Het Spaanse Mondraker kenden we tot nu toe vooral van hun fraaie mountainbikes. Ze wonnen er vele prijzen mee. Maar nu is er ook een drietal gravelbikes met Mondraker genen. Maak kennis met de familie Dusty!

Gravel geometrie

Het frame van de Dusty is ontworpen met dezelfde normen in gedachten als die gelden voor alle andere fietsen uit de Mondraker stal. Ze moeten uitblinken in snelheid, gebruiksgemak en karakter, én altijd met een onvergelijkbaar design. De geometrie is uiteraard volkomen toegespitst op gravelgebruik. Er passen banden in tot een maximale breedte van 47 millimeter. Alle kabels en leidingen lopen netjes binnendoor. Ook door het stuur en de carbon voorvork.

12 mm steekassen zorgen voor de nodige stijfheid. Ook slim is de geïntegreerde rubber chainstay protector, niet alleen nodig om je fiets heel te houden, maar het neemt ook veel geluid weg. Het frame heeft dezelfde testen doorstaan als de downhill frames van Mondraker, moeiteloos!

Mahle

Voor wat extra plezier is er een Mahle X20 motor toegevoegd. Daarmee kun je op de Mondraker Dusty tracks rijden die je met een conventionele gravelbike niet eens zou proberen!
 
In het frame vind je een 350Wh accu. Dit is het lichtste en meest geavanceerde systeem dat er op dit moment beschikbaar is en de integratie is zo goed dat je haast niet door hebt dat het hier om een elektrisch ondersteunde gravelbike gaat. Afhankelijk van de stand en het aantal hoogtemeters kun je er tot wel 180 kilometer ondersteuning uithalen, of 2400 hoogtemeters. Mocht je nog verder of hoger willen, is er een range extenders beschikbaar die op de plek van een bidonhouder komt. Die voegt nog eens 172Wh toe (€499,-).

Je kunt kiezen uit 3 levels van ondersteuning, die zich aanpassen aan jouw eigen input. Level 1 levert tot 25% extra hulp op. Level 2 loopt tot 50% en op level 3 kun je tussen de 75% en 200% trapondersteuning krijgen. WATTS ON DEMAND noemen ze dit. Je kunt zelf van alles finetunen met behulp van de MySmartBike app.

Met de remote shifter kun je de ondersteuning aanpassen zonder je hand uit de beugels te hoeven halen. Het complete Mahle systeem voegt maar 3,6 kilo toe aan de complete fiets.

Drie modellen

De drie modellen die samen de Dusty line-up vormen hebben alledrie hetzelfde frame. Gemaakt met Mondraker’s STEALTH CARBON AIR carbon fibre. De afmontage is echter voor iedere fiets verschillend. Je kunt kiezen uit de DUSTY R, DUSTY RR en DUSTY XR. Hoewel iedere Dusty met een 1X groep komt, is het frame ook voorbereid voor een voorderailleur. Een 2X groepset is dus mogelijk voor de liefhebbers.

De specificaties

  • DUSTY R komt met een SRAM Rival 1×11 drivetrain, MDK-XG1 wielen, Maxxis Rambler EXO 40mm banden en ONOFF componenten. € 4.999,-
  • DUSTY RR heeft een SRAM RIVAL ETAP 1×12 drivetrain, Mavic Allroad Disc wielen, 40mm Maxxis Rambler EXO banden en ONOFF componenten. € 6.299,-
  • DUSTY XR, het top-of-the-range model, met een SRAM FORCE ETAP AXS 1×12 drivetrain, Mavic Allroad Pro Carbon SL carbon wielen, 45mm Maxxis Rambler EXO banden, een 40mm-travel RockShox Rudy Ultimate vork, en een RockShox Reverb XPLR AXS zadelpen met 75mm drop. € 9.999,-

Dus ja, we zijn een mountainbikemerk, maar nu zijn we ook een gravelmerk!
De nieuwe Mondraker DUSTY. De gravelbike volgens Mondraker!

Meer informatie op mondraker.com.