Het Amerikaanse Velocio stuurde ons twee setjes testkleding voor koude fietsritjes. Eveline testte de dameskleding en ik deed hetzelfde met een setje voor mannen.

Velocio komt uit de USA, New England om iets preciezer te zijn. Tenminste, daar ontwerpen ze alles. De kleding wordt vervolgens in Italië gefabriceerd. Het merk staat voor superfunctionele fietskleding met vrij ingetogen designs. Knalkleuren of drukke prints ga je niet tegenkomen op hun website. Er worden highend materialen gebruikt, met bijpassende highend prijzen. Maar hoe bevalt het spul, in onze winter?

Eveline testte:

– Broek Women’s Zero Bib tight, € 269,00, maat L
– Jas Alpha Merino Air Jacket, € 229,00, maat M
– Handschoenen Alpha Gloves, € 108,00 (nu € 76,00 in de sale), maat S

Maatvoering

De kleding valt bij mij (1.72, 67 kg) precies volgens de maattabel. Die maattabel gaat uit van zowel lengte als gewicht en het merk geeft zelf aan dat iedereen waarschijnlijk meerdere maten past afhankelijk van je eigen voorkeuren qua fit (strak of wat losser). Ik heb zelf eerder een lang bovenlijf dan lange benen en ik zou zeker voor het jasje niet naar een maat kleiner gaan want dan vermoed ik dat het te kort valt. Het jasje heeft een losse fit, zonder te flapperen. De broek en de handschoenen passen perfect.

Ik heb allereerst een gravelrit van 5,5 uur gemaakt in mooi zonnig winterweer. De temperatuur was net boven nul en er stond nauwelijks wind. Een dag later gevolgd door een wegtraining van ruim 2 uur in een continue miezerregen en een koude zuidwesten wind. Temperatuur is 5 graden, gevoelstemperatuur 1 graad.

De broek, handig bij sanitaire stop

Ik moest even goed kijken hoe ik de broek aan moest trekken. Hij heeft nl een hoge mesh-voorzijde en gekruiste banden aan de achterkant. Daar waar ik gewend ben dat de bretels aan de voorzijde zitten. Deze constructie maakt het mogelijk dat je niks hoeft los te maken tijdens een sanitaire stop. Slechts hurken en de achterzijde over je billen laten zakken, is voldoende. Wat in de praktijk ook echt goed blijkt te werken. Een dikke plus op dit vlak. Er zijn meer broeken met zo’n systeem, maar deze werkt by far het beste wat ik tot nu toe geprobeerd heb.

De broek is een echte winterbroek met een zachte voering die heerlijk aanvoelt. Nou ben ik een koukleum en net als met elke winterbroek krijg ik ook in deze broek uiteindelijk wel koude benen.

Het is een klein risico om in een nieuwe broek met een onbekend zeem direct 5,5 uur te gaan fietsen, maar het pakt goed uit. Het zeem is qua dikte vrij gemiddeld en doorstaat de test glansrijk. Waar ik ook blij mee ben zijn de banden onderaan de pijpen. Deze sluiten mooi om mijn voeten en ze maken het mogelijk dat ik de broek makkelijk kan uittrekken na een verkleumd ritje. Bij andere broeken kan het nogal eens een geworstel zijn om de smalle pijpen over mijn voeten te krijgen.

Velocio belooft dat de broek waterafstotend is. Na ruim 2 uur fietsen in miezerregen zijn mijn benen nog steeds droog. Omdat mijn broeken veelvuldig gewassen worden, ben ik wel benieuwd hoe lang de stof zijn waterafstotende laag zal behouden.

Het jasje

Het eerste wat me opvalt zijn de verschillende stoffen waar het jasje van gemaakt is. De mouwen, kraag en voorzijde zijn gevoerd met een zachte wolmix en hebben een gladde wind- en waterafstotende buitenlaag. Het achterpand voelt aan als een dikke winterjersey met een fleece-achtige binnenkant. Het is warm zonder bulky te zijn. Ook is de achterzijde langer dan de voorzijde en komt tot halverwege mijn billen. De rits kan van beide kanten geopend worden en heeft aan de bovenzijde een beschermflapje. Met handschoenen aan kan ik de rits makkelijk open en dicht doen. De mouwen sluiten mooi aan bij de polsen zonder strak te zitten waardoor ze netjes in mijn handschoenen blijven zitten.

Voor een lange rit is het fijn als de achterzakjes ruim zijn. En dat zijn ze. Het jasje heeft drie even grote achterzakjes waar ruim voldoende in mee kan. Mijn iPhone11 past er goed in en dan is er nog ruimte over. Dat is wel nodig ook want er is geen waterdicht zakje met rits, maar na ruim 2 uur regen komt mijn telefoon er gelukkig droog uit. De zakjes zijn echter zo ruim dat ik mijn telefoon bij de training wel wat naar de zijkant voel schuiven. Hij zit niet in de weg, maar het is fijner als hij gewoon op mijn rug blijft.

Tijdens de gravelrit draag ik een niet al te dik winter thermoshirt met lange mouwen onder het jasje. In de zon uit de wind is het jasje net niet te warm. Zou ik harder fietsen dan vrees ik dat het te warm wordt. Ik zweet van nature niet overmatig en na 5,5 uur ben ik licht klammig.

Dan het regenritje. De jas doet wat het belooft: het houdt wind en regen goed tegen. De druppels blijven op de stof liggen en laten zich er bij thuiskomst makkelijk afschudden. Omdat ik op de weg ga trainen, besluit ik een dunner ondershirt met korte mouwen te dragen. Ook al is het koud, het jasje isoleert te goed en de voering is evenals mijn ondershirt na afloop nat van het zweet. Ik moet ook eerlijk bekeken dat ik normaal gesproken dit type jasje alleen zou gebruiken voor lange duurritten en niet voor intensieve trainingen. En dat is dus precies mijn advies: deze jas is ideaal voor koude duurritten en kan prima overweg met wind en regen. Door de wollige binnenzijde maakt het zulke ritten echt aangenamer.

De handschoenen

De handschoenen zijn fel oranje en zien er qua model zo eenvoudig uit dat ik me afvraag of ze functioneel zijn. Geen klittenbandsluiting, geen verstevigingen voor extra grip. Wel dezelfde zachte wollige binnenzijde die ook het jasje als voering heeft. Ze zijn bij de pols lang genoeg om ruim over de mouwen van mijn jasje te vallen. De maat is prima en ze zijn allesbehalve bulky. Toch neem ik voor mijn gravelrit een paar extra handschoenen mee. Vooral omdat ik vrees dat ze te weinig grip hebben en misschien ook niet warm genoeg. Die vrees blijkt ongegrond en ik houd ze de hele rit aan. Sterker nog, doordat ze minder dik zijn dan mijn andere winterhandschoenen, schakelt het een stuk fijner met deze handschoenen. Het enige wat ik mis, is zo’n zacht lapje stof bij de duim om mijn neus mee af te vegen.

De vingertoppen van duim, wijs- en middelvinger hebben een zwarte coating die mij doet vermoeden dat ik er mijn schermpjes mee kan bedienen. Voor mijn Garmin klopt dat, voor mijn iPhone echter niet. Daarvoor zal ik ze uit moeten trekken. Tijdens de rit heb ik de handschoenen minstens 60 keer uitgetrokken voor foto’s en video’s. Naarmate ik ze vaker uittrek, merk ik dat de voering wat van zijn plek neigt te komen. Voorzichtig per vinger losschuiven voorkomt dat. Tijdens de regenrit echter trek ik ze maar 1 keer uit en direct zit de voering van mijn rechterduim niet meer goed. Wat lichtelijk irritant is. De regen is wel in de buitenlaag getrokken, maar er na 2 uur niet doorheen. Omdat ik zelden zweethanden heb, kom ik met warme, droge handen thuis.

Edwin:

Getest:
– Alpha Glove 108 euro, nu 76
– Men’s Signature Softshell Jacket, 279,-
– Men’s Zero Bib Thight, 269,-
– Men’s Alpha Long Sleeve 178,-

Ik houd het iets korter dan Eveline, omdat ik op de meeste punten dezelfde ervaringen had.

  • De Zero bib tight is heerlijk warm en comfortabel. Wel jammer dat het reflecterende deel bij de kuiten minder elastisch is en wat losjes zit. Ik heb hem veel gedragen en ook na vaker wassen blijft hij perfect. De zeem bevalt me ook prima. Ook de bretels zijn goed, lekker breed en comfortabel.
  • Ik reed met een andere jas dan Eveline. Het Softshell jacket is vooral geschikt voor lange duurritten waarbij je niet te hard gaat zweten. Winddichtheid en ademend vermogen blijft een lastige combinatie. Ondanks dat het dun materiaal is, blijf je er wel perfect warm in. Dat er echt geen zuchtje wind door de voorkant heen komt helpt daar flink bij. Erg prettig, want zo voel je je geen Michelin mannetje in dik gevoerd materiaal. Heel fraai afgewerkt ook allemaal. De mouwen zouden wel iets langer mogen zijn. Staand past het jack me perfect, maar met de armen naar voren op de fiets zijn ze net aan de korte kant terwijl de body perfect past.
  • De handschoenen zijn heerlijk warm, zolang je ze maar niet uit hoeft te doen. Die Polartec voering zit echt te los. Ik had dezelfde problemen als Eveline.
  • Het Alpha Long Sleeve shirt is een beetje een gek ding. Met een halve rits, waar ik sowieso al niet van houd omdat je het dus over je hoofd moet aantrekken. Eigenlijk geen idee wanneer je dit fietsend zou dragen. Misschien als het echt heel erg koud is als ondershirt onder het Softshell jack? Maar eigenlijk is die combi gewoon al te warm voor een Nederlandse winter. Ik heb tot 3 graden onder nul gereden met ‘gewoon’ ondershirt met lange mouw en dit softshell jack. Het is een lekker shirt om naast het fietsen te dragen, op weg naar je startlocatie ofzo.