Vorige winter mocht ik al eens proeven aan de winterkleding van Etxeondo. Toen was ik erg te spreken over de pasvorm, kwaliteit en stijl. Dit jaar mocht ik de Oben testen, een jack voor echt koude winterdagen.

Het verhaal van Etxeondo en Dumoulin is inmiddels een welbekend verhaal. Het familiegevoel dat Tom ervaart met het merk en de mensen achter de schermen, dat kan ik beamen. Afgelopen mei mocht ik voor Fiets mee om de Baskische cultuur te ervaren. Het Baskenland is de meest fanatieke regio, het ademt fietsen en er is veel respect voor de fietser. De meeste werknemers van Etxeondo werken al meer dan tien jaar voor het bedrijf en voelen zich verbonden met het merk. Ieder product wordt wel twee keer gecontroleerd voor het wordt uitgeleverd. Kwaliteit staat bij het merk hoog in het vaandel.

Oben is er voor de koudste winterdagen!

Laat ik maar gelijk met de deur in huis vallen: ook over dit winterjack van Etxeondo ben ik zeer tevreden. De kanttekening is wel dat ik dit een vrij specifiek product vind. De Oben is er voor de koudste winterdagen. Het voordeel is dat de winters in Nederland vrij streng kunnen zijn met koude wind, dus een perfecte match lijkt mij. Eerst even het technische verhaal.

De Oben is volledig opgebouwd met het Gore-Tex Infinium Windstopper membraam; voor-, achterkant en de mouwen. De Gore-Tex Infinium-techniek geeft een zekere mate van waterbestendigheid, terwijl het tegelijkertijd de wind tegenhoudt en goed ademt. Doordat dit jack alleen waterbestedig is vind ik het een specifiek jack voor de droge winterdagen. Ga je naar buiten en weet je dat je onderweg een flinke bui kunt verwachten, dan zou ik niet zo snel kiezen voor dit jack.

Ga je op een kraakheldere dag met een nat wegdek op pad en is het koud met veel wind? Ja, dan trek ik deze graag aan. Waarom? De binnenkant is namelijk fijn afgewerkt met een fleece die in combinatie met de Infinium-techniek zorgt dat je lichaamstemperatuur stabiel blijft. Het fleece is ook doorgetrokken in de mouwen. En dat is nou juist waarom ik het zo een fijn jack vind, het houdt de armen goed warm.

Etxeondo heeft een slanke pasvorm en doordat de stof zeer elastisch is sluit het mooi aan op je lichaam. Op de achterkant vind je drie ruime zakken, plus een extra verborgen zakje. Dit zakje, alleen geschikt voor spullen die je bij stilstand kunt pakken, zit aan de buitenkant van de middelste zak. De manchetten zijn breed en sluiten mooi aan rondom de polsen.

Conclusie

Het jack zit goed en houdt je warm tijdens de extreem koude dagen die wij in Nederland kunnen hebben. Toen in december er een vriespunt werd bereikt met temperaturen onder de -10 graden heb ik het geen moment koud gehad op de fiets. Ook tijdens de “Monsterjam”, een rit van 285 km de dag na tweede kerstdag, heb ik veel plezier gehad van het jack. Op warme dagen met temperaturen boven de 0-5 graden zal ik niet zo snel naar de Oben grijpen. Hij is daarvoor gewoonweg te warm. Hetzelfde geldt voor een flinke regenbui onderweg, het is alleen waterafstotend.

De Etxeondo Oben heeft een adviesprijs van €329,-. Dat is een flink bedrag, maar ben jij iemand die in de winterse kou geregeld naar buiten gaat en je het tot dusver koud hebt gehad? Dan is dit jack zeker een uitkomst. Meer informatie vind je hier.

Specs:
– Gore-Tex Infinium Windstopper Technologie
– Kleuren: zwart & groen
– Maten: S t/m XXL (ik draag Medium en ben 1,88m)
– Fleece binnenvoering
– Gewicht: 399 gram