In Fiets, editie februari, hebben we een sneak peek gegeven van de nieuwe ‘wondersloffen’ van Marianne Vos, Wout van Aert en co. Na jarenlang gekoerst te hebben op de vertrouwde schoenen van Shimano heeft Team Jumbo-Visma gekozen voor een samenwerking met Nimbl. Wij hebben de Nimbl Exceed getest!

Jumbo-Visma is de eerste ploeg die gaat koersen op de schoenen van Nimbl, hoewel verschillende renners als Greg Van Avermaet, George Bennett en Jeffrey Hoogland al koersen op de schoenen van dit jonge merk. Dit vraagt natuurlijk om een review; zijn de schoenen daadwerkelijk zo licht, stijf en ook nog comfortabel? Ik heb de Nimbl Exceed tijdens meerdere ritten gedragen en dit vond ik ervan.

Handmade in Italy

Nimbl heeft bewust gekozen om haar schoenen te produceren in eigen huis, Italië. Volgens Nimbl is het essentieel dat ze het totale productieproces kunnen controleren, omdat ze hun schoenen nog met de hand maken, inclusief de full carbonzolen. Het gebruik van duurzame en hoogwaardige materialen staat hierin voorop. De kern van de schoen draait volgens Nimbl om hun full carbonzool, die ervoor moet zorgen dat de krachtoverbrenging tijdens je pedaalslag optimaal is en je voeten in positie houdt. Omdat je voeten meestal uitzetten bij het fietsen is er bewust gekozen voor een brede neus van de schoen. Dit moet zorgen voor het behoud van draagcomfort tijdens lange ritten en wanneer de temperatuur oploopt.

In de buurt van pantoffels

Op zijn Italiaans zijn de schoenen verpakt in een stijlvolle doos. Als ik de schoenen voor het eerst in mijn handen heb, ben ik oprecht verbaasd over het lichte gewicht (rond de 215 gram per schoen) en hoe aangenaam het materiaal aanvoelt. De associatie met mijn pantoffels is snel gemaakt. Ik heb inmiddels wat schoenen versleten, maar dit lijkt toch andere koek. De schoen heeft een tijdloze uitstraling en is voorzien van twee boa-sluitingen. Op verschillende plekken, inclusief de zool, zijn er ventilatiegaatjes aangebracht. De full carbonzool loopt vanaf de onderkant door naar de bovenkant en hiel van de schoen.

Maatvoering

Als ik de schoenen aantrek voor een duurrit valt direct de ruimte op bij mijn tenen. Ik heb de neiging om de boa-sluitingen op zijn strakst aan te spannen. Gedurende de rit verdwijnt dit gevoel en blijkt de bewust brede neus een prima keuze te zijn. De schoen voelt voor mijn gebruikelijke ‘fietsschoen’ maat 43 goed. De maatvoering die Nimbl adviseert is ‘de gebruikelijke maat groter nemen’ dan je normale schoenmaat. Natuurlijk kan je kiezen voor je eigen inlegzooltjes, zeker als je nog wat ruimte moet opvullen. De inlegzooltjes van Nimbl voelen wat dun en zacht aan en zijn uitneembaar.

Superstijve zool?

Hoe test ik of de zool ultrastijf is? Heel simpel: mijn ervaring is natuurlijk N=1, want wil ik komen tot een objectief oordeel, dan zal ik de schoenen met behulp van de juiste testapparatuur moeten vergelijken met andere merken. Je zal het dus moeten doen met mijn bevindingen. Als ik ga staan of gas geef tijdens sprintjes of het korte klimwerk, dan is mijn indruk zodanig dat Nimbl daadwerkelijk een superstijve zool heeft ontwikkeld. Mijn trapbeweging voelt stabiel en raak aan zonder dat het oncomfortabel gaat voelen. Ik kan mij dan ook voorstellen dat de profs van Team Jumbo-Visma uitstekend uit de voeten kunnen met dit merk. Subliem vind ik het gewicht en het draagcomfort, de schoenen voelen bijna als het dragen van een paar Nike Air Max.

Daadwerkelijk wondersloffen?

Een paar Nimbl Exceed kost €449 en hoe je het wendt of keert, dat is natuurlijk een flink bedrag voor een paar wielerschoenen. Zijn het wondersloffen? Grotendeels. De schoenen zitten geweldig, ook na lange ritten. De tijdloze uitstraling is prachtig, het vedergewicht en stijfheid van de schoen is dik voor elkaar. De prijs is natuurlijk wel even een hick up voor als je geen prof bent. De meeste fietsers zullen waarschijnlijk een wonder nodig hebben om thuis hiermee weg te komen.

Ga je ervoor dan heb je hoogwaardige, handgemaakte schoenen met waarschijnlijk een lange levensduur en koop je de uitstraling van een PRO, nu de benen nog! Kortom wie de schoen past, trekke hem aan. Wil je meer weten over Nimbl of jezelf verwennen met een paar schoenen dan kan dat op nimbl.cc