In dit artikel kon je al lezen waarom je op vermogen zou moeten trainen, maar daarnaast is het ook belangrijk om te weten met wat je dan specifiek moet trainen: pedalen of een sensor in de crank? Wij hebben een paar powermeters getest.

4IIII Precision 3

Een powermeter in één enkele traparm is de makkelijkste, goedkoopste en snelste manier om je fiets op te waarderen. 4iiii monteert een kleine sensor aan de binnenkant van de linker crank. De Precision is beschikbaar voor alle Shimanocrankstellen, zowel voor MTB en gravel als de weg. Er is ook de optie om je eigen crankstel op te sturen en voor 299 euro de powermeter te laten installeren. Houd er wel rekening mee dat je genoeg ruimte hebt tussen je crankstel en het frame: de sensor is namelijk 7,5 millimeter dik. Indicatielampjes laten zien of de sensor geactiveerd is of de kalibratie is gelukt.

Voor deze derde generatie Precision belooft 4iiii een afwijking van amper 1 procent, wat zeer accuraat is. Momenteel biedt de fabrikant alleen linkszijdige powermeter aan. Alle traparmlengtes zijn leverbaar en op de website kun je gemakkelijk de voorraad zien. Het batterijtje is al even eenvoudig te wisselen. Al met al een goede, betaalbare powermeter voor Shimano-gebruikers.

Specificaties 4IIII Precision 3

Model: Shimano Ultegra R-8000
Gewicht: 207 gram
Prijs: € 374,99
Batterij: CR2032
Batterijduur: 800 uur
Webadres: 4iiii.com

Stages Power L

De Stages-powermeter is bijna identiek aan die van 4iiii. De batterijduur is wat korter, maar hij werkt even goed. Ook bij Stages kun je een sensor laten installeren in je crank voor 299 euro. Maar waar 4iiii zich beperkt tot Shimano-crankstellen, daar biedt Stages ook powermeters voor SRAM, Campagnolo, FSA, Race Face, Easton, Specialized en Cannondale. Een ander voordeel is dat het merk modellen heeft voor linkse, rechtse en dubbelzijdige meting.

Een compleet Shimano Ultegra R-8000 crankstel met dubbelzijdige Stages-powermeter heb je voor nog geen 849 euro, en dat is een zeer scherpe prijs. De verschillen tussen een 4iiii en Stages zijn niet groot en beide zijn een goede optie als je wilt beginnen met vermogenstraining. Net als de 4iiii weegt de Stages sensor slechts 15 gram. Voor het gewicht hoef je het dus niet te laten.

Specificaties Stages Power L

Model: Shimano Ultegra R-8100
Gewicht: 207 gram
Prijs: € 449,-
Batterij: CR2032
Batterijduur: 200+ uur
Webadres: stagescycling.eu

Rotor Inpower DM Road

Rotor kennen we van de ovalen tandwielen, maar het maakt ook al jaren stevige powermeters. De INpower is een aluminium CNC gevreesd crankstel dat aan de linkerkant je vermogen meet. Het crankstel heeft een 30 millimeter as en kan met de juiste trapas op praktisch elke fiets gemonteerd worden. De vermogensmeter werkt met een standaard AA-batterij die in de as van het crankstel zit. Tijdelijk is de INpower DM Road op de officiële Rotor-site in de aanbieding voor 499 euro.

Let wel, die prijs is alleen voor de spider. Voor een setje tandwielen naar keuze, zowel ovalen als gewoon ronde, betaal je ongeveer 200 euro extra. Neemt niet weg dat de prijs voor een compleet crankstel met enkelzijdige vermogensmeting nog altijd prima is. Het crankstel is naast budgetvriendelijk ook goed stijf. Rotor biedt tevens de 2INpower aan, die aan beide kanten meet. Die kost ongeveer 1000 euro.

Specificaties Rotor Inpower DM Road

Model: DM Road
Gewicht: 547 gram (excl. kettingbladen)
Prijs: € 499,-
Batterij: AA
Batterijduur: 300 uur
Webadres: rotorbike.com

Shimano Dura Ace

Het neusje van de zalm onder de powermeters voor Shimanogebruikers is dit crankstel. De looks zijn prachtig strak. Zelf heb er ik veel mee gereden, dus ik kan uit eigen ervaring zeggen dat hij betrouwbaar is. De batterijduur is in de praktijk vaak langer dan de beloofde 300 uur. Hij heeft een interne accu: opladen gaat door een magneetkabeltje op een bakje te klikken aan de kant van de tandwielen.

Hierop zitten ook lichtjes die aangeven als hij verbonden en/of gekalibreerd is. Om aan twee kanten te meten zit ook op de linker traparm een kleine sensor. Het crankstel zelf is zeer licht en stijf. Het gewichtsverschil met een gewoon Shimano Dura Ace-crankstel is 60 gram. Het enige nadeel dat dit crankstel heeft is dat er een magneetje op het frame geplakt moet worden. Neemt niet weg dat alles zeer betrouwbaar werkt.

Specificaties Shimano Dura Ace

Model: FC-R9200-P
Gewicht: 745 gram (50/34)
Prijs: € 1399,-
Batterij: lithium-ion accu
Batterijduur: 300 uur
Webadres: bike.shimano.com

SRAM Red

Bij de nieuwste SRAM-crankstellen zijn powermeters van Quarq geïntegreerd, en dat is bijzonder mooi gedaan. Het enige verschil dat je ziet tussen een gewoon Red-crankstel en een model met powermeter is het kleine blokje waar de CR2032-batterij in verstopt zit. Ik rijd nu zo’n drie maanden met dit crankstel en dat gaat zonder problemen. Waar ik voorheen bij Quarq nog weleens gedoe had met de verbinding tussen de batterij en de unit, lijkt dat nu opgelost. De powermeter zit vast aan de kettingbladen. Dit heeft voor- en nadelen.

Een voordeel is dat het crankstel zeer licht is: hij is amper 36 gram zwaarder dan het gewone crankstel. Ook kun je een gewone SRAM Red eenvoudig upgraden met een tandwielset met powermeter. Nadeel is dat de powermeter volledig vervangen moet worden zodra het tandwiel versleten is. SRAM heeft hiervoor een inruilsysteem bedacht: bij inlevering krijg je 50 procent korting op een nieuwe tandwiel/powermeter-combi. Het oude materiaal wordt vervolgens netjes gerecycled.

Specificaties SRAM Red

Model: AXS Power Meter
Gewicht: 615 gram (50/37)
Prijs: € 1200,-
Batterij: CR2032
Batterijduur: 200 uur
Webadres: sram.com

Favero Assioma Duo-pedalen

Deze pedalen van Favero gebruik ik ook alweer ruim een jaar. Sterke punten zijn de accuduur, de soepele werking van de app en de nauwkeurigheid. Inklikken doe je met meegeleverde schoenplaatjes of met KEO-plaatjes. Opladen gaat middels lekkere lange laadkabels met een magnetische contactpunt.

De pedalen meten niet alleen het geleverde vermogen, maar geven ook informatie over je trapbeweging: waar in de beweging je kracht zet, en waar je stopt. IAV-meting noemen ze dat bij Favero: Instantaneous Angular Velocity. Al die data kun je achteraf inzien, zodat je wellicht je trapbeweging effectiever kunt maken.

Specificaties Favero Assioma Duo

Model: Duo
Gewicht: 310 gram (set)
Prijs: € 689,30
Batterij: oplaadbare lithium batterij
Batterijduur: 50 uur
Webadres: cycling.favero.com

Wahoo Speedplay

Speedplay heeft de handen ineengeslagen met Wahoo en deze powerpedalen ontwikkeld. Ze zijn klein en aerodynamisch, en als je al Speedplay-pedalen gewend bent, is het eenvoudig overstappen. Gebruik je voor het eerst dit systeem, dan is het monteren van de schoenplaatjes een hele opgave. Gelukkig zit er een duidelijke gebruiksaanwijzing bij. De pedalen zijn lichter dan die van Favero, en de batterij gaat langer mee, maar je betaalt er ook flink bedrag voor.

De oplader schuif je over de pedaalas. Wahoo heeft aan de details gedacht: de oplaadkabel is extra lang, dus je hoeft je fiets niet per se dichtbij het stopcontact te zetten, wat handig kan zijn. De as is een stuk dikker dan een set gewone pedalen, maar desondanks ogen ze minder lomp dan veel andere powerpedalen.

Wahoo Speedplay

Model: Powlin Zero Dual-sided
Gewicht: 276 gram (set)
Prijs: € 999,99
Batterij: lithium oplaadbare batterij
Batterijduur: 75 uur
Webadres: eu.wahoofitness.com