We hebben de afgelopen weken terug gekeken op de imposante carrière van FIETS. Dan deden we door oude nummers te bekijken en te kijken wat er van sommige onderwerpen is geworden. De een na laatste vandaag: FIETS 8 uit 2015.

TCR

De nieuwe Giant TCR op de cover. ‘Heet uit de Tour’ de nieuwe racers van Gesink, Pinot, Barguil, Mollema en Quintana. En ook 10 Bikes voor 2016. We hebben het over FIETS nummer 8 van 2015. 116 pagina’s, € 5,75.

VanVugt

Op pagina 18 en verder ‘Hup Holland Hup’. Kleine Nederlandse merkjes, ze zijn er nog.  De Storm Samoen, Koppel, Licello Vedette en de VanVugt 006. Uit Petten, Amersfoort, Den Bosch en Heeswijk Dinther. De vier zijn meer dan alleen een ‘import’ frame met een leuk kleurtje. Met name de op maat gebouwde VanVugt -van de man van de eigen carbon sturen voor oa Van Vleuten. Drie van de vier zijn nog actief, al zijn ze niet meer zo ‘in the picture’ als in 2015.

Toen was €10.000 nog uitzonderlijk

‘Eurotop’ De Franse Lapierre Aircode SL-600, Vlaamse Zannata Z88 en de Italiaanse Bianchi Specialissima. Alle drie nog met velgremmen. De prijzen: € 2990,- voor de Lapierre, €1495,- voor frame en vork van de Zannata en 4299 euro voor een los Specialissima kader. Vooral dat laatste prijkaartje ontlokte ons een opmerking als ‘compleet overschrijdt de fiets al snel 10.000 euro. Maar dan heb je ook wat, zoals dat heet’. En nu? Fietsen van ‘12’ en meer met een middenklasse groep zijn normaal… Afijn, 2015 is niet te vergelijken met 2022.

Van Bon

Leon van Bon fotografeerde een aantal fietsen van de profs tijdens de Tour van 2015. Leon testte ook de teamfiets van Roompot, de Isaac Element SL. Ook nog met velgremmen en SRAM Red 11-speed. Een testrondje met ondermeer Marc de Maar maakte deel uit van het artikel. Een Element SL kostte toen los € 3380,-. Het mooie: een jaar later kon je die fietsen via MP al redelijk gemakkelijk kopen en ook nu nog duiken ze op voor nog geen 1000 euro compleet…

Italiaans model

‘Introducties Giant, Trek en Canyon ’. De Trek Madone 9, Giant TCR Advanced en de Canyon Ultimate CF SLX. Voor de Trek reisden we af naar Amersfoort, de tweede werd op Mallorca geïntroduceerd, de Canyon in de buurt van de service course van Movistar. Ter info: het Italiaanse fotomodel op de TCR op de cover is later PR man bij Colnago geworden.