In het voorjaar van 2022 accepteerden meer dan 700 gravelbikers de uitnodiging van de NTFU om deel te nemen aan een gravelbike-onderzoek. Velozine en wij, Fiets magazine, hielpen toen al even mee om dit onderzoek ruchtbaarheid te geven. Enorm bedankt als je hebt meegedaan, want jouw feedback is belangrijk. Dit soort onderzoek geeft meer inzicht in de doelgroep, waarmee de NTFU beter beleid kan maken, bijvoorbeeld voor toegang bij terreineigenaren en overheidsinstanties.

Uiteraard waren ook wij heel benieuwd naar de bevindingen die uit het onderzoek naar voren kwamen. Hieronder een kleine samenvatting, we zijn benieuwd of je jezelf in de uitkomsten herkend.

Waar rijdt de gemiddelde gravelaar op?

We wilden weten op welk type fiets je het meeste gravelt. Het zal je niet verbazen: de ‘echte’ gravelbike is het meest populair. De mountainbike wordt door 10% gebruikt en 8% rijdt op een cyclocrosser. Slechts 3% kiest voor een ‘gewone’ racefiets. De Top 3 genoemde merken zijn: Canyon, Cannondale en Specialized, weinig verrassend.

Wat geven jullie er aan uit?

Gemiddeld is er 2.776 euro uitgegeven aan een gravelbike. De meeste fietsen werden in de fietsenwinkel gekocht (61%). Een vijfde kocht de fiets online bij het merk zelf (Hallo Canyon!) en 10% kocht ’m online via een fietsenwinkel.

Heb je nog andere fietsen?

Vrijwel alle gravelbikers (93%) hebben naast hun gravelbike ook nog een andere fiets. Ruim de helft heeft een racefiets, 40% bezit ook een mountainbike en een derde heeft ze allebei en dus minimaal drie fietsen in de schuur staan. De gravelbike wordt het meest gebruikt en 5% van de ondervraagden doet zelfs niet anders meer.

Hoe vaak trek je erop uit?

We vroegen ook hoe vaak je er met de gravelbike op uit trekt. Dat varieert nogal: 40% geeft aan maximaal 4 keer per maand te gravelbiken. De andere groep – ook zo’n 40%– pakt 4 tot 8 keer per maand de gravelbike. Slechts 10% rijdt 9 keer of vaker per maand een gravelroute.

Hoe kies jij je route?

Om een zo mooi mogelijke route te rijden, maakt een kleine 50% voor vertrek zelf een route, via Strava of Komoot. Ruim een kwart gebruikt een bestaande route en maar 20% rijdt zijn of haar ritjes op de bonnefooi. Zo’n rit is gemiddeld 40 tot 80 kilometer, waarbij vooral de provincies Gelderland, Noord-Brabant en Utrecht populair zijn.

Geen wedstrijden?

In Nederland zijn steeds meer graveltochten en het merendeel van de ondervraagde gravelbikers doet mee aan dit soort tochten. Evenementen georganiseerd door een lokale wielerclub zijn het meest populair: 50% meldt zich hiervoor aan. Gevolgd door eendaagse evenementen (25%). Volgens de respondenten is er weinig behoefte aan gravelwedstrijden. Gezien de flinke opkomst bij de NL Gravel wedstrijdseries zaten er maar weinig deelnemers tussen de groep ondervraagden voor dit onderzoek.

Foto’s: Erwin Sikkens, gemaakt tijdens het Graveller.cc event in 2022

Kenniscentrum van de Nederlandse wielersport

Als initiatiefnemer van de Wielersportmonitor bracht de NTFU in 2014, 2016 en 2017 de markt voor wielrenners en mountainbikers in kaart. In 2019 deed onderzoeksbureau Ipsos, in opdracht van de NTFU, grootschalig onderzoek naar de ontwikkelingen in de omvang van de wielersport en de motivatie en bestedingen van wielersporters. Benieuwd naar de resultaten? Bekijk de factsheets of download het volledige onderzoek.