Een paar jaar geleden maakte ik de switch van een Iphone naar Samsung. In mijn omgeving werd ik nogal raar aangekeken, want waarom zou je van Apple overstappen op Android? Ik wist het destijds zelf ook niet echt, maar deed het gewoon. Spijt heb ik niet: Samsung vind ik een prima merk en ik ben erg tevreden over mijn telefoon. Boeiend voor het verhaal? Ja, want deze Samsung Galaxy Watch 5 Pro koppel je moeiteloos met je telefoon. Via de Bluetooth-verbinding kun je er nagenoeg alles op doen.

We beginnen bij het begin. Ik maak de verpakking open en zie het horloge. Aan het uiterlijk ligt het absoluut niet: wat een prachtig ding. Ik ontvang de Samsung Galaxy Watch 5 Pro in de grijze, titanium-variant. Een goede graadmeter voor dit soort horloges is mijn vrouw: als zelfs zij het wil dragen, dan heeft het op het oog weinig weg van een sporthorloge weg en is ie dus qua uiterlijk goedgekeurd. En jawel: ze vindt het een mooi ding. Niet gek, want na een paar testweken ben ik nog niemand tegengekomen die een vies gezicht trekt als hij het horloge ziet.

Maar goed: smaken verschillen natuurlijk. Het uiterlijk is goedgekeurd, maar het omdoen heeft wat voeten in de aarde. Het werkt niet zoals de meeste horloges waarbij je het bandje strakker trekt en naar polsmaat aanpast. Nee, hier moet je ‘m eerst open buigen, vervolgens een beetje schuiven en dan dichtklappen op het magneetje. Als je geluk hebt is de maat goed, als die niet goed is moet je weer opnieuw beginnen. Handig? Nee. Kan aan mijn eigen gestuntel liggen, maar om heel eerlijk te zijn zie ik de toegevoegde waarde hier niet echt van in. Soms maakte ik ook mee dat het horloge weer openklapte. Daar zit je tijdens het sporten niet echt op te wachten.

Na wat gepuzzel zit het horloge eindelijk lekker om de pols. Ik besluit om de slechte start even te vergeten en op het schermpje uit te zoeken wat er allemaal mogelijk is. Het scherm is van saffierglas en dus extra sterk. Daar betaal je ook een meerprijs voor. Sterker nog: het is extra, extra sterk, want het saffierglas op de Watch 5 Pro is nóg sterker dan op de Watch 5, naar het schijnt. Het materiaal van het horloge is van titanium; ook extra sterk. Voordeel van saffierglas is dat het een van de sterkste glassoorten is, met als belangrijkste pré’s dat het krasbestendiger en minder breekbaar is.

De Watch 5 heeft een platte kast en is wat lichter dan de Watch 5 Pro. De Watch 5 Pro is weer wat robuuster, maar ziet er wel gaaf uit. Het heeft dus wat weg van een gewoon klokje. De Watch 5 is er in 40 en 44 millimeter, de Watch 5 Pro alleen in 45 millimeter en daarmee minder geschikt voor mensen met een dunne pols. Aan het materiaal ligt het bij deze Samsung Galaxy Watch5 Pro dus niet, maar wat hebben wij wielrenners er eigenlijk aan? Met die vraag in mijn achterhoofd besluit ik om op onderzoek uit te gaan.

Samsung Galaxy Watch 5 Pro, hoe werkt het?

Allereerst heeft het horloge twee drukknoppen, die allebei aan de rechterkant zitten. Als je de bovenste lang indrukt dan zet je het horloge aan. Verder wijst alles eigenlijk voor zich, helemaal als je al een Samsung-telefoon hebt. Het horloge bestuur je door te swipen (of eigenlijk vooral door je vinger op het scherm te houden), maar met één simpele druk op de onderste knop ga je weer terug. Dat is fijn, want mijn vorige Suunto-horloge had zo’n functie niet.

Het beginscherm kun je helemaal op smaak aanpassen en binnen een mum van tijd word ik op mijn telefoon naar de apps met ‘wearables’ geleid. Door middel van het goedkeuren van een controlenummer is mijn telefoon met het horloge verbonden. Vanaf hier gaat alles vanzelf, want het horloge is nu verbonden met de telefoon. Als achtergrond kies ik voor een emoji van mezelf die opduikt als het horloge aan gaat en wijst naar binnenkomende berichtjes. Kinderlijk leuk.

Daarna gaat er een wereld voor me open. Ik hoef maar op een knopje van mijn horloge te drukken en op mijn telefoonscherm begint er al iets te flikkeren. Een route plannen bijvoorbeeld: ik tik op het horloge een plek in, waarna op mijn horloge de route via Google Maps wordt geladen. Daarna krijg ik op het horloge met uitgebreide begeleiding de route te zien. Handig! De map ziet er ook heel keurig en duidelijk uit. Ruim voordat ik een bocht moet nemen wordt er al aangegeven dat ik de bocht moet nemen. Routes kun je makkelijk via bijvoorbeeld Strava of Garmin uploaden. Kinderspel.

Tijdens het fietsen is het horloge helder. Een activiteit starten is simpel. Op het beginscherm staan al een paar sporten klaar en dan hoef je alleen maar op fietsen te drukken. Het horloge telt af van 3 naar 1 en dan begint de activiteit, maar je kunt dat beeld ook overslaan; handig als elke seconde tijdens een wedstrijd telt. Het enige nadeel is dat als je via het beginscherm start de GPS nog niet is gevonden. Op het standaardscherm zie je de duur, afstand en de gemiddelde snelheid staan. Onderin het schermpje vind je ook nog je huidige hartslag. Swipe je naar onder dan zie je ook je gemiddelde tempo en snelheid. Swipe je weer wat verder naar beneden dan krijg je een overzicht te zien van je hartslagzones. Hartslagbanden en vermogensmeters kun je simpel koppelen.

Als je naar rechts swipet dan krijg je de muziekpagina te zien, gekoppeld aan je telefoon. Hier kun je het geluid aanpassen, de muziek pauzeren of naar het volgende nummer gaan. De laatste pagina is de pagina waarop je de activiteit kunt hervatten, voltooien, een nieuwe activiteit kunt starten of de instellingen kunt aanpassen. Bij instellingen kun je dus de trainingsschermen aanpassen (welke wil je wel zien en welke niet?) en is er ook de functie om je terug naar startplek te laten navigeren. De laatste functie is automatische pauze aan- of uitzetten.

Het horloge zit bomvol handige functies. Je kunt natuurlijk via polsmeting je hartslag meten. Ten opzichte van de Samsung Watch 4 is dat overigens wel verbeterd, want online las ik veel verhalen over onnauwkeurige hartslagen. Deze versie is naar het schijnt een stuk accurater. Vergelijkingsmateriaal heb ik niet, dus ik kan moeilijk zelf onderschrijven dat het echt zo is, maar van wat ik heb gezien is de meting prima. Naast hartslag kun je ook je bloeddruk meten en je slaap bijhouden. Allemaal functies die ook op andere horloges zitten. Grappig detail: het is via snurkdetectie mogelijk om je snurkgegevens bij te houden. Als je je telefoon naast je bed laat liggen tijdens het slapen, dan kun je de volgende dag als audio-bestandje je gesnurk terugluisteren. Is natuurlijk niet voor niets, want al die gegevens komen in een rapport terecht en daarmee is het de bedoeling dat je slaapkwaliteit wordt verbeterd.

De Samsung Watch 5 Pro is een zogenaamde LTE-smartwatch. Wat houdt het in? Je bent altijd met je telefoon verbonden, ook al ligt je telefoon thuis en ga jij een stukje fietsen. Dat is mogelijk door een eSim, al bieden de meeste providers in Nederland zo’n simkaart nog niet aan. Ik heb het helaas ook niet uit kunnen proberen, maar het klinkt wel fantastisch. Scheelt toch weer bagage als je een rondje gaat hardlopen en toch naar je favoriete podcast wilt luisteren.

Is het een aanrader?

Eigenlijk beschikt de Samsung Galaxy Watch 5 Pro over teveel om op te noemen, ongetwijfeld ben ik dus ook vergeten om enkele zaken te benoemen. Maar is het een aanrader? Mijn moeder vroeg aan mij of ze een dagje het horloge mocht uitproberen omdat ze op zoek was naar een mooie Samsung-horloge. Ik gaf het horloge mee en na een dag bracht ze ‘m helemaal enthousiast terug. Uiteindelijk heeft ze zelf een Samsung-horloge besteld. Als iemand mij vraagt of ik ‘m kan aanbevelen, dan is mijn antwoord dus ‘ja’.

Toch blijft het voor mij een lastig vraagstuk als je alleen aan fietsen doet. Ben je een hardloper, triatleet of ander type sporter, dan beschikt zo’n sporthorloge over allerlei handige functies. Maar eenmaal op de fiets kun je toch weinig met een sporthorloge. Als je héél prestatiegericht bent kun je je geld beter in een powermeter of goede fietscomputer stoppen, maar als je dat allemaal niet nodig hebt, heb je aan een goed horloge meer dan genoeg. Kortom: wat past bij jou? Dat moet je helemaal zelf bepalen. Ik ben er tenminste heel tevreden over en baal als een stekker dat ie na een paar weken weer retour moet.

Meer informatie over de Samsung Galaxy Watch 5 Pro vind je hier. Op die site vind je ook een overzicht van alle prijzen (er zijn heel veel varianten) en waar je ‘m kunt kopen.