Schotland is een populaire reisbestemming onder natuurliefhebbers en wandelaars. Het landschap is er ruig en ongerept en de toeristen die zonbestemmingen zoeken blijven hier weg. Dit zorgt ervoor dat je hier heerlijk rustig kunt wandelen en van de natuur kunt genieten. Je vindt hier natuurlijk de Schotse Hooglanden, de glens en de lochs. Daarnaast kun je wandelen langs steile kliffenkusten, over desolate stranden en over met heide begroeide heuvels. Een wandelvakantie in Schotland is dan ook zeker aan te raden als je van rust en ruimte houdt en niet bang bent voor een regenbui. In dit artikel hebben we de mooiste wandelreizen naar Schotland voor je op een rijtje gezet. Daarnaast vertellen we je welke mooiewandelgebieden en wandelroutes Schotland rijk is én geven we rips om van jouw wandelvakantie in Schotland een succes te maken.

In dit artikel


Reisorganisaties die wandelreizen naar Schotland aanbieden

Als je een wandelreis naar Schotland wilt maken, kun je natuurlijk zelf wandelroutes en accommodaties bij elkaar zoeken. Je kunt deze klus echter ook uit handen geven aan een ervaren reisorganisatie. Hieronder hebben we de beste reisorganisaties voor een wandelvakantie in Schotland voor je op een rijtje gezet.

  • SNP Reizen
  • Djoser Reizen
  • Eigen-Wijze Reizen

Top 10 wandelreizen naar Schotland


  1. Highlands – Islands wandelvakantie | per trein en te voet door Schotland | SNP

Deze 8 daagse wandelvakantie in Schotland voert je per trein door de Schotse Hooglanden en Skye. De treintrajecten zijn geweldig en een fijne afwisseling met de rustige wandelingen die je gaat maken. Dankzij de treinritten zie je in een week tijd een groot deel van Schotland. Je maakt tijdens de reis wandelingen door typische Highland stadjes, zoals Blair Atholl, bezoekt kastelen en maakt klifwandelingen. Je brengt zowel tijd door in de bergen als langs de ruige kustlijnen van Schotland. Een van de mooiste treintrajecten – langs uitgestrekte lochs – maakt ook onderdeel uit van deze reis.

Verder kom je door oerbossen en steek je over met veerboten. Je ziet het ruige landschap van Schotland vanuit verschillende hoeken en daarbij is er ook tijd voor cultuur en ontspanning. Deze wandelvakantie in Schotland is ook geschikt voor kinderen vanaf een jaar of 12. Je overnacht in sfeervolle B&B’s, hotels en guesthouses inclusief ontbijt. Voor de overige maaltijden kun je zelf een keuze maken. Het is bij alle accommodaties mogelijk om dagen extra te boeken als je meer van de omgeving wilt zien of extra rustdagen kunt gebruiken.

Boek deze wandelvakantie bij de volgende reisorganisatie(s):


  1. Wandelreis Schotland, 8 dagen

Ook deze 8 daagse groepswandelreis in Schotland brengt je naar de Highlands. Met een groep reizigers van zo’n 12 tot maximaal 15 personen ga je vanuit 2 verschillende locaties de Schotse Hooglanden verkennen. De wandelvakantie is inclusief vliegreis met KLM, maar kan eventueel ook zonder vlucht geboekt worden. Tijdens de wandelreis word je samen met de andere deelnemers vervoerd met een eigen bus. Ook is er een mooie treinrit van Fort William naar Corrour Station opgenomen in het programma. Op 5 dagen kun je onder begeleiding van een Nederlandse reisleider wandeltochten maken, maar dit is niet verplicht.

Tijdens deze groepswandelvakantie in Schotland heb je veel vrijheid en je kunt er altijd voor kiezen om iets anders te gaan doen dan op het programma staat. Zo kun je bijvoorbeeld een museum of kasteel bezoeken in plaats van een wandeling maken. Ook staat een bezoek aan Edinburgh op het programma. Tot slot is de wandelreis inclusief ontbijt en kun je zelf bepalen waar je luncht en dineert. Er zijn hier in de buurt voldoende gelegenheden voor.

Boek deze wandelvakantie bij de volgende reisorganisatie(s):


  1. Groot-Brittannië – Schotland – Western Highlands, 8 dagen

Deze groeps wandelvakantie in Schotland van SNP brengt je juist naar de Westelijke Hooglanden. Hier overnacht je in een prachtig landhuis op een idyllische plaats aan een loch. In de zomer kun je hierin zwemmen, maar er is ook een overdekt zwembad aanwezig. Tijdens de wandelreis zijn er 2 reisleiders aanwezig en is dan ook volop gelegenheid om vragen te stellen en meer over de omgeving te weten te komen. De wandelgidsen zijn Engelstalig en de begeleide wandelingen maak je dan ook in een gemengde groep. Wel heb je steeds keuze uit meerdere wandelingen, zodat je zelf invloed hebt op de intensiteit van de reis en wat je ziet tijdens de tochten.

De wandelvakantie is inclusief alle maaltijden, waardoor je van een compleet zorgeloze reis geniet. Ook de heen- en terugreis zijn voor je geregeld. Tijdens de wandeltochten. De overnachtingen zijn inclusief ontbijt, lunch en diner, waardoor je zelf eigenlijk niets hoeft te regelen. Het is ook mogelijk om vegetarisch te eten en op aanvraag kan een glutenvrij menu worden verzorgd.

Boek deze wandelvakantie bij de volgende reisorganisatie(s):


Western Highlands
  1. West Highland Way wandelvakantie | wandelen langs hotels en bed & breakfasts

Je gaat tijdens deze privé wandelvakantie in Schotland de beroemde West Highland Highway bewandelen. Dit langeafstandspad loopt van Glasgow naar de voet van de Ben Nevis bij Fort William. De wandelroute heeft een totale lengte van 152 kilometer en je gaat hem afleggen in 8 dagen. Behalve de dag van aankomst en vertrek ga je elke dag een flinke afstand afleggen. Hierbij moet je denken aan zo’n 13 tot 24 kilometer per dag. Een goede wandelconditie is dan ook zeker van belang. Doordat deze wandelreis naar Schotland inclusief bagagevervoer is, hoef je niet met zware bepakking te lopen. Overdag kun je dus volstaan met een dagrugzak.

De wandeltochten voeren je door weelderige velden, ruige rotsen en kale hoogvlakten. Onderweg kun je maar zo wilde dieren, zoals herten, tegenkomen. Je overnacht in sfeervolle B&B’s en het ontbijt is op alle dagen inclusief. De lunches en diners kun je naar eigen voorkeur plannen, hiervoor is voldoende gelegenheid. Tot slot krijg je een gedetailleerde wandelkaart en een Engelstalige gids van de West Highland Way bij aankomst.

Boek deze wandelvakantie bij de volgende reisorganisatie(s):


  1. Wandelvakantie Schotland » Mooie routes via de Arran Coastal Way!

Tijdens deze wandelvakantie in Schotland van Eigen-Wijze Reizen ga je onder andere een aantal delen van de Arran Coastal way lopen. Het eiland Arran ligt aan de westkust van de Schotse Hooglanden vlakbij het schiereiland Kintyre. Je loopt de drie mooiste delen van de Arran Coastal way en je hebt bijna voortdurend een fantastisch uitzicht. Aan de ene kant kijk je tegen de bergen aan en aan de andere kant tegen de schuimende zee. De rest van de wandelroutes bevinden zich op het schiereiland Kintyre. Hier wordt het landschap gekenmerkt door glooiende heuvels, bossen en heide.

Je vervolgt de wandelreis op het kleine eilandje Gigha dat aan de westzijde van Kintyre ligt. Dit kleine eilandje is een absolute oase van rust en is volledig in het bezit van de bewoners. Je gaat hier twee dagen wandelen en ziet daarbij zo ongeveer het hele eiland. Je ontdekt verborgen baaien, mooie stranden en geweldige uitzichtpunten. Daarbij maak je misschien wel kennis met de wilde dieren die hier leven, zoals herten, zeehonden, otters en dolfijnen. Je overnacht op basis van logies en ontbijt en de wandelreis is inclusief bagagevervoer.

Boek deze wandelvakantie bij de volgende reisorganisatie(s):


  1. Orkney wandelvakantie | wandelen in Schotland langs hotels | SNP

De Orkney eilanden liggen helemaal aan de noordkant van Schotland. Tijdens deze wandelvakantie wandel je door een zacht glooiend heuvelland, afgewisseld door steile donkere kliffen en hagelwitte stranden. De oceaan lijkt hier vaak blauwer dan de Middellandse Zee en de omgeving staat dan ook garant voor mooie plaatjes. Er hangt dankzij de Vikingen die hier hun stempel drukten een Scandinavische sfeer op het eiland. Daarnaast worden de eilanden ook wel ‘het Egypte van het Noorden’ genoemd, dankzij de vele archeologische vondsten die er gedaan werden.

Je kunt op de eilanden bijvoorbeeld 5000 jaar oude stone circles bekijken. Tijdens deze wandelvakantie ga je 5 van de eilanden bezoeken voor mooie wandeltochten. Je reist tussen de eilanden met veerboten en op dag 4 en 7 kun je een