We kijken terug op de imposante carrière van FIETS. Dan doen we door oude nummers te bekijken en te kijken wat er van sommige onderwerpen is geworden. 

Techniek Banden: grip of slip’ stond er op de cover. En ook: Bikes van de lange adem, Profiel Look KG 241 en Scott Team en Guus neemt afscheid. We hebben het over FIETS nummer 3 van 2001. 100 pagina’s, 8,50 gulden.

‘Superlichte Giant XTC’ en Fiets van het Jaar

Volle bak op pagina 6, 7 en 8. De vergaarbak van Fiets nieuws. Nieuwtjes, aankondigingen en kort productnieuws. Toen al en nu nog. Hier kwam een nog lichtere versie van de full suspension XTC. Gespot tijdens de presentatie van het Giant Worldcup team, met onder andere Bart Brentjens. ‘Het prototype is 500 gram lichter dan de bestaande XTC’. En ook de aankondiging van de Fiets van het Jaar verkiezing van de RAI. Ook hier een Giant XTC. En twee vouwfietsen. Wie won er? De Batavus M-pact randonneur. Ook nog een aankondiging van het verdwijnen van de Bergrace in Kwintelooyen. Organisator Hans Burgerdijk mocht alleen nog het motorcross circuit gebruiken. Het was een van de vele ‘clashes’ tussen de beheerders van natuurgebieden en MTB’ers…

Op pagina 13 en verder een test van vier mountainbikes voor de FietsChallenge.  De Be-One Rufo, Santos SCC02, Kodiak Flathead en Wheeler 4000 CZX. Twee hardtails en twee fully’s.De Be-One had mechanische schijfremmen, de andere drie nog gewoon V-Brakes. Uiteraard allemaal met 26 inch wielen. ‘De SCC02 is de iedeale mix tussen betrouwbaarheid, gewicht en comfort’ schreef Lars van de Wansem. Van de vier is volgens ons op dit moment alleen Santos nog actief, al zet het merk meer in op reisfietsen. Lars is na een carrière bij Fiets en Bike Basics nu nog bezig met tweewielers – Van Ryde naar Rad; custom made velgen van Lars van der Wansem (tweewieler.nl).

Lars tekende ook voor het artikel op pagina 38 en verder over ‘Contact gezocht. Wat telt voor een band’. Opvallend: een kader over de UST tubeless MTB banden van Mavic. ‘Vermeende voordelen als minder lekrijden, lichter en minder rolweerstand gaan allemaal niet op’. Toen niet, nu ondertussen wel… Ook een leuk kader met ‘eye openers’ ( anno 2001) met ondermeer ‘Brede banden rollen aanzienlijker lichter’ en ‘Dual Compound banden hebben meer grip in de bochten’.

We hebben onlangs al een artikel over de founding father van Fiets gehad, in dit nummer neemt Guus afscheid. ‘Meer kennis is meer fietsplezier’. We citeren: ‘Fietsen gaat bij Guus verder dan erover schrijven. ‘Ik propageer het fietsgebruik in tamelijk extreme zin. Ik zie alleen maar positieve punten aan fietsen. Als je het puur rationeel bekijkt, voorziet de fiets prima in 90 procent van al onze verplaatsingbehoeften, ook over de langere afstanden’. Dat gaat anno 2022 nog steeds op. 

‘Look KG 241 en Scott Team’. Beide fietsen rond de 3800 gulden en 9,5 kilo. De een klassiek met lugs verlijmd carbon met een Campagnolo Veloce 9-speed groep, de ander aluminium met een 105 triple groep. De stijfheid van de Look was laag -en dus ‘comfortabel’. ( 81 Nm). De Scott scoorde een stuk hoger: 131 Nm. Beide merken zijn nog volop actief. ‘Twee karaktervolle middenmotors’. Tweedehands scoor je ze nu voor zo’n 500 tot 750 euro; een Look levert wel wat meer op dan een Scott.

Tot slot: op pagina 64 en verder een drietal ‘vreemde’ racers. Een VT 790 met recht stuur, Duratec Cyborg G en een Gazelle Cyclosportive. ‘Bij dealers hoor ik vaak dat er fietsers zijn die veel en ver fietsen. Een rondje IJsselmeer (..). Veel fietsers hebben heimwee naar de oude semi-racefiets’ (Peter Cijs, destijds productmanager bij Gazelle). En zie: de voorloper van de gravelbikes…