Ridley kennen we vooral uit de massasprint met Robbie McEwen of die andere kleine Ewan. Is het niet in de eindsprint dan zien we ze wel in het veld onder de kont van Eli of Denise. Nu komt Ridley ook weer met een volwaardige collectie mountainbikes onder de naam Probe RS en Raft.

Voorheen had Ridley al een leuke line-up boscrossers met de Sablo fully en Ignite. Beiden werden langzaam door de tand des tijds ingehaald en Ridley focuste in tussentijd meer op het gravel- en race-segment. Nu is er dus een nieuwe hardtail én fraaie fully.

Probe RS
De hardtail in de line-up is vooral een zeer recht door zee-beuker. Licht en met de focus op prestatie. Het frame weegt ongeveer 800 gram en dat is meer dan netjes. De geometrie is eveneens zeer netjes. De ‘moderne geometrie’ is ook in België neergedaald en zo zien we een steilere zitbuis, luiere balhoofdhoek en wat langere reach. Wel allemaal binnen de brave marge maar dat is prima.

Een hardtail blijft een ‘simpel’ ding met weinig poespas. Een SRAM UDH achterpad, pressfit lagers en kabels die via het balhoofd hun weg naar binnen vinden. In tegenstelling tot veel andere merken geen flexibele 27.2 zadelpen maar een meer oversized 31.6 om het gebruik van dropperposts te stimuleren.

Opvallend is dat dit frame niet uit Verweggistan komt. De Belgen hebben de handen ineen geslagen met Carbon Team in Portugal. Een relatief nieuwe high-tech fabriek in de binnenlanden bij Porto waar ook onderdelen voor andere merken als Rodi en Miranda worden gefabriceerd. Mooi, zo’n Europees product.