Grote kans dat je nog nooit van het merk Fara Cycling hebt gehoord. Daarom is dit een mooi moment om de Fara F/AR uit te lichten. Asfalt of gravel, deze Noor lust het allemaal rauw. Verdient Fara een breder publiek?

Fara is nog relatief jong. Het Noorse merk werd in 2016 opgericht en zetelt in de hoofdstad Oslo. Fara-fietsen zijn alleen online te koop, waarbij je zelf je de afmontage en kleur kunt bepalen. Het merk kenmerkt zich naar eigen zeggen door een minimalistisch en typisch Scandinavisch design. Je hebt de keuze uit drie modellen: een racer, een allroadfiets en een gravelbikes.

Wij krijgen van Fara de F/AR allroad mee voor een test. Het is een slanke fiets, gelakt in stijlvol donkerrood. Het frame is rijkelijk voorzien van bevestigingspunten voor tassen en extra bidonhouders. Samen met de 35 millimeter bandjes van Panaracer maakt dit een fiets waar je veel kanten mee op kunt. Door de beperkte ruimte bij de achtervork kun je bij de F/AR niet al te brede banden monteren. Voor het zware gravelgeweld is de fiets dus ongeschikt.

Volgens Fara kan de F/AR banden aan tot 38 millimeter, maar ik zou hier toch voorzichtig mee zijn: de resterende ruimte tussen achtervork en achterband is minimaal. Afwisselende tochten over asfalt, zandwegen en goed liggende gravelstroken zijn echter prima te doen. Zoek je voor sommige ritten wat meer snelheid, dan zou je kunnen denken aan een extra setje wielen met bijvoorbeeld 27 millimeter wegbandjes. Bij groepsritten op de weg, waar mijn fietsmaten met smalle banden reden, was het voor mij nu in ieder geval aardig aanpoten.

Het karakter van de fiets laat zich het best omschrijven als lekker comfortabel. De behoorlijke stack en beperkte reach zorgen in combinatie met een wielbasis van 1016 millimeter voor een stabiel en ontspannen rijgedrag, waarbij je oneffenheden in het wegdek niet al te hard doorkrijgt. De F/AR nodigt vooral uit om lekker relaxed rond te toeren, te genieten van de natuur en je lichaam niet al te hard te geselen. Dat doe je dan op een mooi stukje Scandinavische kwaliteit: de afwerking en techniek van deze Fara F/AR zijn gewoon heel puik voor elkaar.

Specificaties Fara F/AR:

Pluspunten: lekker comfortabel, ingetogen maar stijlvol
Minpunten: weinig bandruimte achter, vlees noch vis?
Prijs: € 4597,-
Frame/voorvork: carbon/carbon
Gewicht: 8,45 kilo (excl. pedalen)
Groep: SRAM Force AXS 2x12s, 46/33, 10-33, 160/160mm
Wielen: Fulcrum Rapid Red 500
Banden: Panaracer Gravelking Slick 35mm
Zadel en pen: Fizik Tempo Argo R5/Fara carbon
Stuur en pen: Ritchey carbon/3T SuperErgo
Maten: S, M, L, XL

Meer informatie over Fara vind je hier.