Vorig jaar kreeg ik de vraag om een paar brillen van Evil Eye te testen. Ik had in het verleden wel van Evil Eye gehoord en vroeg aan mijn vrouw – werkzaam in de optiekwereld – of er ook bij haar een belletje ging rinkelen. Zij kwam met ‘Adidas’ op de proppen en vertelde dat Evil Eye onder eigen noemer brillen verkoopt. Ik mocht de Evil Eye Vistair Y uitproberen.

Een paar weken later werd dat verhaal bevestigd door de mensen van Evil Eye zelf. Sinds 2019 bestaat Evil Eye en maakt het onderdeel uit van het Oostenrijkse Silhouette, een familiebedrijf uit Linz. Vroeger maakte Silhouette brillen voor Adidas, nu hebben ze met Evil Eye dus een eigen merk op de markt. Een model van Adidas heette vroeger Evil Eye. Tot zover de link.

Tijdens een digitale meeting in de ochtend (waarvoor wij van de pers zelfs een ontbijt kregen opgestuurd, dank daarvoor) vertelden de PR-mensen ronduit over Evil Eye. Aan passie geen gebrek, maar echt mooie, modieuze brillen vond ik er bij de presentatie niet tussen zitten. Degelijk, normaal en oké. Dat was het voor mij wel. Geen brillen die ik in mijn vrije tijd zou dragen of op de fiets. Kwalitatief zat het overigens prima in elkaar.

Evil Eye Vistair Y

Maar met de nieuwe Vistair Y is het anders. Deze bril oogt naar mijn mening wél hip en modern. Verwacht geen POC- of 100%-bril waar je ruitenwissers voor nodig hebt, zo groot van formaat, maar gewoon een normale fietsbril van 14,1 centimeter breed. Niets meer, niets minder. Samen met een heuse padelbril (ja, ze bestaan) werden de Vistair X en Vistair Y ‘uithoudingsbrillen’ gepresenteerd. Brillen geschikt voor hardlopen, wielrennen en triatlon. “Ze zijn licht, glijden niet van je gezicht en staan garant voor een zo groot mogelijk gezichtsveld. Daarnaast bieden ze je op elk moment een optimaal zicht en comfort, welke sport je ook beoefent”, viel er in het persbericht te lezen.

Tijd om het allemaal uit te proberen. Ik kreeg de Vistair Y opgestuurd met zwart frame en rode lens, een mooie kleurencombinatie. Het verschil met de Vistair X is dat bij laatstgenoemde brillen de glazen ‘lichter’ zijn, iets minder geschikt voor zonnige dagen. Het montuurloze design ziet er tof uit, helemaal in combinatie met de brede lens. Het zachte, siliconen neusstukje zit als het ware áchter de lens, dus ook niet in het zicht. Ik heb in ieder geval geen last van het opzetstukje gehad. De eveneens siliconen pootjes blijven goed op het oor zitten en slippen niet weg. Misschien is het een nadeel dat ze niet echt meebuigen, maar over genoeg grip beschikken ze zeker.

Het belangrijkste is natuurlijk het zicht. De bril beschermt tegen uv-stralen en versterkt ook het contrast, waardoor je hindernissen op de weg goed kunt blijven zien, ook als de vermoeidheid optreedt. Ik kreeg de bril met ‘Red Mirror’ opgestuurd, een lens van polycarbonaat materiaal dat zich continu aanpast aan de weersomstandigheden. Zonnetje, regen of gewoon somber weer; altijd is het fijn kijken door de Evil Eye Vistair Y. Dat komt grotendeels door de LST-technologie, een techniek waarbij de VARiO-glazen zich automatisch aanpassen aan de lichtinval en de weersomstandigheden.

Toen ik de vraag kreeg om een bril te testen, was ik niet meteen enthousiast. Ik houd van opvallende brillen en dat is de Evil Eye Vistair Y niet. Maar stiekem merkte ik bij mezelf dat ik steeds vaker de Vistair Y uit de kast grabbelde als ik me klaarmaakte om een stukje te fietsen. De bril zit gewoon lekker, kijkt goed en is met een gewicht van 23 gram ook lekker licht. Het montuurloze design spreekt mij ook erg aan, je hebt geen last van randjes.

Kortom: ben je opzoek naar een ‘normale’ fietsbril zonder al te veel franje, maar wel van goede kwaliteit? Probeer dan de Vistair Y van Evil Eye een keer uit. Of neem een kijkje op de website van Evil Eye voor een overzicht van andere brillen, want het aanbod bij de Belgen is gigantisch.  

Voor €169 is de Evil Eye Vistair Y van jou.