Breng je liever jouw fiets langs bij de fietsenmaker voor onderhoud en reparaties, dan zal je niet zo snel denken om een montagestandaard aan te schaffen. Maar, ben je iemand die geregeld zijn of haar fiets onderhoudt en de nodige reparaties uitvoert? Dan komt het je bekend voor dat wanneer je de fiets wil repareren of onderhouden terwijl deze tegen de muur staat niet prettig werkt en je niet overal even goed bij komt. Gelukkig zijn daar al jaren mooie montagestandaarden voor op de markt, waaronder de standaarden van Feedback Sports.

Feedback Sports

Feedback Sports is van oorsprong een Amerikaans bedrijf uit de staat Colorado. Doug, de eigenaar, heeft ruim 15 jaar geleden het bedrijf opgericht en omschrijft hun organisatie als: “We ontwerpen eersteklas producten tegen haalbare prijzen en richten ons op draagbaarheid, duurzaamheid en compromisloze kwaliteit. We ondersteunen onze klanten, onze gemeenschap en onze industrie door middel van verschillende donaties van tijd, energie en geld”.

Het assortiment bestaat uit montagestandaarden, fietstrainers, gereedschap en ophangsystemen. Tal van profteams als Team Jumbo-Visma, Alpecin-Fenix, Trek Segafredo en Quickstep-Alpha Vinyl maken gebruik van de producten van Feedback Sports.

Pro Elite montagestandaard

In het assortiment heeft Feedback Sports een vijftal verschillende montagestandaarden zitten. Je hebt er al één voor €154,95 en de duurste mag €389,95 kosten. Althans er komt een zesde variant aan, genaamd Pro Mechanic HD en moet 495 dollar gaan kosten. Ik mocht de Pro Elite onder de loep nemen met een adviesprijs van €349,95.

Bij het uit de verpakking halen van de standaard merk je direct hoe licht deze is. Wanneer de standaard opgevouwen is heeft het een afmeting van 13 x 20 x 115 cm. Samen met het gewicht van 5,7 kg maakt dat het erg prettig is om de standaard mee te nemen waar je hem ook dient te gaan gebruiken. Met de draagbaarheid, waar Doug naar refereert in zijn missie van de organisatie zit dat dus in orde! De standaard is gemaakt van een ultralichte 6061 T6 aluminium buizen, corrosiebestendig en duurzaam in gebruik.

De voet van de standaard is gemakkelijk uit en weer in te klappen door de quick-release klem. Door het openen van deze klem en de voet naar beneden te duwen staat de standaard snel. Zo’n zelfde klem wordt gebruikt om de hoogte van de standaard af te stellen. De werkhoogte heeft een lengte tussen de 107 en 180 cm, wat erg prettig is mocht je wat langer zijn dan gemiddeld. Direct valt op hoe stevig en stabiel de standaard is, zelfs wanneer je er een fiets in hangt. Dit valt mij vooral op, omdat ik dit niet direct gewend ben van andere standaarden die ik gebruikt heb. Bij het gebruik van deze standaarden zat er toch meer beweging in tijdens het onderhouden van de fiets.

Om de arm in de juiste positie te verstellen maak je gebruik van de zwarte draaiknop aan de achterkant. Zo kun je de juiste positie bepalen om je fiets horizontaal aan het frame op de hangen. Je kunt er ook voor kiezen om je fiets middels de zadelpen vast te maken, de arm kun je namelijk ook laten kantelen. Heb je de juiste positie? Dan zet je de arm met dezelfde knop vast. De klemopening, waar je de fiets uiteindelijk in hangt, biedt plaatst voor framebuizen tot wel 6,6 cm. Plaats de fiets in de klemopening, schuif de klem aan en draai de zwarte draaiknop aan de voorkant nog wat aan tot de fiets goed vastzit. En poetsen maar! Eenmaal klaar met het onderhoud of de reparatie? Met één druk op de rode knop springt de klem open en haal je de fiets uit de standaard. Het werkt allemaal soepel en snel waardoor je gewoon met plezier de fiets onderhoudt of repareert.

Conclusie

Eigenlijk heb ik niks aan te merken op de Feedback Sports Pro Elite. De standaard is dusdanig stevig, je zet het soepel en snel klaar, hangt de fiets gemakkelijk op en je kunt binnen enkele seconden beginnen met onderhoud of reparaties. En mocht je toch liever vrijuit rondom de fiets willen kunnen werken zonder dat de bovenbuis van de standaard in de weg zit. Dan heeft Feedback Sports nog de keuze om voor 40 euro extra te kiezen voor de Sprint-versie. Bij deze versie verwijder je het voorwiel van de fiets, zet je de voorvork vast en heeft het een roterend platform waarop de fiets bevestigd is. Al met al is de Pro Elite een super fijne standaard en haal je veel plezier uit het onderhouden en repareren van je eigen fiets. Het is dus zeker de investering waard!

Details
Gewicht: 5,7 kg
Afmeting opgevouwen: 12 x 20 x 115 cm
Klemopening: tot 6,6 cm
Draaggewicht: max. 39 kg
Werkhoogte: 107-180 cm
Adviesprijs: €349,95
Kleur: Rood
Optioneel: voor €44,95 koop je er een reistas om jouw standaard in op te bergen
Meer informatie: Feedback Sports

Overige montagestandaarden van Feedback Sports
– Feedback Sports Recreational-Mechanic €154,95
– Feedback Sports Sport-Mechanic €234,95
– Feedback Sports Ultra-Light €274,95
– Feedback Sports Pro-Elite €349,95
– Feedback Sports Sprint €389,95
– Feedback Sports Pro Mechanic HD $495