We hebben een prachtige zomer en waarschijnlijk heb je flink wat kilometers weggetrapt. Genieten van de omgeving, je conditie vasthouden of verbeteren. Er zijn namelijk nog genoeg fietsevenementen voordat de herfst intreedt! Heb je goede benen en wil je nog eens flink uitpakken? Wij selecteerden 5 cyclo’s (granfondo’s) voor de komende maanden. Oh ja; een cyclo is een wegrace met tijdwaarneming en wedstrijdelement, er wordt dus een klassement opgemaakt (granfondo is hetzelfde). Vrees niet; je kan je race op jouw niveau rijden en een wedstrijdlicentie is meestal niet nodig.

#1 Vélomédiane – Le Défi Belgie, 27 augustus

De Vélomédiane Claudy Criquielion is de bekendste en oudste cyclo van de Benelux. Helaas heeft de organisatie dit jaar de cyclo noodgedwongen moeten aanpassen. Dit jaar kan je kiezen uit 3 uitdagende routes waarbij er geen sprake is van een massastart en een eindklassement. Wel zal er nog een tijdswaarneming zijn voor je diploma. Door het aantal hoogtemeters zal je conditie flink worden getest. De kosten voor de route van 173 kilometer is €30. Het is de organisatie wel gelukt om het wedstrijdelement te behouden in de vorm van de ‘Velomediane Le Défi’. Een cyclo van 69 kilometer en 1250 hoogtemeters met finish op de gevreesde Mur de la Velomediane. Om deel te kunnen nemen moet je in 2019 of 2021 een gouden medaille hebben behaald en in het bezit zijn van een licentie.

#2 La Charly Gaul Luxemburg, 4 september  

Een uitdagende en goed georganiseerde cyclo dichtbij huis die voor de 32ste keer wordt georganiseerd. Vanuit het Luxemburgse Echternach mag je vertrekken voor 145 kilometer met 2100 hoogtemeters of 104 kilometer met bijna 1600 hoogtemeters. De wegen zijn uitstekend en je kunt je benen flink aanspreken op de vele heuvels. De kosten voor deelname bedragen slechts €28 voor de langste afstand.

#3 Marmotte Granfondo Pyrénées, 4 september

Voor veel fietsers staat de Marmotte Alpes (finish op Alpe d’Huez) op het lijstje als wens of al afgevinkt. Sinds een aantal jaar organiseert dezelfde organisatie een vergelijkbaar concept in de prachtige Franse Pyreneeën. In 165 kilometer tik je maar liefst 5500 hoogtemeters aan en bedwing je cols als Col du Tourmalet, Col de Aspin en finish je op de Hautacam. Afzien gegarandeerd! De kosten voor deelname zijn €85.   

#4 Riderman 3-daagse Duitsland, 23 – 25 september

Wil je zelf een keer ervaren hoe het is om te koersen als een prof? Dan is Riderman een must. Er komt weinig in de buurt van dit wielerevenement; je rijdt op afgesloten wegen, mechaniekers voor pech onderweg, bidons worden aangereikt en word je toegejuicht door de lokale bevolking. Je rijdt een tijdrit en twee heuvelachtige etappes. Iedereen kan meedoen en koersen op zijn niveau. Er zijn nog kaarten en de kosten bedragen €210. De redactie van Fiets staat aan de start en zal uitgebreid verslag doen.

#5 Sparkassen Münsterland Giro Duitsland, 3 oktober

Wil je nog een keer alles uit de kast halen voordat de herfst echt intreedt? Neem dan deel aan dit fietsevenement. Op de dag van de Duitse eenheid vindt deze top georganiseerde cyclo plaats. Over 140 kilometer met circa 700 hoogtemeters wordt er flink doorgereden in verschillende pelotons over afgesloten wegen. Als je gefinisht bent in Münster mag je genieten van uitstekende verzorging en kun je de koers van de echte profs aanschouwen. Je staat aan de start voor €83.  

Kalender fietsevenementen

Wist je dat we op fiets.nl drie verschillende overzichten hebben met fietsevenementen.