Drie dagen is de Vuelta op Nederlandse bodem te bewonderen. Vrijdag begint de Spaanse grote ronde in Utrecht met een ploegentijdrit, zaterdag rijdt het peloton van Den Bosch naar Utrecht en een dag later wordt er in Breda gestart en gefinisht. Benieuwd waar de renners precies rijden? Wij hebben alle Hollands getinte etappes op een rijtje gezet.

Goed om te weten: eigenlijk kun je de Spaanse ronde vier dagen bewonderen, want op donderdagavond vindt op het Vredenburgplein de ploegenpresentatie plaats. Alle 23 teams worden dan rond een uurtje of 18.00 aan het publiek voorgesteld.

Vrijdag 19 augustus, Utrecht-Utrecht (ploegentijdrit)

De Vuelta a España start met een ploegentijdrit, en dat is best bijzonder. De laatste keer dat een grote ronde begon met een ploegentijdrit was in de Vuelta van 2019, toen een kapot kinderbadje voor een dramatische start zorgde bij Jumbo-Visma. Een plotselinge stroom water hielp de halve Jumbo-ploeg (en ook UAE) onderuit. Komende vrijdag hopelijk geen kapotte kinderzwembadjes langs de kant van het parcours als er in Utrecht voor het eerst in drie jaar tijd weer een ploegentijdrit wordt georganiseerd in een grote ronde. Je leest het al: de ploegentijdrit wordt met uitsterven bedreigd.

Wil je dus nog genieten van een van de mooiste onderdelen van de wielersport, dan moet je vrijdagavond naar Utrecht gaan. Om 18.30 uur rolt de eerste ploeg van het startpodium bij de Jaarbeurs, op bijna dezelfde plek als waar de Tour in 2015 van start ging. Na een kort stukje over het Jaarbeursplein slaan de renners rechtsaf en fietsen ze oostwaarts door de binnenstad. Na het technische gedeelte met redelijk wat bochten kunnen de renners richting Leidsche Rijn gas geven als ze door Overvecht rijden – en weer terug. Daarna is het veel stukken rechtdoor richting Utrecht Centraal, waar de finish op een steenworpafstand van de startplek is gelegen. In totaal bedraagt de afstand 23,2 kilometer.

Start eerste ploeg: 18.30 uur
Start laatste ploeg: 19.58 uur
Finish laatste ploeg: 20.22 uur

Zaterdag 20 augustus, Den Bosch-Utrecht

Verwacht daags na de ploegentijdrit in de Domstad geen etappestart in Utrecht, want de renners moeten ’s avonds nog een klein stukje afleggen naar Den Bosch om daar de volgende dag te beginnen aan etappe twee. De start vindt om 13.15 uur plaats bij de Citadel. Na een paraderondje (geneutraliseerd vertrek) wordt ter hoogte van de Brabanthallen rond 13.32 uur het officiële startsein gegeven.

Over de provinciale weg N322 rijden de renners richting heuvelachtiger gebied. Als je de renners vandaag twee keer in korte tijd wil zien, moet je naar Rhenen toe. Eerst rijdt het peloton het mooie Rhenen binnen en rijden ze rechtdoor richting Achterberg, daarna maken ze via de Grebbeberg een lusje door de binnenstad en rijden ze langs de Nederrijn richting Amerongen. Op de ‘Alto de Amerongse’, bij ons natuurlijk bekend als de Amerongse Berg, vindt de eerste bergsprint plaats. Wie pakt na 2,1 kilometer à 2,4 procent ‘klimmen’ de bergtrui? Vervolgens wordt er via Amersfoort en vliegbasis Soesterberg (waar de tussensprint plaatsvindt) richting de binnenstad van Utrecht gereden. Daar wordt een klein lusje gemaakt, waarna de finishlijn na 175 kilometer is getrokken op het Utrecht Science Park. Vlak voor UMC Utrecht weten we wie er de eerste rit-in-lijn heeft gewonnen.

Start: 13:32 uur
Finish: omstreeks 17.30 uur
Let op: reclamekaravaan rijdt een uur voor peloton uit

Zondag 21 augustus, Breda-Breda

De organisatie had ervoor kunnen kiezen om een ultrakorte proloog te organiseren zoals de Giro ooit deed door de renners over een traject van één kilometer te sturen. Hemelsbreed is het van het Kasteel van Breda naar het Chassé Theater namelijk slechts zo’n 800 meter, maar voordat de renners na de start bij het kasteel weer terugkeren in het centrum, moeten ze 193,2 kilometer afleggen over het Brabantse land.

Na de start op de Ulvenhoutselaan flirt de Vuelta met de Belgische grens, maar het peloton blijft op bekende grensplekken als Chaam en Baarle-Nassau netjes binnen de Nederlandse lijntjes. Via Gilze, Rijen, Oosterhout, Zevenbergen, Fijnaart (even zwaaien naar Franske) en Steenbergen wordt er richting Bergen op Zoom gefietst. Daarna vindt op de Rijzendeweg de bergsprint plaats. De Rijzendeweg aan de rand van de Brabantse Wal loopt met 3,7 procent omhoog over 400 meter. Je leest het al: heuvelachtig is het vandaag niet, het gevaar moet vooral door waaiervorming ontstaan. Na bekende crossplekken als Hoogerheide, Huijbergen en Rucphen wordt er nog in het Sint-Willebrord (de plek van Rini en wijlen Wout Wagtmans) gesprint om de puntjes, alvorens de etappe eindigt op de Claudius Prinsenlaan in Breda. Een tweede sprint op rij is onvermijdelijk, tenzij de wind een rol gaat spelen.

Start: 12.52 uur
Finish: omstreeks 17.15 uur

Wil je alle doorkomsttijden zien? Bekijk dan de website van La Vuelta Holanda, daar staat alle info op. Op de website van de organisatie vind je de informatie over alle etappes.