Het leuke van Fiets apps is dat er een heleboel data mee kan worden verzameld. En zolang daarbij je privacy niet in het geding is, lijkt ons daar niets mis mee.

Zo kan de populaire app myCols uit het gebruik van hun app opmaken dat er deze zomer weer volop in de bergen is gefietst. Tijdens de Corona pandemie was het aantal fietsers op de grote passen in de Alpen en de Dolomieten meer dan gehalveerd. Maar nu is er dus weer een flinke toename van het aantal fietsers te zien op de bekende cols.

Onze ‘Hollandse berg’, de l’Alpe d’Huez kende op basis van de cijfers van myCols op 1 augustus 2022 vier keer zoveel fietsers die de col met de 21 haarspeldbochten bedwongen dan in dezelfde periode de afgelopen twee jaar. Eenzelfde toename zien ze ook in de Vogezen, Pyreneeën en de Dolomieten. Beklimmingen zoals in de populaire SellaRonda zijn al 2.5 keer vaker gefietst dan in 2020 toen in Italië zeer strenge corona maatregelen golden. Andere positieve uitschieters zijn de Glandon welke zelfs zeven keer vaker opgefietst werd. Ook de Passo dello Stelvio, Mont Ventoux, Col d’ Izoard, Grand Ballon en Col d’Aspin werden al door twee keer zoveel fietsers beklommen.

Meer klimmers dan ooit

Opvallend is dat in de Dolomieten en de Alpen er momenteel op de meeste bekende cols tot 1 augustus 2022 ook meer fietsers zijn dan in het pre-corona jaar 2019 in de eerste zomermaanden. Dit kan mede komen doordat de aanschaf van het aantal racefietsen en ook het aantal sportieve fietsers tijdens de corona-periode enorm is gestegen. 

Je eigen overzicht

Met de app van myCols houd je bij welke klimmen en hoe vaak je deze hebt gereden. Verder ontdek je via de app vele nieuwe onbekende klimmen. Met handige lijstjes rangschikt myCols automatisch al je fietsklimmen op land, lengte, hoogteverschil en hoogte. De app voor iPhone en Android is gratis te downloaden in de stores. Meer info: mycols.app.

Fiets 500

Wij, bij Fiets, zijn natuurlijk ook nog altijd liefhebber van papieren magazines. Daarom maakten we een herdruk van de Fiets 500. Auteurs en rasklimmers Richard van Ameijden en Michiel van Lonkhuyzen selecteerden de mooiste cols van Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk, Italië en Spanje/Portugal. Ze brengen in kaart waar de cols liggen en wat de zwaartepunten zijn. In 2016 gaven we deze Fiets 500 voor het eerst uit. De eerste druk raakte uitverkocht, maar de vraag bleef. Reden genoeg dus voor deze herdruk, met van iedere klim een beschrijving uit eerste hand én een hoogteprofiel.

De Fiets Berggids is 284 pagina’s dik. Bestel hem nu direct! Wij betalen de verzendkosten naar adressen in Nederland.