Garmin stuurde ons haar nieuwste fietscomputer op, de Edge 1040 Solar. De afgelopen tijd hebben we hem uitgebreid getest, ook in combinatie met andere producten uit het Garmin eco-systeem. De hoogste tijd voor een review en ik waarschuw alvast: die is lang en behoorlijk positief.

Deze nieuwste Edge is razendsnel, zowel in opstarten als tijdens het gebruik. En vooral de gebruiksvriendelijkheid is flink toegenomen. Waar ik in het verleden nog wel eens mopperde op de verwarrende interface, zijn alle instellingen nu simpel te vinden en in te stellen. Stap je over van een oudere Edge op deze, dan kun je alle instellingen heel makkelijk automatisch overzetten en ben je binnen 5 minuten klaar om op pad te gaan.

Touchscreen

Het grote kleuren aanraakscherm is in 95% van de gevallen heel goed afleesbaar. Maar ik zou graag willen dat de automatische helderheid iets lichter zou staan op zonnige dagen. En dan vooral in situaties waarbij het heel zonnig is, maar je met je lichaam de computer in de schaduw zet. Ook met de helderheid niet op standje automatisch, maar handmatig op max gezet, kan de helderheid dan net iets tekortschieten. Vooral als je zonnebril wat aan de donkere kant is. Bij de Edge 530 heb ik onder dezelfde omstandigheden dat ‘probleem’ niet. Dat scherm lijkt dus net iets lichter te zijn. Een fietsmaatje, die de 1040 Solar al heeft aangeschaft, ervaarde dit bij navraag precies hetzelfde.

De Edge 530 links, de Edge 1040 Solar rechts

Alleen onder die omstandigheden heb ik iets op het scherm aan te merken overigens, verder is het echt heel goed. Het reageert razendsnel op aanrakingen en zelfs in de regen bleef het touchscreen prima te bedienen. Fijn van het touchscreen is dat je ook tijdens het fietsen even heel snel een dataveldje aan kunt passen als je daar behoefte aan hebt.

Verbindingen

De verbinding met externe sensoren gaat probleemloos, het koppelen met de telefoon gaat snel en makkelijk. Er is Wifi, Bluetooth en ANT+ aanwezig. Een nieuw slimmigheidje is dat je na iedere rit een overzichtje krijgt van de batterij-status van je aangesloten sensoren. Zo word je niet snel meer tijdens je volgende rit verrast door een melding over de bijna lege batterij van je vermogensmeter of elektrische schakelunit. Rijd je met een e-bike dan kun je daar vaak ook mee verbinden om data te krijgen over o.a. de accu-status van de fiets, dat kan in ieder geval bij Steps systemen. Uiteraard werkt de Edge ook heel goed samen met de Varia Radar van Garmin, zo krijg je op je scherm een seintje als er verkeer van achteren komt. In sommige situaties heel fijn en het voegt echt wat extra veiligheid toe. Ook het verbinden met je indoortrainer kan simpel met de Edge. Niet nieuw, maar nog steeds mooi als je bijvoorbeeld de weerstand op je trainer wilt laten regelen door een training die op je Edge staat.