Italiaanse passie voor een Hollands prijsje, kan dat echt? Ja hoor, kijk maar naar deze Wilier Montegrappa. Voor 1300 euro haal je deze racer in huis, ideaal om je eerste kilometers op te maken.

Dat een Italiaanse fiets niet per definitie duur is, bewijst deze Montegrappa van Wilier. Hij heeft geen schijfremmen, geen carbon frame en gewoon nog tien kransjes op de cassette. Neemt niet weg dat de aluminium racer strak afgewerkt is en Italiaanse passie uitstraalt. Wilier uit Rossano Veneto bestaat sinds 1906 en is herkenbaar aan de hellebaard op de balhoofdbuis. Wilier heeft al zolang ik mij kan herinneren een eigenzinnige, opvallende uitstraling. Het is zo’n typisch gevalletje you love it or you hate it. De matzwarte lak van mijn Montegrappa is voorzien van sierlijke witte en rode decals (hij is er ook in het grijs-groen) en het aluminium laswerk ziet er keurig verzorgd uit.

De velgremmen? Die doen prima hun werk. In deze prijsklasse kom je soms ook mechanische schijfremmen tegen, maar die halen het niet bij velgremmen. Ze zijn prima af te stellen en bovendien een stuk lichter dan schijven. Alleen maar voordelen dus. De geometrie van de Montegrappa is vriendelijk, en eerder comfortabel dan racegericht. Dat wil zeggen dat je iets meer rechtop zit dan op een hardcore racer. En dat is wel zo fijn als je nog aan de houding moet wennen. Tegelijk rijdt en stuurt hij goed strak, zeker voor een opstapmodel.