Jaren geleden probeerde ik al voeding van BYE! uit. Toen was het assortiment nog niet zo breed als nu. Ik ben benieuwd hoe de sportvoeding inmiddels smaakt en had het geluk om wat producten uit te mogen proberen.

Sportvoeding is vaak zoete meuk en niet altijd even lekker. Al jaren eet ik repen en werk ik gelletjes naar binnen. Afwisseling van merken zorgt ervoor dat het behapbaar blijft om al dat voedsel te nuttigen. Lekker is het allang niet meer, maar functioneel wel. Probeer tijdens een fikse, intensieve inspanning maar eens op je gemakje een krentenbol of banaan naar binnen te werken; onbegonnen werk. Een simpel gelletje openscheuren en naar binnen gieten bespaart veel energie en tijd.

Maar het nadeel van al die sportvoeding is dat het verkeerd kan vallen, met bijvoorbeeld buikkrampen als gevolg. Dat ervoer ook mede-oprichter Bart Harmsen, zo valt op de site van BYE! te lezen. De oorzaak bleek bij hem te liggen in de chemisch bewerkte sportvoeding, waardoor hij per wedstrijd twee keer zoveel aspartaam binnenkreeg dan normaal. Door geen chemische zoetstoffen te gebruiken maar ‘pure’ producten moest dat probleem verholpen worden. Ook de verpakking is na vier jaar van uitzoeken en ontwikkelen helemaal duurzaam. Lees er hieronder meer over.

Onder de loep

Maar goed, op naar de test. Mij draait het er vooral om of de voeding een beetje te eten is. Voor belangrijke evenementen gebruik ik altijd Maurten, puur doordat ik er nooit last van mijn maag door krijg en je meer koolhydraten per uur binnen kunt krijgen. Smaakvol? Mwah, het is nogal eentonig en smakeloos, maar het werkt wel. Daarnaast combineer ik vaak van alles voor niet-belangrijke wedstrijden of trainingen, zoals minder lange duurtrainingen of pittige tempotrainingen.

Afgelopen maanden heb ik elke week tijdens trainingen wel iets van BYE! meegenomen. Repen, gelletjes, kokertjes, sportvoeding.. Alles kreeg ik tot mijn beschikking. Na een paar maanden heb ik een goed beeld gekregen van alle voeding. Bewust heb ik er wat langer over gedaan om dat uit te zoeken. Natuurlijk zou ik gewoon thuis een reepje kunnen eten, maar thuis aan de keukentafel smaakt zo’n reep sowieso minder lekker dan wanneer je écht honger hebt op de fiets; dan smaakt alles vaak beter. Omdat ik – en hopelijk meer mensen – alleen sportrepen eet tijdens het sporten, vond ik het wel zo fijn om het al fietsend te testen.

Verwacht geen uitgebreide test van álle repen en gelletjes, want smaak is subjectief; wat voor mij lekker is, kan voor jou juist heel vies zijn. Daarom probeer ik een beetje globaal te schetsen wat mij is opgevallen.

BYE! heeft niet alleen sportvoeding, ook bidons, zoals hier van 750ml.

Natuurlijke smaak

Te beginnen met de repen. In een biologisch afbreekbare verpakking zitten de endurance bars verstopt. De repen zijn er in vier verschillende smaken: appel/kaneel, cranberry, karamel/zout en kokosnoot. Bij alle repen proef je echt dat het gaat om natuurlijke producten. Er zit geen coating op en dat is vooral fijn onder warme weersomstandigheden, zo smelt en plakt het niet. Ik vind vooral de karamelrepen heel lekker, ook appel/kaneel is uitgegroeid tot een favorietje. Lekkere repen die ook goed ‘wegeten’; een zachte bite en geen harde stukken. Eén reep van 40 gram bevat zo’n 25 gram koolhydraten en 5 gram eiwitten.

De gelletjes zijn er in twee soorten: je hebt de isotone versie van de gels en een versie met dikkere substantie. De isotone versie bevat BCAA, L-Arginine, L-Citruline, ketonen en cafeïne BCAA. Alle ingrediënten hebben een eigen taak, van spierherstel tot een opwekkend effect. Deze versie is er alleen in framboossmaak, dus de keuze is helaas niet reuze. Ik vind het niet het lekkerste drankje dat ik ooit op heb. Eigenlijk smaakt het vooral zuur en niet echt lekker. De verpakking is groot, maar de inhoud stelt weinig voor. Maar goed: met al die ingrediënten is het wel effectief en kun je het wegspoelen met iets anders.

De ‘normale’ gels zijn er in de smaken passiefruit en banaan, twee smaken die mij wel kunnen bekoren. Voor 20 procent is er gebruikt gemaakt van echt fruit. Een gelletje bevat 22 gram aan koolhydraten, niet extreem veel, wel degelijk. Ik vind het prima gels en keek er soms echt naar uit. Wel kan er misschien iets aan de opening gedaan worden, want meerdere keren spoot ik mezelf onder met zoete meuk. Aan de smaak is helemaal niets mis, heel anders dan de isotone gels. Sinds kort zijn er ook twee nieuwe smaken toegevoegd aan het assortiment, te weten bosbes en appel.

Mocht je tijdens het sporten nog behoefte hebben aan een energyshot, verkoopt BYE! ook kokertjes. De magnesiumshot is er met sinaasappelsmaak en de energyshot met een pepermuntje. Lekker? Mwah, niet mijn favoriet, maar voor diep in de finale van een koers of zware training is het wel fijn en nuttig.

Dan tot slot de sportdranken. Ook hier komt BYE! met twee versies: de gewone isotone sportdrank (in citroen- en rood fruitsmaak) en ‘endurance booster’. De isotone sportdrank is er in een grote pot van 1000 gram, waarvan je 14,5 liter isotone sportdrank kunt maken en 25 liter hypotoon. Er zit wat natrium en magnesium in en alle noodzakelijke elektrolyten. De smaak van de variant met rood fruit is verfrissend, en dat staat toevallig ook in de omschrijving. Lekker wil ik het niet noemen, maar voor isotone sportdrank is het lang niet slecht. Bij de endurance booster zijn er de smaken ‘tropical’ en citroen. Ook hier een verfrissende smaak en dezelfde ingrediënten die ook in de isotone gels zitten. De isotone sportdrank bevat net zoveel koolhydraten als de endurance booster, maar meer suikers. Ook hier: prima te doen.

Tot slot de hersteldranken, óók belangrijk. Een eiwitshake vind ik belangrijk, en vooral de smaak. Zo’n shake voelt voor mij vaak als een beloning en een beloning mag lekker smaken. Helaas ben ik geen fan van de herstelshakes van BYE!. Op de een of andere manier vind ik de smaak gewoon niet prettig. De all-in-one herstelshake is er in vanille- en in chocoladesmaak. Een dosering uit de pot bevat 16 gram eiwitten en 34 gram koolhydraten, daarmee is het qua cijfertjes prima krachtvoer om na een training of wedstrijd in te nemen.

Zoals eerder geschreven: smaak is iets persoonlijks. Ik vind de repen, gels en sportdranken van BYE! erg lekker smaken, maar ben minder fan van de herstelshakes en isotone gel. Vies is het allemaal zeker niet, maar goed: ergens is het ook logisch. Vind maar eens een merk waarvan je álles lekker vindt. Na al die jaren heb ik hét merk nog niet gevonden, maar de repen en gelletjes van BYE! bewaar ik zeker in mijn achterhoofd voor als ik weer iets moet bestellen.

Prijzen:
Pro Fruit Gel: 2,20 euro per stuk
Pro Isotonic Gel: 2,55 euro per stuk
Endurance Bar: 1,99 euro per stuk
Pot Endurance Booster: 22,50 euro
Pot Isotonic Sportdrink: 22,50 euro
Pot All-in-one Recovery Drink: 27,50 euro

Meer informatie vind je hier.