Je meeste fietsvrienden zullen niet bekend zijn met het Amerikaanse merk Hammerhead, een relatieve nieuwkomer op de markt van fietsnavigatie. Vorig jaar introduceerde het haar tweede model, de Karoo 2. Omdat ook Hammerhead niet aan alle leveringsellende kon ontkomen, duurde het even voor we ons testexemplaar ontvingen en fatsoenlijk konden testen. Maar beter laat dan nooit.

De Karoo 2 wordt geleverd in een box met verder een mount en adapter, usb-kabel en beknopte handleiding. Het robuust ogende apparaat zet je vast in de geleverde mount of je plaatst hem met behulp van een adapter op een Garmin-mount. Zonder gebruikshandleiding is de Karoo 2 eenvoudig in te stellen via wifi. Er is keuze uit een enorme trits landenkaarten (of deelgebieden van een land) die je kunt downloaden. Ook koppel je het apparaat eenvoudig aan apps als Strava, TrainingPeaks en Komoot. Via het dashboard van de Karoo kun je je ritten uploaden. Je kunt er ook snel routes maken. Ook het instellen van profielen, datavelden, en hartslag- en vermogenszones gaat eenvoudig ā€“ het apparaat kan zelfs zones voor je berekenen.

Hammerhead Karoo 2, test Fiets.nl

Superscherp en snel navigeren

Voor het overzetten van routes en het analyseren van je data was een smartphone-app helemaal handig geweest, maar die ontbreekt. Best opmerkelijk voor een apparaat dat gebruikt maakt van het Android-platform. Maar goed, uiteindelijk gaat het om hoe de Karoo 2 zā€™n werk doet tijdens het fietsen, en dat doet-ie geweldig. Met dank aan het grote kleurenscherm met touchscreen (3,2 inch), dat superscherp is en vergelijkbaar met de Garmin Edge 1030 Plus en de Wahoo Roam. De Karoo 2 navigeert door middel van turn-by-turn. Je kunt een route inladen, een adres zoeken of een plaats selecteren. Op je scherm zie je heel duidelijk de route aangegeven met pijlen, plus de afstand tot aan de volgende afslag. Die afslag kan de Karoo aankondigen met geluid, als je dat wilt. Als je de Karoo 2 aanzet, heeft hij het gps-signaal razendsnel gevonden. En onderweg raakt-ie het niet meer kwijt. Zowel op de weg als in het bos heb ik voortdurend bereik gehad en werkte de navigatie nauwkeurig. Rij je verkeerd, dan herberekent de Karoo 2 snel de route.

Ook mooi is de Climber-functie, waarmee je kunt zien dat er een klim in aantocht is. Op het scherm krijg je het verloop te zien inclusief stijgingspercentages. KOM-hunters krijgen een melding als hun favoriete Strava-segment van start gaat ā€“ boeit je dat niet, dan zet je die optie uit.

Na tien uur fietsen met navigatie zat de batterij nog voor 25 procent vol, dat is een dikke plus. Of er ook minpunten zijn? Ongevaldetectie was mooi geweest. Maar het ontbreken van een app is pas echt een gemiste kans. Ook is het jammer dat Shimano sinds kort de Di2-compatibiliteit heeft laten verwijderen. Dat zal vast iets te maken hebben met de nieuwe eigenaar van Hammerhead: die luistert naar de naam SRAM.

Hammerhead Karoo 2, ā‚¬ 399,-.
Meer info op eu.hammerhead.io