“Ik wil graag gestructureerd trainen, zodat ik meer vooruitgang boek in het wielrennen. Ik vind het echter erg lastig om het met mijn werk en gezin te combineren. Daarom wil ik proberen om wat vaker op de fiets naar het werk te gaan. Is het mogelijk om dit te doen in combinatie met een programma van Fondo?”

Door Stefan van Klink

Het simpele antwoord op jouw vraag: ja, dat kan. Iedere wielrenner loopt vroeg of laat een keer tegen deze vraag aan. Hoe combineer je het wielrennen met je drukke leven? Overdag werk je en ’s avonds heb je vaak een sociaal leven. Zeker met een gezin erbij is het niet altijd makkelijk voldoende tijd te vinden. Je reistijd als trainingstijd inzetten is dan een goede manier om efficiënter met je tijd om te gaan. Wanneer je dit effectief in weet te zetten kan het zelfs een enorme meerwaarde zijn. Elke werkdag bespaar je hierdoor namelijk (trainings)tijd, wat voor meer rust zorgt.

Tegenwoordig is het bij veel bedrijven mogelijk om op de fiets naar je werk te komen. In overleg met je baas is er vaak een plek om je fiets veilig weg te zetten en om te douchen na afloop. Mocht je twijfelen om te gaan fietsen naar je werk, dan zijn dit zeker al twee vragen om eens aan je baas te stellen. Als dit mogelijk is, heb je praktisch al veel opgelost. Daarnaast helpt het om goed na te denken over de spullen die je mee moet nemen onderweg. Wielrennen is nu eenmaal prettiger als je geen tas op je rug draagt. Leg bijvoorbeeld van tevoren alvast een set kleding klaar op je werk, zodat je deze niet op de dag zelf mee hoeft te nemen.

Trainingen aanpassen

Wat betreft training is het goed om te kijken welke trainingen het beste bij je woon-werkverkeer passen. Voor een groot deel heeft dat te maken met de afstand naar je werk. Probeer van tevoren alvast te plannen welke trainingen je wilt uitvoeren op de dagen dat je naar je werk fietst. Het is hierbij helemaal niet erg om je trainingen een beetje aan te passen zodat ze wat praktischer worden voor de woon-werkritten. Een veelgebruikte aanpassing is bijvoorbeeld om op de heenweg enkel in D1 te rijden en op de terugweg een geplande bloktraining uit te voeren. Ook kan het handig zijn om op een dag van een langere duurtraining de terugweg te gebruiken voor een wat langer ommetje. Bij een trainingsschema wil je er altijd voor zorgen dat het zo goed mogelijk in je eigen leven past. Als je het Fondo-schema dus een klein beetje aanpast zodat het beter in je dagelijks leven past, dan werkt dat vaak alleen maar positief!

Bestel ons Tour de France 2022 pakket