Bijladen met een Polar Glass solar lens en een nauwkeurigere GPS-positionering dankzij GNSS-technologie. Dat zijn de twee belangrijkste technische verbeteringen in de nieuwe GPS-fietscomputer van Garmin. Maar er is meer verbeterd in deze Edge 1040, check bijvoorbeeld de mooie stamina weergave die is toegevoegd.

Lange accuduur

De batterij gaat nu zo’n 45 mee bij normaal gebruik. En tot wel 100 uur mee in batterijbesparende modus. Daarbij scheelt het natuurlijk wel of je op een zonnige zomerdag op pad bent, of op een bewolkte winterdag. Maar wanneer dan ook, dit is goed nieuws voor alle ultra-rijders of mensen die meerdaagse bikepacking avonturen rijden en er op willen kunnen vertrouwen dat hun fietscomputer niet iedere dag een de lader hoeft. Onder ideale omstandigheden wordt er tijdens ieder uur fietsen voor 42 minuten bijgeladen. Je kunt je de Edge 1040 Solar ook na het fietsen in de zon leggen om hem alvast op te laden voor de volgende rit. Er komt overigens ook een Garmin Edge 1040 zonder de ‘solar-optie’, die is uiteraard een stukje voordeliger geprijsd (complete specs en prijzen vind je onderaan dit artikel).

Nauwkeuriger GPS-ontvangst

Het nieuwe vlaggenschip van Garmin gebruikt nu multi-band GNSS-technologie, dat moet zorgen voor een nauwkeurigere GPS-positionering zelfs onder dichte begroeiing en tussen de hoge gebouwen in de stad. Ook de software is flink onder handen genomen. Een aantal van de nieuwe functies die beschikbaar komen:

• Cycling ability en parcoursvereisten: Identificeer sterke en zwakke punten als fietser, focus op verbetering en bereid je voor op de uitdagingen van een specifiek parcours.
• Powerguide: Aanbevolen vermogensdoelen maken het gemakkelijker om de inspanningen gedurende een fietsrit te beheren.
• Real-time inzicht in stamina: Monitor en volg je inspanningsniveau in real-time tijdens een rit. Op het scherm zie je hoe het met je energievoorraad zit. Op klimmen in je route wordt een aangeraden wattage getoond, waarmee je zonder te breken de finish moet kunnen halen.
• Eenvoudige setup: Ritprofielen worden vooraf geladen op basis van gegevens vanuit een vorig Edge-model, vorige rittypen en sensoren. Schermen en datavelden kunnen via het toestel worden aangepast, maar nu ook real-time eenvoudig via de Garmin Connect app op je smartphone.


Bestel ons Tour de France 2022 pakket


Trainingsbeest

Wat is gebleven zijn de uitgebreide trainingsfuncties. Die waren op de 1030 al prima voor elkaar en ontbreken dus ook niet op de opvolger. Zo kun je gebruik maken van de optie om trainingssuggesties te ontvangen op basis van je huidige trainingsbelasting en VO2 max. Uiteraard heb je nog steeds inzicht is die waardes, net als je hersteltijd en trainingsbelasting.

Het stamina scherm, de ‘benzinetankmeter’