Denemarken ligt eigenlijk heel dicht bij ons kleine kikkerlandje en is dan ook de perfecte bestemming voor een korte (of lange) wandelvakantie. Denemarken wordt bijna helemaal omringd door de zee en daardoor kent het land eindeloze stranden en heel veel duinen. Daarnaast is er nog veel meer natuurschoon te vinden in de vorm van kliffen, bossen, bloemenvelden en wildlife. Ook kun je er volop cultuur snuiven en genieten van de typisch Deense architectuur. 

Tijdens een wandelvakantie in Denemarken ben je er even helemaal tussenuit, maar hoef je geen hoge bergen te beklimmen. Het is daarom ook een prima wandelbestemming voor de minder ervaren wandelaar. Je kunt een wandelvakantie in Denemarken boeken via een reisorganisatie of zelf je reis plannen. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten om de mooiste wandelvakantie in Denemarken te beleven.

In dit artikel


Reisorganisaties voor wandelvakanties in Denemarken

Als je overweegt om een wandelreis te maken naar Denemarken heb je verschillende keuzes. Keuzes in het wandelgebied dat je kiest, maar ook hoe je de reis gaat organiseren. Wil je dit zelf doen of schakel je liever een reisorganisatie in. In het laatste geval kun je een georganiseerde wandelvakantie naar Denemarken boeken bij een van de volgende reisorganisaties.

  • SNP Reizen
  • Oad Reizen 

Top 5 wandelvakanties naar Denemarken


Denemarken – Zuid Jutland, 6 dagen Wandelen over het Gendarmepad

Een van de mooiste wandelroutes in Denemarken is het Gendarmepad. En dat is dan ook precies de wandelroute die je tijdens deze 6-daagse wandelvakantie in Denemarken gaat lopen. Het Gendarmepad bevindt zich in het zuiden van Denemarken en je bent er dan ook redelijk vlot met je eigen auto of met het openbaar vervoer. Je verblijft tijdens deze wandelreis in Denemarken in verschillende pensions en veelal eenvoudige, maar sfeervolle, accommodaties. Tijdens sommige overnachtingen heb je een eigen badkamer, maar het kan ook voorkomen dat je de badkamer deelt met een andere kamer.

Tijdens de wandelingen loop je veelal langs de kust van Denemarken. Soms loop je een stuk over het strand, maar er zijn ook rotsachtige paden en je zult ook af en toe wat stijgen en dalen over het mooie kustpad. Verder wandel je over slingerende paadjes door de beukenbossen die je vindt in het kustgebied. Af en toe passeer je een kustdorp of een jachthaventje. Je krijgt op alle dagen ontbijt en lunch en op een aantal dagen is ook het diner geregeld. De andere dagen kun je zelf een eetgelegenheid uitzoeken.

Boek deze wandelvakantie bij de volgende reisorganisatie(s):


8 daagse wandelvakantie Zuid-Jutland: Het land tussen de Noord- en Oostzee

Ook tijdens de 8-daagse wandelvakantie in het Deense Zuid-Jutland van Oad Reizen loop je een stuk van het mooie Gendarmepad. Je begint echter aan de oostkust van Denemarken en loopt daar een stuk van het Marskstienpad. Per dag loop je ongeveer 20 km, dus een goede conditie en voldoende wandelervaring is zeker nodig. Ook een paar goede wandelschoenen mogen tijdens deze wandelvakantie in Denemarken niet ontbreken. De hoogteverschillen zijn niet heel groot, dus wat dat betreft zijn de wandelingen niet heel zwaar. Je wandelt afwisselend over het strand, door polders, bossen, veengebieden en rotspaadjes. De omgeving en het uitzicht zijn dan ook zeer gevarieerd tijdens deze wandelroute in Denemarken.

De eerste helft van de vakantie loop je etappes van de Marskstien – in het waddengebied – en de tweede helft van de Gendarmstien. De laatste is vernoemd naar de grenswachten die hier van 1920 tot 1958 de grens bewaakten. Beide routes liggen in het zuiden van Denemarken op de grens met Duitsland. Het is een rustig en stil gebied waar je heerlijk van de natuur kunt genieten. 

Boek deze wandelvakantie bij de volgende reisorganisatie(s):


6-daagse wandelvakantie Denemarken – Møn wandelvakantie | SNP

Deze 6-daagse wandelvakantie in Denemarken vindt plaats op het eiland Møn in het oosten van het land. Dit eiland is met de auto te bereiken en het vervoer regel je dan ook zelf. Tijdens de wandelreis verblijf je in verschillende hotelletjes en sfeervolle B&B’s met eigen badkamer. Het ontbijt staat elke ochtend voor je klaar, de lunch regel je zelf. Je kunt iets kopen bij de supermarkt in de buurt of onderweg ergens lunch bestellen. Op 2 avonden hoef je zelf geen diner te regelen, dan wordt er voor je gekookt in de accommodatie in Magleby.

Tijdens deze wandelreis in Denemarken wandel je door een gevarieerd landschap met glooiende heuvels, velden vol bloemen, beukenbossen en uitgestrekte witte stranden. Daarnaast ga je Møns Klint ontdekken. Dit Unesco Biosfeer Park staat bekend om zijn prachtige witte kliffen en krijtrotsen. Op de vierde dag maak je hier dan ook een rondwandeling om nooit te vergeten. Tijdens de hele wandelvakantie wordt het bagagevervoer voor je geregeld, waardoor je niet met zware bepakking hoeft te lopen.

Boek deze wandelvakantie bij de volgende reisorganisatie(s):


De mooiste wandelgebieden in Denemarken

Mooi wandelen in Denemarken kan op heel veel verschillende plekken. Het land kent geen enorme bergen, maar wel heel veel mooie uitgestrekte natuur en veel lange stranden. Om je een idee te geven waar je mooie wandelroutes in Denemarken vindt, hebben we de beste wandelgebieden voor je op een rijtje gezet.

Mols Bjerge

Mols Bjerge Denemarken

Nationaal park Mols Bjerge bevindt zich in het noorden van Denemarken en biedt een grote variatie aan natuur. Het park is 180 km2 groot en je kunt er dan ook uren wandelen. Er zijn volop gemarkeerde wandelroutes te vinden en er zijn voorzieningen om te picknicken en naar het toilet te gaan. Ook kun je de Kalø slotsruïne bezoeken die op een landtong ligt en tegelijkertijd van het mooie uitzicht genieten. Het is dan een van de mooiste gebieden om te wandelen in Denemarken.

Zuid-Jutland

Zuid-Jutland is een populaire bestemming voor wandelvakanties en dat is niet zonder reden. In dit gebied is meer dan 1000 km aan gemarkeerde wandelroutes te vinden en er gaan verschillende georganiseerde wandelvakanties naar dit gebied in Denemarken. De Wandelvakantie Zuid Jutland, 6 dagen Wandelen over het Gendarmepad is hier een voorbeeld van. Je vindt hier een zacht glooiend landschap en een rijke flora en fauna. Ook de wandelroutes Gendarmstien en Marskstien zijn in dit gebied te vinden. Deze lange-afstandsroutes zijn gecertificeerd als Leading Quality Trail door de European Ramblers Association.

Kongernes Nordsjælland

Het Kongernes Nordsjælland nationaal park ligt helemaal in het oosten van Denemarken, tegen de grens met Zweden aan. Hier vind je onder andere het bos Gribskov waar je heerlijk kunt wandelen. Je kunt bijvoorbeeld door Troldeskoven lopen, een bos met allerlei kronkelige bomen die hun vorm te danken hebben aan de sterke wind in het gebied. Een mooie wandelroute in dit gebied in Denemarken is de Gilbjergstien. Dit prachtige kustpad voert je langs de zee, maar ook door de bossen en heuvels. 

Skjoldungernes Land

Ook in Skjoldungernes Land vind je volop mooie wandelroutes om Denemarken te verkennen. Dit relatief jonge nationale park ligt in het oosten van het land, in de buurt van Kopenhagen. Je vindt hier de Roskilde Fjord, een prachtig stuk natuur, en er zijn volop bossen waarin je heerlijk kunt wandelen. Ook qua cultuur kom je hier niets tekort, je vindt hier namelijk onder andere de Roskilde Kathedraal die op de Unesco werelderfgoedlijst staat. 

Møns Klint

De Møns Klint vind je op het Deense eiland Møn. Het zijn indrukwekkende witte krijtrotsen die op sommige plekken een hoogte van 143 meter bereiken. Bovenop de krijtrotsen liggen bossen en onder de rotsen begint de Oostzee. Je vindt er kiezelstranden die je kunt bereiken via trappen langs de rotsen. Het is een bijzonder gebied om in te wandelen en er zijn dan ook verschillende reisorganisaties die de Møns Klint hebben opgenomen in hun wandelreis in Denemarken. Een voorbeeld hiervan is de 6-daagse wandelvakantie Denemarken op Møn.

Thy

Thy Denemarken

Je vindt het nationale park Thy in het noordwesten van Denemarken langs de kust. Het is het meest ‘wilde’ natuurgebied van Denemarken en echt een walhalla voor natuurliefhebbers. Je kunt langs de kust wandelen, maar er zijn ook veel bossen te vinden. Het gebied is meer dan 200 km2 groot en het ruige terrein is zowel te voet als op de