Afgelopen weekend stond Keulen weer in het teken van de Ronde van Keulen. Een klassieke eendaagse wedstrijd voor de profs die sinds 1910 op de kalender staat. Op de erelijst staan winnaars als onder meer Erik Dekker, Dylan Groenewegen, Jan Ullrich en Tom Boonen.

tekst: Herman van Tilburg / beeld: Herman van Tilburg & Sportograf

Gisteren was het na 200 kilometer een dubbelslag voor WT-team BORA–hansgrohe; Nils Politt en Danny van Poppel. Het bijzondere van deze Duitse koersen is dat er op dezelfde dag ook een cyclo (wedstrijd met gezamenlijke start, klassement en prijsuitreiking) wordt georganiseerd voor fietsers als jij en ik. Op grotendeels hetzelfde autovrije parcours mocht ik samen met vrienden Joost en Geert-Willem en zo’n 1000 andere deelnemers (vrouwen, mannen, van jong tot oud) om 9:30 uur starten voor 125 kilometer met circa 1400 hoogtemeters. Je kan overigens ook kiezen voor de variant van 70 kilometer.

De Muur van Keulen

De zon schijnt, er staat weinig wind en aardig wat publiek bij de start. Als het startschot klinkt is het volle bak koersen richting de heuvelzone rondom Keulen. Op de eerste klim brokkelt het peloton uiteen in groepen en blijft het gedurende de race op en af gaan. Er wordt hard doorgereden maar ondertussen valt mij ook op hoe geweldig fietsen het hier is. De dorpen die je passeert zijn massaal uitgelopen en je wordt aan alle kanten aangemoedigd. Het hoogtepunt is dat we twee keer de lastige kasseienklim van Slot Bensberg op mogen. Zeg maar de ‘MUUR van Keulen’ waar ook hier het publiek rijen dik staat.

Bidons en gelletjes worden aangereikt en wat blijft het toch geweldig dat alle wegen zijn afgesloten en op gevaarlijke punten genoeg seingevers staan. Dit geeft een veilig gevoel in de snelle afdalingen en de bochten die je in een groep snel kan nemen. Dit blijft toch uniek en is volgens mij iets wat je alleen kan ervaren tijdens de cyclo’s in Duitsland.
Na iets meer dan 3 uur en een kwartier sprinten we in groepjes naar de finish en worden we opgewacht in het finishdorp waar we verwend worden met Duitse lekkernijen. We puffen uit en zijn het vrij snel eens dat we volgend jaar weer aan de start staan.

Wil je volgend jaar deelnemen op 23 mei 2023? Kijk dan op: rundumkoeln.de. Je beleeft het fietsen als een prof en je kan op je eigen tempo koersen vanwege de verschillende groepen die ontstaan. Kortom een heerlijk wielerfestijn dichtbij huis en ideaal te combineren met een bezoek aan de mooie stad Keulen.