Bij Fizik zitten ze nooit stil en hoef je dus ook niet lang te wachten op een nieuw exemplaar topschoen. Wij kregen de Decos opgestuurd, het nieuwste paradepaardje van de Italianen.

Hadden ze bij Fizik al een flinke lading aan schoenen in het topsegment, is daar met de Decos nóg een topschoen aan toegevoegd. De Fizik Decos heeft een prijskaartje van 290 euro en kent net als de andere topmodellen een carbon buitenzool. Toch is het uiterlijk (weer) anders dan de andere topmodellen. Geen PowerWeave (oneerbiedig: klittenband) of twee Boa-knoppen, maar gewoon één Boa-sluiting.

Maar er is natuurlijk heel veel anders dan alleen het sluitsysteem. Fizik omschrijft de schoen als een minimalistische schoen die is ontworpen om prestaties en comfort te combineren. ‘Een instant klassieker voor iedereen die het maximale uit elke kilometer wilt halen’, aldus het bedrijf. Klinkt natuurlijk goed – zoals marketingpraat altijd goed klinkt, maar als ik dat bij Fizik lees ben ik net iets sneller getriggerd. Schoenen van Fizik stellen mij namelijk nooit teleur. Een fan? Nee, dat (net) niet, maar wel een liefhebber. De schoenen van Fizik voelen altijd als pantoffeltjes aan en hebben desondanks toch een stijve zool. Het beste van beide werelden, zoiets.

Fizik Decos

Een prestatiegerichte schoen voor renners die geen deel uitmaken van het profpeloton, staat er ook in het persbericht. Profs gebruiken namelijk de Infinito R1 en/of R2 of Vento Stabilita Carbon, zoals de renners van Movistar. Toch lijkt deze Fizik Decos op het eerste oog ook een perfecte schoen voor de profs. Licht, stijf en mooi, zo’n beetje alles waar een schoen volgens de gemiddelde prof aan moet voldoen. Het bovenwerk is gemaakt van polyurethaan-materiaal gecombineerd met comfortabele mesh. Met een draai aan de nieuwste Boa-knop Li2 stel je de schoen strakker of losser.

De buitenzool is de ‘good old’ R2, door Fizik op de stijfheidsindex bestempeld met een 10. Daarmee is de schoen dus net zo stijf als de duurdere modellen. De onderkant ziet er precies hetzelfde uit als de Vento Powerstrap R2, die – zoals de naam al aangeeft – ook een R2 buitenzool heeft. Volgens Fizik is de Fizik Decos juist iets anders dan andere schoenen en is de positionering van de schoenplaatjes naar achter geschoven om de trapefficiëntie te optimaliseren. Als ik beide schoenen naast elkaar leg, dan zie ik geen verschil. Helemaal nieuw is het dus niet.

Fizik Decos

Enkele draaiknop

Het opvallendste aan de schoen is het sluitsysteem. Waar veel andere modellen van Fizik gebruik maken van een dubbele draaiknop, volledige klittenband (PowerWeave) of een combinatie daarvan, maakt de Fizik Decos dus gebruik van een enkele Boa-sluiting. Je zou verwachten dat de schoen zich minder mooi om de voet sluit, maar eigenlijk heb ik daar geen problemen mee ervaren. Eenmaal in de schoen zit ook alles goed en fijn, mede door de padding in de hak. Het zooltje is uitgerust met Arch Support, waardoor je tenen niet inzakken en je meer kracht kwijt kunt op de pedalen. Je voelt het niet zitten.

De schoen is er in meerdere varianten. Ik kreeg de iriserende versie opgestuurd, waarbij de kleur uit elke hoek dus iets anders is. Ik vind het prachtig zulke schoenen, lekker opvallend en absoluut geen dertien in een dozijn. Je hebt de Decos ook in het wit, zwart en paars. De zwarte en witte versie is er ook in een ‘Wide’-versie, perfect voor fietsers met bredere voeten. Genoeg keuze dus.

Ik heb veel plezierige ritjes met de Decos gemaakt en voorlopig blijven ze wel even om mijn voeten zitten. Maar wel vraag ik me af wat nou de toegevoegde waarde is van deze schoen. Heel veel is er niet nieuw in vergelijking met de andere topmodellen, dus wat is het idee erachter? Heb je al een setje goede Fizik-schoenen liggen, dan is het volgens mij niet echt nodig om de Decos te kopen. Maar heb je toevallig 290 euro liggen en wil je het kwijt aan nieuwe fietsschoenen, dan raad ik zeker niet af om ze bij Fizik te besteden.

Specificaties:

– Carbon R2 buitenzool (stijfheid 10/10)
– PU-upper
– Li2 Boa-sluiting (enkele)
– Gewicht: 228 gram
– Maten 36 t/m 48
– Adviesprijs: €290

Meer informatie op www.fizik.com

Fizik Decos