In het hier en nu hebben de profs vaak de beschikking over een fiets die speciaal bedacht is op de ontberingen in de voorjaarsklassiekers. Deze Synapse Carbon 2 RL is ook perfect geschikt om over de kasseien mee te dokkeren. Wij hebben ‘m getest.

De renners van EF-Education reden in het verleden Parijs-Roubaix vaak op de endurance-racer van Cannondale: de Synapse. De extra stack (hoogte) en korte reach (lengte) van zo’n ‘comfortracer’ zorgen ervoor dat je net een tikkeltje minder vermoeid raakt van al dat gehots en geknots van steen naar steen. De laatste jaren rijden de renners in de ploeg de voorjaarsklassiekers echter op de allround Supersix EVO of zelfs hun aeroracer, zij het met wat aanpassingen. Bij andere ploegen zien we een soortgelijke tendens, lees maar in de test van de Merida Reacto.

Onze Synapse carbon 2 RL-testfiets is splinternieuw en zit vol innovatieve snufjes. Wat gelijk opvalt, is de heel gave lak. Afhankelijk van de lichtval verschiet de Synapse als een kameleon van groen naar brons-goud. Jaja, het oog wil ook wat! Op de kasseien voel je je best wel comfortabel op de Synapse: je ervaart voldoende controle en de 30 millimeter banden dempen bij een lagere bandenspanning de schokken van de kasseien vrij goed. Het dunne stuur vind ik een minpunt op een endurance racer. Ik zou graag een wat dikker model hebben, waardoor je wat minder in het stuur knijpt.

SmartSense

Ik reed ook wat gewone ritten door Nederland op deze Synapse, en daar ben ik zijn karakter pas echt gaan waarderen. De combinatie van comfort en een strak sturende voorbouw maakt dit gewoon een heel toegankelijke racer. Mooi is ook het nieuwe SmartSense verlichtingssysteem, ontwikkeld in samenwerking met Lezyne en Garmin. Het waarschuwt je voor achteropkomend verkeer met een licht- en geluidssignaal.

Ik moet zeggen, het systeem werkt feilloos en geeft je tijdens je avondritten zeker een veilig gevoel. De vraag is alleen of je het hele jaar door met lampen en de bijbehorende kabelbrij wilt rondrijden.

Specificaties Cannondale Synapse Carbon 2 RL

Pluspunten: comfortabel, prachtige lak
Minpunten: bekabeling lichtsysteem, dun stuur
Prijs € 4499,-
Frame/voorvork: carbon/carbon
Gewicht: 9,75 kg (incl. licht, excl. pedalen)
Groep: Shimano Ultegra 2x11s 50/34, 11-34, 160/160mm, Smart Sense-verlichting/radar
Wielen: Fulcrum Rapid Red 900
Banden: Vittoria Rubino Pro Bright Black 30mm
Zadel en -pen: Fizik Aliante Delta/Cannondale 3 SmartSense
Stuur en -pen: Cannondale 2 alu/Cannondale 2 Alu
Maten: 48, 51, 54, 56, 58, 61

Hier vind je meer informatie.