Twee voormalige wereldtoppers die gezamenlijk een fietsmerk beginnen: dat is bijzonder en interessant. Maar is het ook een garantie voor een wereldfiets?

Aurum is het fietsmerk van Ivan Basso en Alberto Contador. De twee waren verschillende jaren ploeggenoten, maar op andere momenten streden zij om dezelfde prijzen. Persoonlijk heb ik Ivan altijd een interessante renner gevonden. Ik kende hem niet echt uit het peloton, maar hij leek mij bescheiden en zelfs een beetje introvert. Alberto was flamboyanter. Ik vond die kleine springveer een fantastische renner om te zien. Fietsen lijkt zo makkelijk als je naar hem kijkt. Het gevecht met Armstrong toen ze beiden bij Astana reden was legendarisch.

Zowel Basso als Contador heeft grote rondes op zijn palmares, en een paar schandvlekken op het blazoen. Beiden zaten een dopingschorsing uit, maar kwamen daarna genadeloos sterk terug. In 2015, het laatste jaar van zijn carrière, trad Basso op als meesterknecht van Contador tijdens de Giro, die de Spanjaard won. Het was het begin van een vriendschap die leidde tot een bijzonder zakelijk avontuur, genaamd Aurum.

Aurum Magma

Twee voormalige wereldtoppers die de koppen bij elkaar steken om fietsen te ontwikkelen. Dat moet wel iets moois opleveren, zou je denken. De naam toont in ieder geval ambitie: Aurum is Latijn voor goud. Op het moment dat ik de test doe is er nog maar één fiets: de Magma – een nieuw model wordt binnenkort gelanceerd. De Magma moet licht, stijf en comfortabel zijn, de drie criteria waar iedere fietsfabrikant aan wil voldoen. Of dat zo is, gaan we straks zien.

Hij oogt in ieder geval mooi. Zijn hoog aangezette achtervork is klassiek, maar het frame ziet er verder modern en strak uit. De vloeiende lijnen en nette afwerking geven de fiets een chique uitstraling. Het rubbertje dat de zadelpenklem afsluit, sluit perfect aan en blijft keurig op z’n plek zitten. Dit lijkt onbelangrijk, maar het is voor mij een teken dat over elk detail is nagedacht.