In januari schreven we al over een nieuw schoenenmerk op de markt, genaamd UDOG. Toen maakte alleen de Tensione deel uit van het assortiment van Alberto Fonte’s nieuwe bedrijf. Nu is de Cima toegevoegd aan het gamma. Vanaf vandaag is de Cima te koop, maar wij mochten hem al stiekem uitproberen.

Het verhaal van UDOG is al eerder geschreven, maar in het kort: Fonte was jarenlang werkzaam als manager bij Fizik en werkte daarvoor bij andere grote merken in de marketing en sales als Pinarello en Kask.  Een paar jaar geleden is hij begonnen met zijn eigen bedrijfje in schoenen: UDOG, een afkorting van underdog. Afgelopen weken werden de eerste exemplaren van de Tensione, de eerste schoen uit de collectie, opgestuurd naar de kopers.

Fonte is in zijn nopjes als ik hem spreek. Aandacht is voor een starter goud waard, dus is hij maar wat blij met alle media-aandacht op onder meer Fiets.nl. “We zien dat veel mensen uit Nederland de site weten te vinden, daar ben ik heel dankbaar voor”, legt de Italiaan in typisch Italiaans-Engels uit. Fonte vertelt dat de meeste kopers uit de Verenigde Staten en Canada komen. “Daarna doen we het goed in het Verenigd Koninkrijk, België en Nederland. Er zijn veel schoenen opgestuurd naar jullie land.”

UDOG Cima

Dat was dus de Tensione, een schoen met vetersluiting en nylon-carbon buitenzool. Wat specificaties betreft en qua prijs is het een typische middenklasser, maar nu is er ook – zoals het schoenenmerken betaamt – een topproduct: de Cima. Een tikkeltje duurder, maar wel volledig van carbon en nog nét iets strakker en aerodynamischer.

UDOG Cima

Fonte laat zien wat er zo speciaal is aan de Cima. Hij legt uit dat de buitenzool goed ventileert en het opvallendste natuurlijk de vetersluiting is. In een speciale ‘veterbox’ berg je de veters op. De zijkanten voelen hard aan, maar niet onprettig. Het doet een beetje denken aan schoenen van Fizik en Rapha die ook van dit materiaal gebruik maken. Het bovenwerk bestaat uit één naadloos stuk en is gemaakt van speciaal gebreid materiaal. De hiel is stevig en smal – daar zit je voet echt heel stevig in – maar de schoen is verder verre van smal. Ik heb best brede voeten, maar heb in de schoen nergens last van. Vooral aan de voorzijde heb ik ruimte over, en dat is een dik pluspunt. Fonte vertelt dat dat ook het idee was bij het ontwerpen van de schoen.

De vetersluiting speelt in de breedte ook een belangrijke rol. Mocht je de schoen aan de voorzijde of in het midden iets aan willen trekken, dan kun je een beetje spelen met de lusjes. Een logische en simpele oplossing. De zijkant van de schoen is qua materiaal wat hechter, om alles wat beter om de voet te laten sluiten. Aan de voorkant is het iets meer open en ventileert het beter. Alles is waterdicht.

Pasvorm

Na de eerste testritjes had ik eigenlijk niets te klagen. Het was fris op de fiets (rond het vriespunt), maar van koude voeten had ik ondanks de normale sokken geen last. Ook bij iets warmere omstandigheden bleek de ventilatie goed te zijn, al heb ik hem natuurlijk nog niet bij temperaturen boven de 20 graden kunnen testen. Of ik dan direct last van zweetvoeten krijg is dus maar de vraag, maar ik heb goede hoop.

Opvallend vind ik de pasvorm. Normaal gesproken zou een schoen in maat 45 mij net iets te krap zitten, maar bij deze Cima heb ik nergens last van. Het is net alsof ik een schoen in maat 45 1/3 of 46 draag: ruimte genoeg. Vooral de voorzijde is ruim. Mijn tenen hebben alle ruimte om te bewegen, dat is echt fijn. De hiel zit daarnaast stevig vast en heeft weinig bewegingsruimte. Ook dat is fijn.

UDOG Cima
Genoeg ruimte om de veters weg te stoppen

Nadeel zouden de veters kunnen zijn, typisch een gevalletje je houdt ervan of je houdt er niet van. Ik vind het wel wat hebben, al denk ik dat een Boa-sluiting misschien wel iets effectiever is. Maar zoals Alberto mij vertelde: door de lusjes anders te doen, kun je zelf spelen met de pasvorm. De veters berg je overigens keurig op in de Pocket Tongue System (PTS), die je weer netjes wegstopt ‘in’ de schoen.

Enige echte nadeel vind ik de beperkte kleurkeuze. Zowel de Tensione als Cima is er alleen in het wit of zwart te koop. “Ja, dat ben ik wel met je eens”, zegt Fonte als ik het hem voorleg. “Binnenkort krijgen we wel nieuwe veters binnen, waarmee je dus al flink kan combineren en de schoen er al heel anders uit komt te zien. Daarnaast zijn we bezig met gravelschoenen en komen we later in het jaar ook nog met een nieuwe wegschoen. We blijven dus ontwikkelen.”

Al met al is het een heel fijne schoen. Comfortabel, lekker stijf en functioneel. Als alleen de kleurkeuze een tegenvaller is, dan weet je eigenlijk dat de rest prima is. Voor €250 haal je de UDOG Cima nú in huis. Een schappelijke prijs voor een schoen met stijfheidsindex 11 op 12, wat dat ook moge betekenen, behalve dat het dus een superstijve schoen is.

Specificaties UDOG Cima:

– Uit één stuk gebreid
– Pocket Tongue System (PTS)
– Veel ruimte bij de tenen
– Carbon buitenzool
– Minimalistisch design
– 240 gram bij maat 42
– 15 maten, van 38 t/m 46
– Twee kleuren: wit en zwart
– Adviesprijs: €250

Meer informatie over de schoenen van UDOG vind je hier.