Hoe vaak lees je dat een nieuwe fiets goedkoper is dan de oudere, al bestaande versie? Nauwelijks. Toch heeft Ridley het voor elkaar gekregen om de Ridley Noah Disc en Helium Disc voor zo goed als dezelfde specificaties tóch betaalbaarder te maken.

Volgens Ridley zijn de ‘nieuwe’ Noah en Helium tweelingbroertjes van de high-end Noah Fast en Helium SLX. Maar wat is er dan anders? Het antwoord is simpel: het carbon. Ridley heeft gebruik gemaakt van ander soort carbon, dat iets zwaarder is. “We hebben een fiets ontworpen die net zoals die van de profrenners zal sturen en kracht zal omzetten in snelheid”, schrijft Ridley. “Om dat te bekomen gebruiken we Essential series carbon. Dat weegt iets meer.” Naar eigen berekeningen is de fiets zo’n 240 gram zwaarder.

Is het dan alleen maar goed nieuws? Ja en nee, want er zitten ook haken en ogen aan het verhaal. Het Fade, Heritage en Team design blijft alleen beschikbaar voor de topmodellen. Ook enkel groepsets kun je alleen gebruiken voor de Noah Fast en Helium SLX. De Helium Disc en Ridley Noah Disc zijn met zowel Shimano 105, Shimano Ultegra als SRAM Rival AXS te koop.

De prijzen? Voor de Helium Disc met Shimano 105 betaal je – zonder leuke extra’s als dikkere wielen en een mooi zadel – €3199, voor de versie met Ultegra minimaal €4024 en voor de versie met Rival AXS (2x 12s) €4719 . De Ridley Noah Disc haal je voor €3699 in huis met Shimano 105 en voor €4499 met Ultegra (beiden 2x 11 speed). De topversie met Rival AXS kost €5195. Daarmee bespaar je toch flink wat geld ten opzichte van de topmodellen en haal je zo goed als dezelfde topfiets in huis. Prima deal, toch?