Begin december kregen we een persbericht van AGU dat zij samen met Wout van Aert een nieuwe kledingcollectie gingen lanceren. Volgens AGU is de collectie net zo veelzijdig als de bedenker en is zowel de kleding als de accessoires geschikt voor ritten op de weg als in het bos. Wij namen afgelopen tijd de proef op de som en testten de Bibtight (lange broek) en het Polar Alpha Winter Jacket (winterjack).

Tekst: Ronald Brouwer

De eerste indruk van de kleding is goed. Er wordt gewerkt met mooie materialen, de afwerking is van hoog niveau en de naden zijn sterk. Persoonlijk ben ik erg gecharmeerd van de kleurstelling, maar een fietsmaat was blij dat ik de review deed omdat hij er liever niet in gezien werd. Mijn moeder zei altijd: ‘Gelukkig zijn we niet allemaal verliefd op hetzelfde meisje’. Wat verder opvalt is de losse pasvorm van de bovenkleding waardoor ik het niet snel op de racefiets zal dragen.

Bibtight

Om maar met de deur in huis te vallen: ik ben geen fan van deze broek. De broek is gemaakt van een duurzame vuil- en waterafstotende stof waardoor hij goed bestand is tegen stof, modder en ander vocht. Op zich een slimme keuze voor een broek die gemaakt is voor de winter en voor gebruik in het bos, maar wat ik dan niet begrijp is de keuze om de broek niet van een iets dikkere stof te maken met van binnen zo’n zacht ‘brush’ materiaal. De broek is nu gemaakt van dun polyester, eigenlijk net als de meeste korte zomerbroeken. Zo’n dun laagje polyester is simpelweg te koud om met winterse temperaturen mee te fietsen. Toen ik na een kort ritje thuiskwam waren mijn knieën, bovenbenen en liezen paars van de kou. Gelukkig hadden we rond de kerst nog een mooie weersopleving met temperaturen rond de 10 à 12 graden. Daar kwam de broek qua dikte prima tot zijn recht. Zo rond 12 graden is voor mij echter ook de grens om met een korte broek te gaan rijden. Ik begrijp de materiaalkeuze dus gewoon niet zo goed?

Naast het materiaal ben ik ook geen fan van de pasvorm. Het eerste wat ik tegen mijn fietsmaatje grapte was: ‘Wout heeft wel smalle pootjes’. Ik moet echt mijn best doen om de broek (maat L) aan te krijgen. Qua lengte is hij goed maar de broek is zó smal dat ik hem met veel geweld over mijn kuiten moet trekken en hij vervolgens zo strak zit dat hij om mijn bovenbenen naar beneden kruipt. De bretels zijn dan weer van een beetje dun en slap elastisch materiaal waardoor de broek ook niet omhoog gehouden wordt. Het resultaat is dat de broek afzakt tijdens het fietsen en ik regelmatig de zeem ‘kwijt’ was. Het laatste puntje van kritiek is het feit dat er geen lusjes onderaan de broekspijpen zitten. In dit geval kruipt de broek gelukkig niet omhoog dus ik had er geen last van, maar ik kan me voorstellen dat dit voor sommige mensen een gemis is.

Om af te sluiten met wat positieve noten: de vuil- en waterafstotende werking van de broek is goed, daar was ik positief verrast over. De zeem is ook erg prettig (als hij op zijn plek zit). De zakken op de zijkant van de benen zijn niet alleen praktisch, maar geven de broek ook wel een ‘stoere’ gravellook. Kortom: ik denk dat AGU een goede broek ontwikkeld heeft maar ik mis een dikkere stof in de winterbroek en de pasvorm sluit voor mij persoonlijk niet aan.

Zonder twijfel, met afstand, het beste fietsjack dat ik ooit heb gedragen

Polar Alpha Winter Jacket

Waar ik over de broek wat minder enthousiast ben, ben ik over dit jack lyrisch. Ik durf te zeggen dat dit zonder twijfel, met afstand, het beste fietsjack is dat ik ooit heb gedragen. Zo’n uitspraak is nogal wat, dat realiseer ik me, maar ik zal het uitleggen. Vooral in de wisselende omstandigheden van de Hollandse winters is het altijd zoeken wat je aan doet. Een laagje teveel en je blaast jezelf op. Een laagje minder en je hebt de wind op je borst. Om de wind op je lijf te voorkomen doe je een windvestje aan maar dan word je weer nat van het zweet wat je niet kwijt kunt. Het is gewoon altijd zoeken. Ik ben zelf het type renner dat het snel warm heeft en ik transpireer veel, dat maakt het extra lastig. De winterjacks die ik heb zijn me vaak te warm. Tuurlijk, de eerste 20 minuten is het wel lekker om wat warmte op je lijf te hebben maar als het lichaam zelf is opgewarmd dan voel ik me vaak opgesloten in zo’n jas en merk ik gewoon dat ik mijn hitte niet kwijt kan, dan doe ik de rits een stukje open en krijg ik weer last van een koude nek.

Het AGU jack heeft een vrij dikke wol-achtige voering, Polartec Alpha-voering noemen ze dat. De buitenlaag is van een dun, vliesachtig materiaal. Het boeiende is dat als je het tegen het licht houdt, je er zo doorheen kijkt. Als ik door de stof heen blaas dan voel ik dat aan de andere kant. Op de fiets lijkt het echter winddicht, je voelt niets op je lijf qua wind en de voering houdt je prima warm en droog. Ik zat te wachten op die 20 minuten-grens waarop ik het te warm zou gaan krijgen, maar die kwam nooit. Het jack blijft goed ademen, de wind van je lijf houden en transpiratie afvoeren. Dan is het ook nog zo dat er een lekker hoge kraag op het jack zit die niet te strak is zodat je je lekker vrij voelt maar wel de kou van je nek afhoudt. Om het helemaal af te maken zitten de zakken op de goede plek, is er een zak met een ritsje en worden de mouwen goed afgesloten bij de polsen. De pasvorm van het jack is, zelfs in een maatje M, wel wat ruim waardoor ik het vooral op de gravelfiets draag en niet op de racefiets.

Qua omstandigheden is de jas in het najaar en winter breed te gebruiken. Bij een temperatuur van -3 had ik een thermo ondershirt met lange mouwen en een hoge kraag onder het jack, heerlijk gefietst. Bij een temperatuur van +8 had ik een ondershirt met korte mouwen en een lage kraag aan en dat ging ook prima. AGU is er dus echt in geslaagd om een heel veelzijdig jack te ontwikkelen waar vrijwel alles aan klopt. Voor mij is het zonder twijfel mijn favoriete en meest gedragen kledingstuk in de winter!

De Wout van Aert Colab Collectie is te verkrijgen in de Agu.com webshop. De Bibtight kost €155,- en de Polar Alpha Winter Jacket gaat over de virtuele toonbank voor €220,-.