Voor wie het concept niet kent, even een korte herhaling. Shokz maakt sportkoptelefoons die je oren vrijlaten. Je zet de ‘speakers’ voor je oor op het bot van je jukbeen, door trillingen komt het geluid binnen, bone conduction heet deze techniek. Klinkt vreemd, maar in de praktijk werkt het geweldig. Je kunt je voorstellen wat het voordeel is, je blijft het omgevingsgeluid veel beter horen. Wel zo veilig als verkeersdeelnemer.

Je oren blijven vrij, wel zo veilig!

De Shokz OpenRun Pro in de praktijk

De koptelefoon lijkt erg op de Aeropex die ik eerder testte. De magnetische oplaadkabel is gebleven, je maakt nog steeds draadloos verbinding met je telefoon en ook de bediening is hetzelfde gebleven. Aan de rechterkant vind je twee knopjes. Voor het aan- en uitzetten en om het volume mee te regelen. Aan de linkerkant zit een knopje op de speaker, waarmee je muziek kunt stoppen, naar het volgende of vorige nummer gaan, gesprekken beëindigen, etc.

Hoewel hij geen OpenCycle heet, test ik hem natuurlijk op de fiets. Volgens Shokz zijn vooral de bassen verbeterd ten opzichte van de Aeropex. Dat hoor je eigenlijk alleen als je stilstaat. Tijdens het fietsen heb je toch windgeruis en omgevingsgeluid die de sound een beetje verpesten. Het geluid is echt prima, maar niet te vergelijken met dat van een goede dichte koptelefoon. Zoals ik in de vorige review al schreef, je kunt muziek prima horen, zolang je geen harde wind tegen hebt. Dan is er te veel ruis en moet je het volume zoveel opschroeven dat het niet fijn meer is én je alsnog geen omgevingsgeluiden meer hoort.

De laadkabel is magnetisch, niet vergeten mee te nemen op vakantie!

De OpenRun is IP55 gecertificeerd en kan dus prima tegen nattigheid. De vele regen die ik onderweg heb gehad heeft hij in ieder geval probleemloos doorstaan. Mijn dochter die een veel kleiner koppie heeft dan ik was stomverbaasd dat zij wel muziek kon horen, terwijl ik direct naast haar helemaal niets hoorde. Zo goed werkt het dus. Pas als je het volume flink omhoog gooit horen de mensen naast je ook wat. En wat ook mooi is, ondanks dat er niets is in te stellen qua maat zat de koptelefoon zowel bij haar als bij mij heel comfortabel. De met kunststof omhulde titanium beugel maakt dat het ‘op zetten’ heel makkelijk gaat.

Ik gebruik de OpenRun Pro als ik rustig een lange duurrit in mijn eentje maak, tijdens het Zwiften of op de roeimachine. Ik vind het fijn dat ik niets in mijn oren heb en zo kan ik de eerste uren van de koers of de eerste helft van de voetbalwedstrijd gewoon via Langs de lijn beluisteren, terwijl ik mijn trainingsuurtjes maak. En, meest belangrijk, ik kan het gewoon horen als er verkeer van achteren komt. Daarnaast is het ding handig als je thuis werkt. Want je kunt er ook mee bellen. Dankzij een dubbele microfoon met noise cancelling ben je prima te verstaan door de tegenpartij.

Opberghoes is inbegrepen

Prijs en specs

De nieuwe Shokz OpenRun is nu te koop voor €189,95. Meer info vind je op nl.shokz.com.

Specs:

 • accuduur 10 uur
 • 5 minuten laden is 1,5 uur luisteren
 • 20 min laden is 50%, 30 min laden is 90%, 1 uur laden is vol
 • magnetische oplaadpoort
 • bluetooth 5.1
 • dubbele noise cancelling microfoon
 • ip55 waterbestendig
 • inclusief opberghoesje
 • 10 meter bereik
 • 4 kleuren
 • 29 gram