Het Zweedse merk POC kennen wij voornamelijk van hun zeer goede en vooral lichte helmen, de zonnebrillen en het team EF Education-EasyPost met hun opvallende teamkleding, maar heeft ook een zeer sterke positie in de wintersportbranche. Naast de helmen en brillen zijn zij ook druk in de markt met kleding binnen het race- en MTB-segment. In de zomer mocht ik de Aero VPDS Bibshort en Aero Lite Road Jersey testen en was ik met name zeer enthousiast over de bibshort. Bij de Aero Jersey was ik wat minder te spreken over de Aero-fit en de achterzakken die met wat spullen al snel gingen doorhangen. Ik was dus benieuwd hoe de Radiant Jersey mij zou bevallen. Daarnaast mocht ik ook de Signal All-Weather Jacket testen.

Radiant Jersey

Toen ik de jersey uit de verpakking haalde werden mijn ogen bijna verblind, zó fel! Een kleur die je niet vaak ziet. Opvallen onderweg doe je dus zeker. Bij het aantrekken van het shirt heeft het een comfortabele pasvorm met genoeg stretch. De thermische stof is geborsteld voor extra warmte en dit merk je onderweg. Hij houdt genoeg warmte vast en is erg geschikt voor de langere ritten buiten het seizoen (voorjaar/herfst) waar een normaal shirt nog te koud is bij een temperatuur tussen de 5 en 15 graden. Het shirt is niet geschikt om met echte regenachtige dagen op pad te gaan, maar door de koolstofvrije DWR-behandeling is de jersey wel beschermd tegen lichte regen en opspattend water.

Dan de achterzakken. Yes! Deze bevallen mij erg goed. In tegenstelling tot de zomerse Aero Jersey hangen deze zakken niet door. Er is voldoende ruimte om je benodigde spullen mee te nemen en er past zelfs nog een gilet of in mijn geval de Signal All-Weather Jacket in om mee te nemen. Hopelijk zullen zij de Aero Jersey aanpassen met deze zakken, want dat zou echt een verbetering zijn voor het shirt. Tevens bevindt er een vakje met rits waar je makkelijk je mobiel in kwijt kunt. De logo’s aan de voor- en achterkant zijn reflecterend voor extra zichtbaarheid. De prijs van de Radiant Jersey is €180. Het is even slikken, maar je krijgt er wel een fijne jersey die je goed warm houdt in het voorjaar en de herfst. Opvallen is overigens ook geen probleem.

Prijs: €180
Kleuren: Zink Orange en Navy Black
Maten: S t/m XXL (zelf draag ik M)

Signal All-Weather Jacket

Dan het jack (kleur grijs). De pasvorm is nauw, let wel op: waar ik gewend ben om met jassen maat L te hebben, raden zij mij aan om een M te testen. Dus houd je van een nauwe pasvorm neem dan een maat kleiner of controleer goed de maattabellen. Het jack zit prettig en heeft vele mogelijkheden. Wat mij direct opviel was het RECCO® (Advanced Rescue Technology) systeem wat ik met name vanuit de wintersportbranche ken. RECCO® is een vertrouwd merk voor zoek- en reddingsdiensten over de hele wereld en je bent makkelijk vindbaar, maar is wel bedoeld als laatste redmiddel om het lichaam nog terug te vinden. Als je bijvoorbeeld onder een lawine komt of ver van de gebaande paden bent en je vermist kan de RECCO®-reddingsdiensten je opsporen in de omgeving waar je het laatst bent gezien, zo kan het thuisfront toch nog het lichaam terug zien. Het jack is daarnaast ook voorzien van een twICEme® NFC Medical ID-chip en geeft onmiddellijk toegang tot vitale medische informatie en contactgegevens voor noodgevallen. Met deze systemen geeft POC wel aan waarvoor dit jack voornamelijk is ontworpen, bikepacking en mooie avonturen beleven! Je kunt het jack mooi oprollen in de zak op de achterzijden om het vervolgens aan je stuur middels straps en drukknopen vast te maken, erg uniek!

Het jack is drielaags waterdicht, is ademend waarbij je aan de binnenkant goed droog blijft en het zweet je niet uitbreekt. Dit komt mede omdat zowel onder de armen als op de rug van een open ventilatiezone is voorzien. Het jack heeft een nauwe pasvorm, zoals eerder benoemd controleer goed de maattabellen. De achterkant heeft een langere ronde afwerking en de mouwopeningen plus de zoom zijn voorzien van elastische materiaal voor extra stretch. Op de rug zit één groot vak om extra spullen (en om het jack in op te rollen tot een klein pakketje) op te bergen en vind je aan de rechter zijkant nog een extra vak om wat kleine benodigdheden in weg te stoppen. De prijs daar schrik ik uiteraard van, dit is namelijk €350,-. Dit komt mede door de vele technologieën die in het jack zijn verwerkt, denk aan de twee systemen waarbij meer veiligheid wordt beloofd. Weet wel dat wanneer je met de fiets ver van de gebaande paden op avontuur bent en deze systemen nodig hebt, het waarschijnlijk al te laat is. Ben je echt een avonturier dan zou dit zeker een jas zijn voor jou, maar voor de gewone fietser over de weg zou ik deze versie niet aanbevelen. POC heeft namelijk ook nog alternatieven, bijvoorbeeld de Pro Thermal Jacket die €200,- moet kosten.

Prijs: €350
Kleuren: Moonstone Grey en Uranium Black
Maten: XS t/m XXL (zelf draag ik M)