Fietstrainers zijn er in alle soorten en prijsklassen. Maar wat is nu de beste fietstrainer? Welke moet je kiezen? Als je er nog geen ervaring mee hebt kan ik me voorstellen dat je door de bomen het bos snel kwijt bent.  In dit artikel krijg je tips en een overzicht (bijna onderaan het artikel) van wat er voor de winter van 2021/2022 te koop is aan trainers.

Smart-trainer of dom-trainer

Laten we beginnen met één van de belangrijkste keuzes. Wil je een smart-trainer of niet. Een smarttrainer is een apparaat dat zelf de weerstand kan aanpassen tijdens het fietsen. Dit doet ie door verbinding te maken met je computer, tablet of smartphone. Daarop draaien apps of software die de trainer kunnen aansturen. Daarmee kun je trainingsprogramma’s leuker of efficiënter maken, je kunt er mee Zwiften, Sufferfesten, trainingsvideo’s volgen en daarmee ‘net echte’ bergen mee beklimmen die op een beeldscherm voor je getoond worden. Waarbij het beeld meeloopt met jouw snelheid. Als het in de video steiler wordt, gaat de rem op je trainer zodat je, net als in het echt, harder moet trappen. Je training wordt dus interactief.

Een ‘domme’ fietstrainer is in feite niets meer dan een standaard waar je je fiets op monteert en waarmee je kunt fietsen zonder dat je je verplaatst. Dit soort trainers zijn, logischerwijs, een stuk voordeliger. Toch is het ook hierbij meestal wel mogelijk de weerstand aan te passen. Dat gaat dan via een schakelaar op je stuur die met een kabel aan het vliegwiel verbonden is. Met deze schakelaar zet je de rem en meer of minder op.

Overigens kun je met een ‘domme trainer’ nog steeds enigszins interactief trainen. Met een snelheidssensor op het achterwiel en een hartslagmeter (of nog beter vermogensmeter), kun je prima verbinding maken met allerlei trainingssoftware en alsnog interactief trainen. Als je harder gaat fietsen, ga je in de software ook harder. Sneller de berg op, of ontsnappen uit het Zwift-peloton. Het enige wat je dan mist is het ‘real life’ gevoel omdat de trainer gewoon in hetzelfde tempo blijft draaien, of je nu omhoog of omlaag fietst.

Direct drive of wheel-on?

De tweede keuze die je moet maken is of je een Direct Drive model of een Wheel-on trainer neemt. Direct Drive is duurder, en gebruik je zonder je achterwiel. Je plaatst je fiets rechtstreeks op het vliegwiel waar een cassette opzit en kunt hiermee over het algemeen grotere weerstand oproepen en je hebt nooit problemen met doorslippen. Iets waar (vooral goedkopere) Wheel-on trainers wel eens last van hebben, zeker als je veel vermogen trapt. Een Wheel-on trainer gebruik je dus met je eigen achterwiel. Je duwt de rol van de trainer tegen je achterband band en daarmee drijf je vervolgens een vliegwiel aan. Door meer of minder te remmen op het vliegwiel kan de weerstand variëren.

Welke fietstrainer moet ik nu kiezen?

Goed, je weet of je een smarttrainer wil of niet, en of je een direct drive of een wheel-on trainer wilt hebben. Dan nog is de keuze reuze. Diverse merken, met soms uitgebreide collecties. Welke moet je nu hebben? Verderop zetten we de meest bekende modellen op een rij, met de belangrijkste specificaties en de adviesverkoopprijzen. Let wel, die prijzen zijn een richtlijn. De Elite Direto bijvoorbeeld heeft een adviesprijs van 839 euro, maar wordt bij Futurum aangeboden voor 649 euro. Tacx trainers zie je ook vaak in mooie aanbiedingen of combinaties met accessoires, bijvoorbeeld bij Bol.com. En dat geldt voor heel veel trainers, bij heel veel aanbieders. Even prijsvergelijken is dus geen slecht idee, je komt vaak ook mooie combinaties met handige accessoires tegen.

Topsegment, direct drive, interactief

In dit segment is de spoeling vrij dun. Eigenlijk heb je slechts keuze uit 3 modellen, die alle drie erg goed zijn. Het gaat om de Elite Direto XR-T, de Tacx Neo 2T Smart en de Wahoo Kickr Power. Alle drie toptrainers die zich in specificaties nauwelijks onderscheiden. De Neo kan een beetje trillen tijdens het fietsen, om een ‘buitengevoel’ te simuleren. Dat kun je in de software uitzetten.

Middensegment

Als je in het middensegment kiest voor een direct drive trainer, dan doe je concessies op het gebied van nauwkeurigheid en de hoeveelheid weerstand die de trainer kan opwekken. Staar je op dat laatste niet blind trouwens. 2200 Watt wegtrappen is weinigen gegeven en ook de trainers in dit middensegment kunnen het je moeilijk zat maken. Eigenlijk zijn de middensegment trainers dit jaar zo goed, dat je je kunt afvragen of je nog wel voor het topmodel moet kiezen.

Denk aan de Tacx Flux 2 Smart, de Elite Suito-T of de Wahoo Kickr Core. Heb je liever een hele goede Wheel-On trainer, kijk dan eens naar de Wahoo Kickr Snap of de Elite Tuo.

Smart Bikes

De Smart Bikes zijn in opkomst. Een complete indooroplossing waar je geen fiets meer op hoeft te zetten. Eigenlijk de oude hometrainer, maar dan vol slimme software en zo gemaakt dat je er op zit als op een racefiets. Tacx heeft een mooie, de NEO Bike Smart T8000. Wahoo heeft de Kickr Bike, en Stages de SB20 smart trainer. Ook de TrueBike is een fraaie machine. Verderop in dit artikel een overzicht met prijzen.