Kon je onlangs al alles lezen over de nieuwe S-Works 7 Lace, is daar nu een nieuwe veterschoen van een nieuw bedrijf. Het gaat om de Tensione van het Italiaanse bedrijf UDOG, opgericht door een oude rot in het vak die jarenlang werkzaam was voor Fizik.

UDOG is een nieuwe speler op de markt naar een idee van Alberto Fonte. Als brand manager was hij werkzaam bij Fizik en daarvoor deed hij de sales en marketing bij Pinarello en Kask. Kortom: hij weet na vijftien arbeidsjaren in de wielerwereld waar een fietser op zit te wachten als het gaat om spullen. Fonte besloot om een nieuw bedrijf op te starten, UDOG, wat eigenlijk een afkorting is van underdog. De betekenis: met hard werken en geloof kan iedereen zijn of haar doelen bewerkstelliggen, zowel in het echte leven als het wielerleven. We zijn allemaal underdogs, UDOG is voor ons allemaal. Zoiets.

UDOG Tensione

Nu lanceert het bedrijf dus de eerste producten. Daarbij heeft de Tensione wat weg van Canyon én Fizik, want het product gaat net zoals bij Canyon direct van verkoper naar koper en qua functionaliteiten lijkt de schoen een beetje op sommige Fizik-schoenen. Het opvallendste aan de Tensione is het TWS-systeem, waarbij twee plastics straps aan beide kanten de zool ietwat omhoog trekt, full-wrap genoemd. Tel daar de vetersluiting bij op en je hebt niet alleen een op het oog bijzondere schoen, ook qua gevoel is het anders dan anders. Verder beschikt de Tensione over veel ruimte bij de tenen en een diepe hielcup. Het gewicht per schoen bedraagt volgens UDOG 245 gram bij maat 42.

De buitenzool is van nylon-carbon. De schoenen zijn er vooralsnog in het wit en zwart en hebben een adviesprijs opgeplakt gekregen van €150. Niet gek, toch?

Specificaties:
• Vetersluiting
• Tension Wrap Systeem (TWS)
• Veel ruimte bij de tenen en diepe hielcup
• Nylon-carbon buitenzool
• Minimalistisch design
• 245 gram bij maat 42
• De maten gaan van 38 t/m 46.
• Kleuren: wit (Tensione Artic White) en zwart (Tensione Pure Black)
• Adviesprijs: €150

Vanaf 15 maart 2022 start de verkoop. Houd de website www.udog.cc in de gaten.