De afgelopen maanden heb ik kunnen rijden met de winterkleding van Etxeondo. Het Baskische merk maakt sinds 1976 hoogwaardige fietskleding en is ook wel bekend onder de Nederlanders door Tom Dumoulin uit de Tour van 2018. Hoe het zit? Dat leg ik je uit.

Voor het verhaal van Dumoulin gaan we terug naar 2018, toen de Limburger voor de start van de tijdrit zijn pak kwijt was. In allerijl werd er in de ochtend een nieuw pak in de regenboogkleuren voor hem in elkaar genaaid en was het net op tijd klaar voor de belangrijke tijdrit die middag. Het liep goed af: Dumoulin won en werd mede daardoor tweede in de Tour. Lees hier het hele verhaal.

Terug naar de winterkleding die ik mocht testen. Het setje bestond uit de Orhi Tight, Teknika Jacket en de Arri Jacket.

Hoogwaardige fietskleding

De Teknika en Arri Jackets vallen binnen Etxeondo in de categorie Lightweight Protection. Deze categorie wordt omschreven als breed inzetbaar en biedt bescherming tegen wind, is lichter en ademt beter dan de categorie ‘Maximum Protection’. Je merkt bij het aantrekken van de kleding dat de kwaliteit prima is; het zit lekker elastisch en kent een nauwsluitende pasvorm.

De Teknika Jacket (kleur paars) bestaat uit twee verschillende stoffen. De romp en (bovenste deel van) de rug is voorzien van Gore-Tex Infinium Windstopper materiaal. Het beschermt je goed tegen de kou van de wind, maar ademt daarnaast erg goed. Dit was met name goed te merken bij een strandrit in november met stevige wind. De armen en (onderste deel van de rug) zijn voorzien van de Thermosystem Termika stof. De mouwen zijn elastisch, zitten erg comfortabel en warm. Doordat het jack over goed ademend vermogen beschikt, kun je er prima een goede baselayer onder dragen als je het sneller koud hebt, bijvoorbeeld in de diepere wintermaanden met veel wind. De zakken op de rug zijn wat aan de hogere kant dan ik gewend ben, maar door de elasticiteit gemakkelijk te bereiken om je spullen op te bergen. Tevens is het jack aan de linkerachterkant voorzien van een extra vakje waar je de verpakking van jouw gelletje of reep makkelijk in weg kunt stoppen nadat je deze gebruikt hebt. Dit is erg prettig, waarom? Ik merkte namelijk dat ik dit vakje miste bij de Arri Jacket toen ik mijn verpakkingen weg probeerde te stoppen en dit niet lukte.

Een erg fijn jack, maar is het de prijs van €199 waard? Ik blijf het veel geld vinden, maar je krijgt er wel een erg fijn en hoogwaardig product voor terug. Zowel in de herfst, winter als voorjaar kun je het jack dragen. Eén ding is zeker: mocht je het kopen, krijg je er zeker geen spijt van.

Adviesprijs: €199
Maten: S t/m XXXL (zelf draag ik M, 1,88 m lang)
Kleuren: blauw, kastanjebruin, magenta (paars), zwart en petrol