Het is weer zover: bijna niks mag. In een groepje fietsen? Verboden! Op de club trainen? Verboden! Wedstrijdjes rijden? Verboden! Dachten we net van heel dat virus af te zijn, zitten we weer middenin de penarie. Hoe blijf je desondanks toch gemotiveerd? 10 tips.

1. Blijf bezig
Misschien wel de meest lastige tip, maar toch heel belangrijk: blijf bezig. Plots er helemaal mee stoppen heeft geen zin en zorgt er alleen maar voor dat je straks met een achterstand aan het nieuwe fietsjaar begint. Stap dus gewoon de fiets op! Doe eventueel iets minder, maar blijf uren maken. Als je eenmaal verslapt, is het heel moeilijk om weer in het oude ritme te komen.

2. Genieten
De kroegen zijn dicht en evenementen zijn niet toegestaan, dus waar haal je dan nog wel plezier uit? Je haalt dat uit – ja, het is een cliché – de kleine dingen. Stap een keer vroeg de fiets op en geniet van de mooie zonsopkomst. Of pak de auto en doe de crosser achterin en fiets ergens waar je nog nooit eerder hebt gefietst. Daag jezelf een beetje uit en geniet! Het zorgt er ook voor dat je mentaal frisser wordt.

3, Doe het een keer anders
Fiets je normaal alleen op de weg? Duik dan een keer het bos in of ga het strand op. Afwisseling is niet alleen goed voor je, zo blijft het ook allemaal leuk.

4. Werk aan je duur
Wanneer toertochten weer zijn toegestaan weten we niet. Misschien duurt het een maand, misschien wel maanden. Wat we wel weten is dat er ooit weer wedstrijden of toertochten worden georganiseerd. Als ze dan plaatsvinden, dan moet jij in orde zijn! Werk nu aan je duurvermogen en vergroot de basis. Train in je laagste hartslagzones en maak die pizzabodem breder, dan kunnen we straks in het voorjaar veel meer beleg erop kwijt.

5. Train niet té hard door
Aan je duurvermogen werken is in deze tijd van het jaar hartstikke prina, maar kom niet overtraind uit de lockdown. Zet even een stapje terug en voer iets minder intensieve blokken- of sprinttrainingen uit.  Oké, als je in april de Ronde van Vlaanderen denkt te kunnen winnen is het van belang om nu flink te trainen, maar dat geldt helaas niet voor ons. Even werken aan het duurvermogen dus en straks weer aan de snelheid werken, dat is een logischere keuze.

6. Werk aan je core
Normaal gesproken schieten krachtoefeningen er een beetje bij in, maar nu heb je alle tijd om na een fietstraining even een matje neer te leggen en een half uur aan je basis te werken. De sportscholen zijn natuurlijk dicht, maar door schema’s te volgen of door een app als ‘Workouts voor Thuis’ te downloaden kun je alsnog zonder gewichten te gebruiken sterker worden. Trek er meerdere keren per week even wat tijd voor uit en straks breek je alle wattagerecords!

Been-bil brug

Lees ook

8 simpele krachtoefeningen die je thuis kunt doen

7. Kijk vooruit en stel nieuwe doelen
Mocht je al genoeg plezier beleven aan het fietsen ‘an sich’, dan gaat deze vlieger niet op. Maar voor veel mensen werkt het om een stok achter de deur te hebben, een doel. Heb je je ingeschreven voor een toertocht of wil je KNWU-wedstrijden rijden? Denk dáár dan aan als je even geen zin hebt om de kou te trotseren. Een avondje met de laptop op schoot speuren naar leuke toertochten of wedstrijden, daar krijg je toch vanzelf zin om te fietsen van?

8. Schaf iets nieuws aan
Koop een nieuw setje kleding, een nieuwe fietscomputer of desnoods een nieuwe fiets. Waarom? Nieuw materiaal zorgt altijd voor iets meer moraal. Een nieuwe Ferrari laat je ook niet in de schuur staan?

1221 FOCUS Izalco Max

Lees ook

De 5 beste fietsen op FindYourBike om je goede voornemens kracht bij te zetten

9. Toch een dip? Even stapje terug
Heb je toch moeite om gemotiveerd te blijven ondanks alle tips? Zet dan even een stapje terug en kom sterker terug. Het is koud, de weg is glad, straks ligt er misschien zelfs sneeuw… Geen ideale omstandigheden om op de weg te fietsen. Neem even een korte pauze en kom straks fanatieker terug als er weer meer mogelijk is en de temperatuur een stuk aangenamer is. Zolang er van uitstel maar geen afstel komt.

10. Steun je club
Zij kunnen er immers ook niks aan doen, en wat hebben ze aan tientallen leden die hun contributie opzeggen? Steun je club en blijf lid, anders zitten we straks nog met het probleem dat er in de regio te weinig wielerverenigingen zijn. Door met andere mensen af te spreken (bijvoorbeeld clubleden), kun je alsnog gezellig samen blijven trainen!

Fietsen met zijn drieën zit er voorlopig niet in