De Nederlandse kampioenschappen veldrijden gaan toch door. Wielerbond KNWU heeft de organisatie van de internationale veldrit in Rucphen bereid gevonden om de organisatie van de NK voor profs en beloften over te nemen van Zaltbommel. Daarmee vinden de kampioenschappen zoals eerder gepland plaats op zondag 9 januari.

De organisatie in Zaltbommel gaf vorige week aan af te zien van de organisatie van de NK op 8 en 9 januari 2022. Vanwege de verlengde coronamaatregelen zijn dan geen toeschouwers toegestaan langs het parcours. De Gelderse gemeente mag de NK alsnog organiseren in 2023.

De KNWU is daarna op zoek gegaan naar alternatieve opties. Die werd gevonden in Rucphen, maar alleen voor de elite en beloften. De KNWU is met een andere organisator in gesprek om de overige NK-categorieën, op een later moment, toch nog om het rood-wit-blauw te laten strijden.

In het Brabantse Rucphen vond afgelopen zaterdag een wereldbekerwedstrijd plaats. De Brit Thomas Pidcock en Marianne Vos wonnen daar. Bij de NK in Rucphen wordt net als bij de wereldbekerwedstrijd van afgelopen weekend geen publiek toegelaten. De NK vinden plaats met inachtneming van de geldende Covid-19-maatregelen.

“We zijn Rucphen zeer erkentelijk voor hun medewerking en weten uit ervaring dat zij organisatorisch dit evenement prima op zich kunnen nemen, al vragen we veel van hen met twee grote evenementen binnen één maand”, zeggen Simon Schram en Ad van Grootel van de KNWU. Zij zijn blij en trots dat de NK dit jaar voor een deel toch door lijken te kunnen gaan. “Het is ons als bond duidelijk geworden dat veel mensen het veldrijden een warm hart toedragen en zijn daarom zeer verheugd met de inspanningen van alle betrokkenen.”

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: statistics, marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

EK in Pontchâteau

De Europese kampioenschappen veldrijden van 2023 worden gehouden in de Franse gemeente Pontchâteau. Het bestuur van de Europese wielerfederatie UEC heeft de EK aan die plaats toegewezen. De baanwielrenners strijden in 2023 in de Zwitserse stad Grenchen om de Europese titels.

De laatste twee edities van de EK veldrijden waren op Nederlandse bodem. Vorige maand op de VAM-berg in Wijster pakten Lucinda Brand en Lars van der Haar de Europese titels bij de elite. Ryan Kamp en Shirin van Anrooij zegevierden bij de beloften.

Komend jaar wordt in november op en om de Citadel van Namen in België om de Europese kampioenstruien gestreden. Pontchâteau is in 2023 aan de beurt om de EK te organiseren, net als in 2005 en 2016. De Belg Toon Aerts pakte daar de laatste keer de titel, voor Mathieu van der Poel en Wout van Aert.