Zaltbommel heeft de organisatie van de Nederlandse kampioenschappen veldrijden teruggegeven aan wielerbond KNWU. De Gelderse gemeente zou op 8 en 9 januari 2022 de NK huisvesten, maar vanwege de verlengde coronamaatregelen zijn dan geen toeschouwers toegestaan langs het parcours. De organisatie heeft daarom besloten af te zien van het evenement.

De KNWU gaat op zoek naar een andere organisator op een alternatieve locatie. Begin dit jaar konden de NK in Zaltbommel ook al niet doorgaan als gevolg van de coronaperikelen. Toen kwam er ook geen alternatief.

“We kunnen én mogen onze ogen niet sluiten voor de actuele situatie rondom het coronavirus en de huidig geldende maatregelen”, zegt voorzitter Robert Schimmer van het organisatiecomité. “Want binnen deze restricties is een NK zoals wij voor ogen hebben, namelijk met publiek en sponsoren, helaas niet toegestaan en mogelijk. Wij willen bewust een volwaardig Nederlands kampioenschap organiseren. En dat kan in onze ogen niet zonder een grote aanwezigheid van wielerfans en sponsoren en van de sfeer en de ambiance die daarbij horen.”

Na twee mislukte pogingen mag Zaltbommel van de KNWU in 2023 nogmaals proberen de NK veldrijden te organiseren.

EK in Pontchâteau

De Europese kampioenschappen veldrijden van 2023 worden gehouden in de Franse gemeente Pontchâteau. Het bestuur van de Europese wielerfederatie UEC heeft de EK aan die plaats toegewezen. De baanwielrenners strijden in 2023 in de Zwitserse stad Grenchen om de Europese titels.

De laatste twee edities van de EK veldrijden waren op Nederlandse bodem. Vorige maand op de VAM-berg in Wijster pakten Lucinda Brand en Lars van der Haar de Europese titels bij de elite. Ryan Kamp en Shirin van Anrooij zegevierden bij de beloften.

Komend jaar wordt in november op en om de Citadel van Namen in België om de Europese kampioenstruien gestreden. Pontchâteau is in 2023 aan de beurt om de EK te organiseren, net als in 2005 en 2016. De Belg Toon Aerts pakte daar de laatste keer de titel, voor Mathieu van der Poel en Wout van Aert.