Fietsfanaten krijgen wekelijks vrij baan op het duurste Formule 1-circuit ter wereld in Abu Dhabi. Jaren geleden mochten we ook een kijkje nemen op het circuit waar Max Verstappen zondag geschiedenis hoopt te schrijven. We sjezen langs miljoenenjachten en een futuristisch hotel dat als eye catcher óver het parcours is gebouwd.

Tekst: Bram de Vrind

Indachtig Formule 1-coureur Sebastian Vettel snijd ik de chicane aan over de ideale lijn die wordt gemarkeerd door sporen van verbrand rubber. Als we bocht 9 weer uitkomen, rennen een paar hardlopers en een blonde vrouw met kinderwagen ons tegemoet.

We fietsen op het beroemde Yas Marina Formule 1 Circuit in Abu Dhabi, de hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten aan de Perzische Golf. Het circuit wordt iedere dinsdagavond gratis opengesteld voor sporters. Zo’n tweeduizend wielrenners, hardlopers en wandelaars maken hier wekelijks hun rondjes. Zondag kan op deze plek Max Verstappen wereldkampioen worden.

Max Verstappen 2021
Max Verstappen komt aan op het circuit. 

Futuristisch hotel
Zij trainen daarmee op stand; Yas Marina is het duurste Formule 1-circuit ter wereld. Het parours van 5,554 kilometer met 21 bochten dat in 2009 opende, kostte bijna 1 miljard euro. Bij die prijs inbegrepen zaten een kunstmatig eiland in zee, jachthaven en futuristisch hotel dat als eye catcher óver het parcours is gebouwd. Het Yas Viceroy Hotel heeft daarmee een wereldprimeur te pakken.

We passeren miljoenenjachten die op hun eigen VIP-plaatsen liggen in de haven aan het parcours. Als we bocht 17 uitkomen, zien we de golvende staalconstructie van het Yas Viceroy Hotel oplichten in 1001 kleuren dankzij 5389 twinkelende LED-lampen. Het dak heeft iets weg van een triomfboog als we er een spectaculaire bocht van 180 graden onderdoor maken.

Max Verstappen 2021

Mountainbikes voor ministersploeg
De openstelling van het F1-circuit komt niet zomaar uit de lucht vallen. De plaatselijke overheid probeert de opkomende wielersport te promoten in de woestijnstaat waar overgewicht een groeiend probleem is. Sjeik Mohammed bin Zayed, de kroonprins van Abu Dhabi onderstreepte dat nog maar eens met de aanschaf van 70 mountainbikes om zichzelf en zijn voltallige ministersploeg fit te houden. Hij maakte afgelopen oktober onder grote mediabelangstelling persoonlijk zijn rondjes op het circuit.

Een fikse zeewind steekt op als we aanzetten op een recht stuk om het fonkelende hotel achter ons te laten. We passeren een jochie die op een piepklein fietsje bezig is met eenzaam gevecht tegen de wind. Hij hoeft net als wij nog maar twee bochten tot aan de meet.

Yas Marina Circuit 2021

Toeristen hebben de racebaan inmiddels ook ontdekt. Cycling Holidays Middle East organiseert sinds vorig jaar fietsvakanties in de Verenigde Arabische Emiraten en begeleidt ook fietstoeristen op het circuit. Mede-oprichter Jacqueline Sydow: “Wij verzorgen trainingsavonden op het parcours als onderdeel van een fietsvakantie of als losse activiteit voor vakantiegangers die hier bijvoorbeeld op stedentrip gaan.”

Racefiets te huur
Toeristen kunnen voor zes euro per avond een racefiets huren op het circuit, dat bij het vliegveld op een halfuurtje rijden van Abu Dhabi ligt. Wij namen onze fiets gratis mee in het vliegtuig met Garuda Indonesia.

Onze ronde is bijna volgemaakt als we bocht 21 aansnijden. Met de wind in de rug zetten we aan om in volle vaart over de finish te komen. Lang niet slecht, met zo’n 40 kilometer per uur op de teller. Maar op de tribunes wordt niet geklapt. Het ronderecord is bij lange na niet gebroken.

Fietsen op Yas Marina Circuit
Het circuit is elke dinsdagavond van 18.00 tot 21.00 uur geopend voor fietsers. Het absolute ronderecord staat op naam van F1-coureur Sebastian Vettel: 1:40,279. De snelste fietser is de Britse baanrenner Paul Cheetham: 7 minuten en 45,3 seconden. Rondjes draaien op het parcours kan op eigen gelegenheid of onder begeleiding van organisaties als Cycling Holidays Middle East.

Zie voor meer info: www.yasmarinacircuit.com en www.cyclingholidaysme.com


Het laatste nieuws over de Formule 1 en de titanenstrijd tussen Verstappen en Hamilton vind je op Formule1.nl.