Advertorial- Al ruim vóór de officiële lancering heeft de nieuwe Merida Scultura Team zichzelf met overwinningen in de Dauphiné, Tour en Vuelta bewezen als de ultieme lichtgewicht en allround racefiets. Het compleet nieuw ontworpen frame combineert de aerodynamische eigenschappen van de snelle Reacto – recent nog de fiets van de winnaar van Parijs-Roubaix – met een lager gewicht en verhoogd comfort. Dit heeft geresulteerd in een fiets met de vertrouwde klimeigenschappen van de vorige Scultura serie, maar met een uiterlijk én prestaties van een moderne racefiets.

De in eigen huis ontwikkelde Team SL one-piece cockpit zorgt met de volledig geïntegreerde kabels en leidingen niet alleen voor een moderne look. Samen met het vernieuwde frame design zorgt het ook voor een verbeterde aerodynamica. Daarnaast biedt het frame nu ruimte voor banden t/m 30 mm breedte, dit zorgt voor nog meer comfort op slecht wegdek en kasseien én minder vermoeidheid. Vanzelfsprekend wordt de UCI gewichtslimiet van 6,8 kg met gemak gehaald.

Niet alleen werd het uiterlijk van de Scultura volledig herzien, ook de geometrie is aanzienlijk gewijzigd. Om voor de profs van Team Bahrain Victorious de switch tussen Scultura en Reacto teamfiets te vergemakkelijken zijn beide modellen gelijk in reach en stack. De schuiner aflopende bovenbuis zorgt er bij de Scultura voor dat de flex van de traditionele ronde zadelpen beter benut kan worden, wat ook weer een positieve uitwerking heeft op het comfort. Ook de lagere aansluiting van de achtervork op de zitbuis zorgt voor een verhoogd comfort.

Lees ook

Nieuw: Merida Scultura Team, een stuk lichter


Twee uitvoeringen

Net als bij de Reacto aerobike serie komt de Scultura in twee frame uitvoeringen; het hightech lichtgewicht CF5 frame van de Scultura 10K, Scultura Team en Scultura 9000 (861 gram in maat M) en het CF3 frame van de Scultura 5000, 6000, Rival-Edition en 8000. In tegenstelling tot de eerdere Scultura series zijn de geometrie van de CF5 en CF3 frames identiek. Enkel de samenstelling van het carbon zijn verschillend waardoor het CF3 frame een fractie zwaarder is dan het CF5 frame.

De prijzen voor de nieuwe Scultura beginnen bij €2.599,- voor de Scultura 5000 met het CF3 en een gemixte Ultegra afmontage, oplopend tot €12.999,- voor de Scultura 10K met het CF5 frame, de nieuwe Shimano Dura Ace 2×12 afmontage en Zipp 353 NSW carbon wielen.

Meer weten? Check dan de website van Merida.