Meer dan 55 kilometer en 90 meter moet Alex Dowsett vanavond afleggen om het werelduurrecord van Victor Campenaerts af te pakken. De Brit hoopt het record weer in zijn bezit te krijgen, want in 2015 mocht hij ook al even genieten van de snelste uurtijd. Hoe groot is de kans dat het hem vanavond weer gaat lukken?

Dowsett’s vorige poging vond dus in 2015 plaats. In Manchester (op zeeniveau) kwam Dowsett toen tot 52,757 kilometer in een uur. 36 dagen later ging zijn landgenoot Bradley Wiggins er ruim over met 54 kilometer en 526 meter. Vier jaar stond die afstand in de boeken, tot Campenaerts het in 2019 verbeterde. Nadien waagde bijna niemand zich meer aan een aanval. Te scherp, dachten velen.

Maar Dowsett heeft zijn zinnen na een onopvallend wegseizoen gezet op het record. De zesvoudig Brits kampioen tijdrijden rijdt tegenwoordig voor Israel Start-Up Nation en won vorig jaar voor de tweede keer in zijn carrière een Giro-etappe. Datzelfde jaar wilde hij opnieuw in Manchester een gooi doen naar het uurrecord, maar gooide een coronabesmetting roet in het eten.

Over de wonderbenen van vorig jaar lijkt hij niet te beschikken, maar toch is dit echt een serieuze poging. Staar je niet blind op zijn vorige poging, want die vond plaats op zeeniveau. Woensdagavond (23.00 uur Nederlandse tijd) begint Dowsett op de wielerbaan van Aguascalientes aan zijn poging om geschiedenis te schrijven, op bijna 1900 meter hoogte. Op die plek verbeterde ook Campenaerts het record en waagden Thomas Dekker en Dion Beukeboom een poging.


Victor Campenaerts na zijn geslaagde poging. 

Factor Hanzo

Dowsett waagt zijn poging op de tijdritfiets Factor Hanzo. Hij heeft er HED Volo-wielen ingestoken met 23 millimeter bandjes van Vittoria (Pista Ora). Met 61 tandjes voor en 13 achter doet de gedachte al pijn om het rond te draaien, maar maakt het gouden kettingblad (Aerocoach Aten 61T) meer dan goed. Volgens de makers kan Dowsett daarmee bij een snelheid van 60 km/per uur 2,4 watt besparen. Je moet er wel wat geld voor neerleggen: ongeveer €1100…

Factor Hanzo

Factor Hanzo

Verder op de fiets: Speedplay Aero-pedalen, cranks van Rotor Aldhu, Simmons-zadel, Ceramic Speed coated BB-Right PF 24mm trapas en Aerocoach Ascalon tijdritstuur. Aan het materiaal ligt het dus niet.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: statistics, marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Campenaerts schat de kans dat Dowsett het record verbreekt in op 50 procent. “Alles is verbeterd”, zegt hij tegen Sporza. “Snellere banden, aerodynamische frames, overschoenen zijn toegestaan. Allemaal marginal gains, maar die zijn zeer belangrijk bij een werelduurrecordpoging. Ik geef hem 50 procent kans dat hij het record kan breken”, zegt de Belg. Dowsett zegt zelf: “Als ik me aan mijn rondetijden hou, verbeter ik het record.”

De recordpoging van Dowsett is vanaf 22.35 uur live te volgen op het Youtube-kanaal van Dowsett. Volg het hier. Op zijn kanaal heeft Dowsett, die aandacht vraagt voor zijn erfelijke bloedziekte hemofilie, ook andere filmpjes geplaatst over zijn voorbereiding op een uur pijnlijden. Leuk om te zien!