De afgelopen tijd mocht ik de nieuwe Assos Mille GTO C2 bibshort testen. De GTO maakt deel uit van dezelfde familie als de Mille GT en Mille GTS waarbij comfort centraal staat. Tijdens mijn deelname aan The Ride kon ik de broek flink uitproberen.

Patenten in overvloed
De broek is getest in windtunnels en heeft volgens Assos niet alleen als doel om er zo snel mogelijk mee te kunnen fietsen, maar ook om er veel uren mee te maken. De broek is uitgevoerd met het nieuwe Twin21 system gemaakt van drie afzonderlijke lagen in de zeem. De zeem voelt vrij dik aan en heeft de ‘zwevende zeem’ zoals we van Assos gewend zijn. Dit noemt Assos de goldenGate-techniek die zij al jaren geleden ontwikkeld hebben en is gestikt aan alleen de voor- en achterkant van de broek. Dit zou voor minder wrijving moeten zorgen tijdens het fietsen, omdat de zeem meebeweegt.

Dat klinkt allemaal super, maar werkt het ook in de praktijk? Bij het aantrekken moest ik wennen aan de zeem, omdat het een vrij dikke zeem is. Hij bevalt mij prima en zit goed op zijn plek. De bretels waren voor mij ook nieuw, ze lopen gekruist over de rug en houden de broek daarmee goed op zijn plaats tijdens het fietsen. Aan de voorkant van de broek heeft Assos gekozen voor een nieuwe sunDeck superlight, de opvolger van de kukuPenthouse, en is gemaakt van een zacht, schuimvrij textiel dat voor de mannelijke anatomie een voorgevormed cup heeft gecreëerd waarbij gezorgd wordt voor maximale ventilatie. De gripper van de broekspijpen bestaat uit vier rondjes in plaats van de gebruikelijke strepen, maar je merkt eigenlijk geen verschil. Wel dat je na een lange rit allemaal cirkels op je been achterblijven.

pastedGraphic_2.png

Conclusie

Assos strooit met patenten, maar het belangrijkste is dat de broek goed zit en zijn werk doet. En dat doet het. De zeem bevalt prima. Ik heb er tijdens de zesde etappe van The Ride met een afstand van 188 km (de langste van de acht) geen enkel moment last gehad van drukpunten of schuringen. De broek geeft voldoende compressie waardoor het goed strak zit. De mindere compressie aan de voorkant van de broek, door hun vernieuwde sunDeck superlight, is merkbaar en ervaar ik als positief. De Assos GTO C2 is een erg fijne broek, waar ik nog wel tegenaan loop (ondanks dat wij het gewend zijn van Assos) is de gigantisch hoge prijs van €290. In de broek zit veel research en ontwikkeling en van Assos weet je dat je ondanks het vele gebruik er lang van kunt genieten, maar het blijft gewoon een stevige prijs. Wat ik wel kan zeggen is dat je er een zeer goede broek voor terug krijgt en er veel plezier van zal hebben.