In Parijs is donderdagochtend het Tourparcours voorgesteld. Bekend was al dat de Tour van 2022 start in het Deense Kopenhagen, maar nu is ook de rest van de route bekendgemaakt. Opvallendste etappes: een kasseienrit naar Arenberg, bergetappe naar La Planches des Belles Filles en Alpe d’Huez en een lange tijdrit op de voorlaatste dag.

Dat de Tour volgend jaar van start gaat in Kopenhagen was al bekend. De ronde begint op vrijdag 1 juli (!) met een 13 kilometer lange tijdrit, gevolgd door twee sprintetappes langs de Fjorden naar Nyborg en Sonderborg. Daarna doet de Tour voor heel even het noorden van Frankrijk en zelfs België aan. Betekent dat stuiteren over kasseien? Ja, zeker! De aankomst van de vijfde rit ligt namelijk in Arenberg, Maar liefst 19,4 kilometer aan kasseien verdeeld over 11 stroken (variërend in lengte van 1,3 tot 2,8 kilometer) liggen er tussen Lille en Arenberg. Laatste winnaar van een kasseienrit in de Tour? Lars Boom in 2014.

Tour2022Een dag later gaat de zesde etappe net over de grens van start in Binche, bekend van de Belgische eendagskoers. Het is niet het enige land naast Denemarken dat de Franse ronde mag verwelkomen, want de ronde doet ook Zwitserland aan. Daarmee gaat de Tour 2022 dus door maar liefst vier verschillende landen.

Alpe d’Huez
De Tour keert dus ook weer terug naar de Alpe d’Huez. In 2018 deed de Tour voor het laatste de Nederlandse berg aan, maar nu maakt de Alpe d’Huez dus haar rentree. Helemaal mooi is dat de Alpenklim terugkeert op de nationale Franse feestdag.

La Planche des Belles Filles
De ‘klim van de mooie meisjes’ is onderhand onderdeel geworden van de bingokaart voor de Tourpresentaties, en ook in 2022 is de klim weer van de partij. Het is de zesde keer in tien jaar de La Planche des Belles Filles deel uitmaakt van het parcours. De laatste keer maakte indruk: Tadej Pogacar reed toen Primoz Roglic op de voorlaatste dag uit het geel in een klimtijdrit.

In tegenstelling tot 2020 moet de klim nu niet solo opgereden worden, maar gewoon in een rit-in-lijn. De allesbeslissende tijdrit vindt nu op de voorlaatste dag plaats van Lacapelle-Marival naar Rocamadour. De afstand bedraagt 40 kilometer. Daarmee komt het totaal aan tijdritkilometers op 53 met de tijdrit in Kopenhagen erbij opgeteld.

In het kort:

  • 6 vlakke etappes
  • 7 heuvelachtige etappes
  • 6 bergetappes met 5 aankomsten bergop (La super Planche des Belles Filles, Col du Granon, Alpe d’Huez, Peyragudes, Hautacam)
  • 2 individuele tijdritten
  • 2 rustdagen
  • 1 reisdag
  • 4 landen
  • Totaal: 3328 kilometer

Julian Alaphilippe, Tadej Pogacar en Mark Cavendish 2021
Julian Alaphilippe, Tadej Pogacar en Mark Cavendish waren aanwezig. 

Tour de France voor vrouwen
De Tour voor vrouwen keert terug met maar liefst acht ritten, waaronder ook een kasseienetappe. Lees er hier alles over.

De etappes op een rij:
1. Kopenhagen – Kopenhagen (tijdrit, 13 kilometer)
2. Roskilde – Nyborg
3. Vejle – Sonderborg
Rustdag
4. Duinkerken – Calais
5. Lille – Arenberg
6. Binche – Longwy
7. Tomblaine – La Planche des Belles Filles
8. Dole – Lausanne
9. Aigle – Châtel
Rustdag
10. Morzine – Megeve
11. Albertville – Col du Granon
12. Briançon – Alpe d’Huez
13. Bourg d’Oisans – Saint-Etienne
14. Saint-Etienne – Mende
15. Rodez – Carcassonne
Rustdag
16. Carcassonne – Foix
17. Saint-Gaudens – Peyragudes
18. Lourdes – Hautacam
19. Castelnau Magnoac – Cahors
20. Lacapelle-Marival – Rocamadour
21. Thoiry – Parijs

Christian Prudhomme 2021
Mark Cavendish

Tadej Pogacar 2021