Ellen van Dijk heeft zich voor de tweede keer in haar carrière gekroond tot wereldkampioene tijdrijden. Net als in 2013 was ze de sterkste in de race tegen de klok. Na een spannend gevecht bleef ze in 36.05 minuten Marlen Reusser met tien seconden voor.

Van Dijk rolde al vroeg van het startpodium in Knokke-Heist. Ze liet onderweg niets heel van de toptijd van Riejanne Markus, die even daarvoor was gestart en op de hot-seat mocht plaatsnemen. Met bijna twee minuten dook Europees wegkampioene Van Dijk onder de tijd van Markus. Ze noteerde een gemiddelde van 50,377 km/h over het 30,3 kilometer lange parcours.

Daarna begon voor de wereldkampioene van 2013 het grote wachten, in de wetenschap dat topfavorieten Marlen Reusser en Annemiek van Vleuten als laatste rensters van het podium rolden. Met bijna vier seconden was het vervolgens de Zwitserse Reusser die onder de tijd dook van Van Dijk bij het eerste tussenpunt. Van Vleuten speelde op dat moment geen rol en noteerde de derde tijd op al zestien seconden.

Bij het tweede tussenpunt gaf Reusser bijna twee tellen toe op Van Dijk, waardoor het verschil virtueel nog maar twee tellen bedroeg. Van Vleuten knabbelde een seconde van de tijd af, waardoor ze als derde het tweede tussenpunt passeerde op vijftien seconden van Reusser. Een spannende ontknoping volgde.

Reusser gaf in de slotfase veel tijd prijs, waardoor Van Dijk vanuit de hot-seat voorzichtig mocht zegevieren. Nadat ook Van Vleuten niet aan de tijd van de 34-jarige renster kwam, barstte de renster van Trek-Segafredo in tranen uit en kon het feestvieren beginnen. Van Vleuten pakte het brons.

1. Ellen van Dijk (36.05 minuten)
2. Marlen Reusser + 10 seconden
3. Annemiek van Vleuten + 24 seconden
4. Amber Neben + 1.24 minuut
5. Lisa Brennauer + 1.29 minuut
6. Juliette Labous + 1.47 minuut
7. Lisa Klein + 1.51 minuut
8. Joscelin Lowden + 1.59 minuut
9. Riejanne Markus ,,
10. Alena Amialiusik + 2.18 minuten

Volledige uitslag vind je hier. 

Ellen van Dijk 2021
Ellen van Dijk 2021
Ellen van Dijk 2021

Deen wint bij beloften
Eerder op de dag pakte Johan Price-Pjetersen de winst bij de beloften. De 22-jarige Deen was met een tijd van 34.29 minuten tien tellen sneller dan Luke Plapp uit Australië. Florian Vermeersch pakte voor eigen publiek brons, Mick van Dijke en Daan Hoole werden vijfde en zesde.