De wielerkoersen in Nederland waren vorig jaar bij wijze van spreken op één hand te tellen, maar gelukkig is er dit jaar weer wat meer mogelijk. Zo gaat vandaag in Friesland de Benelux Tour van start. Veel toprenners zijn erbij en ze doen een groot deel van Nederland aan, dus je hebt alle kans om een kijkje te nemen!

De koers gaat vandaag van start met een etappe van Surhuisterveen naar Dokkum. Een op papier niet al te lastige rit gezien het vlakke parcours, maar de wind kan een belangrijke rol spelen. Kijk hier voor de route. Op de tweede dag is Lelystad het decor van de Benelux Tour. De 11,1 kilometer lange tijdrit start bij Batavia Stad en finisht na een typische omloop ietsje verderop. Een dag later schuift de etappekoers al op richting België en ligt de start net iets over de grens in Essen. De finish is in Hoogerheide, de plaats van de ontbrekende Mathieu van der Poel.

De vierde etappe maakt het peloton definitief de oversteek naar België en wordt er van Aalter naar Ardooie gereden. Op de vijfde dag wordt er geflirt met de Nederlandse grens en rijden de renners in de omgeving van Maastricht. De Ardennenetappe vindt op zaterdag plaats met aankomst in Houffalize, grondgebied van Luik-Bastenaken-Luik. De slotetappe eindigt bijna traditioneel aan de voet van de Muur van Geraardsbergen op de Vesten.

Mooi deelnemersveld
Van der Poel is er dus niet bij, maar met Tom Dumoulin en Dylan Groenewegen zijn er wel twee absolute Nederlandse toppers van de partij. Wat kan Dumoulin in zijn eerste wedstrijd sinds de zilveren tijdrit? Grote concurrent voor de eindzege zal de in topvorm verkerende Remco Evenepoel zijn. De 21-jarige Belg won onlangs de Ronde van Denemarken, Druivenkoers en Brussels Cycling Classic op een rij. Andere grote namen op de startlijst zijn Caleb Ewan, Tim Merlier, Tim Wellens, Greg Van Avermaet, Jakob Fuglsang, Sonny Colbrelli, Matej Mohoric, Peter Sagan, Wilco Kelderman, Elia Viviani, Stefan Küng, Geraint Thomas, Mads Pedersen en Marc Hirschi.

Een overzicht van alle etappes vind je hier. Misschien zit er wel een mooie etappe tussen om in het echt te te bekijken. Anders kun je de Benelux Tour ook dagelijks live via Eurosport en Sporza volgen.