Siem staat aanstaande zaterdag dan eindelijk aan de voet van de Stelvio om haar uitdaging aan te gaan. Na een lang revalidatieproces met ups en downs, de zoektocht naar een nieuwe fiets, trainen met de Fondo Pro applicatie en een algehele check + bikefitting is zij klaar om het eerste hoofdstuk van haar revalidatie af te sluiten.

In het eerste en tweede artikel vertelden wij al wat Siem in januari had meegemaakt. Een ernstig ongeluk met haar racefiets waarna ze twee weken in coma heeft gelegen. Na ruim een half jaar revalideren staat ze dus aanstaande zaterdag aan de voet van de Stelvio om deze mooie beklimming op te fietsen samen met Stichting Bike4Brains. Na deze mooie maar vooral ook emotionele dag sluit zij haar sportieve doel en hoofdstuk af. Daarna zal haar revalidatieproces verder gaan zonder duidelijk einde, want revalideren is niet alleen lekker de sport beoefenen, maar ook reïntegreren op het werk en alle andere zaken die daarbij komen kijken.

In het vorige artikel vertelden wij hoe haar zoektocht ging via het platform Findyourbike. Nadat zij haar fiets in ontvangst had genomen en al aardig wat kilometers op de teller had staan ging zij naar Plieger Wielersport (erkend als officieel Shimano Service Center) voor een algehele check van haar fiets en een bikefitting om te kijken of zij na haar eerste ritten nog goed op de fiets zat. In dit artikel nemen we je mee in wat er nou allemaal komt kijken bij een check en een bikefitting.

De algehele check van de racefiets
Na aardig wat kilometers te hebben weggefiets had Siem met haar nieuwe fiets een afspraak gepland staan bij Plieger Wielersport om een algehele check te doen van haar fiets. Deze check is belangrijk bij een nieuwe fiets, omdat kleinigheden als kabels nog iets uitrekken door gebruik waardoor een kleine nastelling noodzakelijk is. Maar wat doet een mechanieker nou eigenlijk bij z’n check?

Allereerst wordt gekeken of alles goed vast zit. Met een momentsleutel worden alle onderdelen gecheckt. Crankstel, derailleurs, zadelpen enzovoort. Dan wordt gekeken of alles nog spelingsvrij is. Denk hierbij aan het balhoofd, de wiellagers. De wielen worden gedemonteerd en gecontroleerd of deze nog volledig recht zijn. Soms wil een eigenwijze spaak nog weleens zorgen voor een kleine slag in het wiel. Even de bandjes controleren doet een monteur in een handomdraai tussen neus en lip door.

Wanneer alles goed vast blijkt te zitten en spelingvrij is, wordt gecontroleerd of remmen en schakelen naar behoren werkt. Heeft het remsysteem nog voldoende remdruk (in geval van hydraulische remmen)? Zijn er nergens ‘vette’ plekken wat kan duiden op lekkage en lopen de remmen volledig vrij? Ook wordt gecheckt of de remschijven recht zijn. Soms kan een simpele duw tegen de schijf met duim en wijsvinger al genoeg zijn om ze weer mooi te centreren.

Als laatste worden de versnellingen gecontroleerd. Heb je een elektronisch systeem dan is hier bijna geen omkijken meer naar. Bij mechanisch schakelen zijn er wel wat kleinigheden die vaak wat aandacht nodig hebben. Hoewel kabel in een fabriek ‘voorgerekt’ worden lijken deze toch altijd wat kracht te verliezen door gebruik. Hierdoor schakelt het systeem niet zo precies meer als gewenst. Even de kabelspanning opvoeren en het is weer gefixt. Een kleine check om te zien of de achterpad en derailleur nog in lijn met de cassette staan is een kleine moeite. Net als de check of de derailleurs nog goed staan begrenst waardoor de ketting niet van het buitenblad (of binnenblad) kan vallen. Nog even een doekje met glimmend-uit-de-fles over het frame en een drupje olie op de ketting voor de fiets de werkplaats weer verlaten kan.

Siem haar fiets was in goede staat en er hoefde niet heel veel te gebeuren, op haar derailleur na. Wat nog wel een fijne bijkomstigheid was dat zij een klimverzet op haar fiets kreeg. Eerst had zij een 12-32 en dit is omgezet naar 12-34 zodat zij nu een 1-op-1 ratio heeft, wat zeker zijn vruchten zal afwerpen tijdens haar beklimming van de Stelvio!

Bikefitting
Tijdens het ophalen van haar nieuwe fiets is deze op haar maat afgesteld. Niet middels een uitgebreide bikefitting, maar de standaard afmetingen zodat zij goed op haar fiets zou zitten. Tijdens één van haar eerste ritten merkte Siem gelijk al dat ze nog niet optimaal zat. Mark (haar vriend) had het zadel wat omhoog gezet, offset van het zadel wat naar voren gehaald en een stuurpen van 8cm gemonteerd in plaats van de gemonteerde 10cm. Tijdens de eerste rit merkte zij direct al verschil, maar wilde voor de zekerheid toch nog de bikefitting doen. Zij had hier goede ervaring mee, omdat zij in het verleden bij haar vorige fiets hier ook de bikefitting had gedaan en sindsdien goed op de fiets zat!

Een bikefitting kan onwijs handig zijn alleen moet dit wel op de juiste manier gemeten worden. Plieger Wielersport maakt de analyse als volgt:

De basis van een bikefitting is het belangrijkste. Dit gebeurt op basis van de kennismakingsgesprek. Zo creëert de fitter een inschatting van de fietscapaciteiten. Ben je een top fietser of beginner? Heb je klachten uit het verleden en wat voor een soort fiets gebruik je? Hierna volgen een aantal lichamelijke oefeningen om de lenigheid en stabiliteit van de persoon in te schatten. Hoe flexibel ben je, hoe je de kromming van je rug gevormd. Dat soort zaken. Niet alle klachten hoeven voort te komen uit een slechte fietsafstelling. Wat rekken en strekken kan soms al veel oplossen.

Hierna begint het meten pas echt. Met de opgedane voorkennis weet de fitter tot hoever hij kan gaan in zaken als zadelhoogte, kniebuiging, enzovoort. Door middel van een aantal plakkers op je gewrichten wordt met behulp van motion capturing een digitaal skelet gesimuleerd. Met een pasfiets is het eenvoudig stellen en proberen. Van beneden naar boven wordt de kniehoek en het enkelpatroon bekeken. De heuphoek, stabiliteit op het zadel, buiging van de rug en zo verder. Na een flinke sessie waarbij in samenspraak met de fietser de juiste keuzes worden afgewogen gaat Siem haar fiets opnieuw richting de werkplaats om de wijzigingen door te voeren.

Een grappig detail in dit verhaal is dat Siem met de aanpassingen door Mark bijna overeen kwamen met de bevindingen tijdens de meting, Hiermee willen we zeggen dat meten geen exacte wetenschap is. Echter is ‘trail and error’ ook een gevaarlijke manier van proberen. Kies je de verkeerde weg dan liggen blessures altijd op de loer. Een meting hoeft niet altijd een verschil van dag en nacht te betekenen. Wel helpt het enorm als er iemand meedenkt met kennis van zaken.

Zet hem op Siem!

Mede mogelijk gemaakt door:
– Findyourbike
– Shimano Service Center
– Fondo Pro
– BYE! Nutrition
– Wahoo Benelux
– Stichting Bike4Brains

Fiets Onderhoud & Reparatiegids