Mathieu van der Poel droomde van een olympische titel op de mountainbike, maar de Nederlander moet drie jaar wachten tot Parijs 2024. De favoriet viel maandag in de wedstrijd in het nabij Tokio gelegen Izu uit.

Van der Poel viel in de eerste ronde, stapte nog wel op, maar verloor steeds meer terrein op de favorieten. Kort voor het ingaan van de voorlaatste ronde hield hij het voor gezien. Met pijn aan zijn heup ging hij naar het ziekenhuis voor een scan.

De winst ging naar Tom Pidcock, de alleskunner die net als Van der Poel en Wout van Aert ook furore in het veld en op de weg maakt. Hij reed al vroeg weg bij Mathias Flückiger en bleef hem ruim voor. David Valero pakte ten koste van onder andere Nino Schürter het brons. Milan Vader werd knap tiende.

Mathieu van der Poel 2021Mathieu van der Poel 2021