Een jaar later dan gepland gaan de Olympische Spelen eindelijk van start. De wegrenners komen in het openingsweekend al direct in actie, even later is het tijd voor het mountainbike, BMX en alle baanonderdelen. Bekijk hieronder wanneer welke discipline plaatsvindt.

Weg- en tijdrit
Op zaterdag 24 juli vindt de wegwedstrijd voor mannen plaats. Om 04.00 uur Nederlandse tijd verdedigen Tom Dumoulin, Bauke Mollema, Wilco Kelderman, Dylan van Baarle en Yoeri Havik de oranje kleuren. Een dag later hoopt Anna van der Breggen haar olympische titel te prolongeren. Samen met Annemiek van Vleuten – die op revanche uit is na haar val in Rio, Marianne Vos en Demi Vollering zijn ze de absolute topfavorieten. De tijdritten voor mannen en vrouwen worden op woensdag verreden. Van der Breggen en Van Vleuten starten bij de vrouwen, Dumoulin is de enige deelnemer bij de mannen.

– Zaterdag 24 juli: wegrit voor mannen. Start: 04.00 uur (Dumoulin, Kelderman, Van Baarle, Mollema en Havik).
– Zondag 25 juli: wegrit voor vrouwen. Start: 04.30 uur (Van der Breggen, Van Vleuten, Vos en Vollering). 
– Woensdag 28 juli: tijdrit voor vrouwen. Start: 04.30 uur (Van der Breggen en Van Vleuten)
– Woensdag 28 juli: tijdrit voor mannen. Start: 07.00 uur (Dumoulin)

Tom Dumoulin in Rio 2016
Tom Dumoulin in Rio 2016.

Mountainbiken
Bij het mountainbiken zijn alle ogen natuurlijk gericht op Mathieu van der Poel. De alleskunner heeft van de olympische mountainbikewedstrijd echt een doel gemaakt en gaat voor niets minder dan goud. Milan Vader is een outsider. Bij de vrouwen starten Anne Terpstra en Anne Tauber.

– Maandag 26 juli: cross-country. Start: 08.00 uur (Van der Poel en Vader).
– Dinsdag 27 juli: cross-country. Start: 08.00 (Terpstra en Tauber).

BMX
Op donderdag 29 juli worden de kwartfinales van het BMX-toernooi gehouden met zowel bij de mannen als vrouwen drie Nederlandse deelnemers. Een dag later vinden de halve finales en finales plaats, met hopelijk opnieuw veel Nederlanders in actie.

– Donderdag 29 juli: kwartfinales om 05.00 m/v (Kimmann, Van Gendt, Harmsen, L. Smulders, M. Smulders, Baauw)
– Vrijdag 30 juli: halve finales en finales m/v om 05.00 uur.

Twan van Gendt
Twan van Gendt. 

Baanwielrennen
De meeste kans op medailles maken ‘we’ op de baan. Vanaf 2 augustus komen de baanrenners dagelijks in actie. Vooral de teamsprinters zijn de grote favoriet om het goud binnen te slepen. Zo ziet het programma eruit (exacte tijden vind je op de site van de organisatie).

– Maandag 2 augustus: teamsprint vrouwen vanaf 8.30 uur (Braspenninckx en Van Riessen)
– Dinsdag 3 augustus: teamsprint mannen vanaf 8.30 uur (Van den Berg, Büchli, Hoogland en Lavreysen)
– Woensdag 4 augustus: sprint (m) en keirin (v) vanaf 8.30 uur (Hoogland, Lavreysen,  Braspenninckx en Van Riessen).
– Donderdag 5 augustus: omnium (m), keirin (v) en sprint (m) vanaf 8.30 uur (Van Schip, Hoogland en Lavreysen).
– Vrijdag 6 augustus: sprint (m/v) en madison (v) vanaf 8.30 uur (Braspenninckx, Van Riessen, Wild, Pieters, Hoogland en Lavreysen)
– Zaterdag 7 augustus: madison (m), keirin (m) en sprint (v) vanaf 8.30 uur (Van Schip, Havik, Büchli, Lavreysen, Braspenninckx en Van Riessen).
– Zondag 8 augustus: keirin (m), sprint (v) en omnium (v) vanaf 8.30 uur (Büchli, Lavreysen, Braspenninckx, Van Riessen en Wild).