Hij is snel, hij is licht en hij is lekker luxe. Is dit gelijk de fiets die we zoeken? Het gaat om de Scott Addict Gravel, een gravelbike met wegpotentie. Lees hieronder onze bevindingen.

Tekst: Thijs van Amerongen

Zo, dan gaan we nu eindelijk testen. De Scott Addict Gravel heeft wel wat weg van de Addict-racefiets van een aantal jaartjes terug, maar dan in een graveljasje met een heel gave matte lak. Dat je met Scotts eigen HMX-carbon strakke frames kunt bouwen, blijkt meteen uit de torsiestijfheid van 90Nm. Dat is een van de hoogste stijfheidswaardes die we de afgelopen maanden gemeten hebben. Dit betekent wel dat dit geen laidback fiets is voor een relaxte bikepackvakantie in de natuur. Het is eerder een verkapte racefiets om een aantal uren ongenadig mee over de paden te knallen.

De Addict Gravel stuurt dankzij zijn stijve frame heel strak in. En ook het uitkomen van de bocht kun je exact bepalen. Wordt het terrein wat ruwer en krijg je knipgaten en wortels voor de kiezen, dan gaat het strakke frame in je nadeel werken. Comfort is duidelijk opgeofferd voor snelheid, en daar kan de toch ruime wielbasis weinig aan veranderen. Onze testfiets heeft snelle 35 millimeter G-One-banden van Schwalbe, die de rolweerstand tot een minimum beperken. We plaatsten zelf nog een 40 millimeter-setje. Dat is zo’n beetje de maximale bandbreedte die de achtervork aankan. De mogelijkheid om nog meer comfort uit de banden te halen, is dus gelimiteerd.

Scott Addict Gravel

De SRAM Force eTap-groep doet zijn werk erg goed, ook hierin richt Scott zich duidelijk op performance. Het verzet is voor Nederland prima. Ga je verder weg, dan zou je met 33-33 als kleinste verzet weleens tekort kunnen komen.

Overall is deze Scott Addict Gravel van de drie geteste gravelbikes in Fiets 06 het meest veelzijdig, en dus het meest geschikt als allround fiets voor al je ritjes. Hij is snel in het veld, maar gaat ook op de weg als een speer dankzij zijn stijfheid en (daarmee) fijne stuurgedrag.

Scott Addict Gravel

Scott Addict Gravel
G-One Evolution: snel op alle soorten ondergrond.

Scott Addict Gravel
SRAM Force eTap doet zijn werk erg goed.

Scott Addict Gravel
Het Syncros-stuur heeft gemiddelde flare.